17 °C Budapest
people clinking beer glasses at oktoberfest in munich

Ezzel a néhány trükkel még a legmogorvább kollégákkal is könnyebb együtt dolgozni

2023. február 27. 18:02

Tél végére gyakrabban vagyunk kedvetlenek, és ez a munkahelyi teljesítményünkön is meglátszódhat. Szerencsére sokféle lehetőség van arra, hogy a kollégákkal együtt kiszakadjunk a hétköznapok sodrásából. Akár aktívabb a társaság, akár a közös pihenés mellett tesszük le a voksunkat, az együtt megélt élmények újra dinamizálhatják a közösséget. Az alábbiakban mutatunk néhány jól bevált módszert, amelyekkel összekovácsolódhat a céges csapat.

A csapatszellem megteremtése általában nem egyszerű, mivel sokszor különböző személyiségű és érdeklődésű ember gyűlik össze egy-egy munkahelyen. Jó hír azonban, hogy a befektetett munka megéri, hiszen a csapatépítés a közösség előnyére válik: tisztázhatjuk a konfliktusokat, egyértelműbbek lesznek a szerepek, miközben új oldalukról ismerhetjük meg a kollégákat. Emellett pedig az átélt élmények is új lendületet adnak a kollegiális kapcsolatoknak Schaffer Adrienn, a bükfürdői Greenfield Hotel szakértője szerint. Nézzük meg az előnyeit néhány jól bevált, ugyanakkor egyszerű csapatépítő módszernek!

Rejtvényfejtés: közös munka a cél érdekében

Közös ötletelésre az irodában is gyakran van szükség, ennek pedig hasznát vehetjük a különböző logikai és ügyességi feladatokra alapozó csapatépítő játékok – például egy szabadulószobából való kijutás – közben. A csapatmunka itt elengedhetetlen, így ez szuper módja annak, hogy egymással egyeztessünk, együtt találjunk megoldást. A különböző feladványok alatt más és más képességeinkre van szükség, így fény derülhet egyik-másik kolléga eddig rejtve maradt erényére, tehetségére. A feladatmegoldások közben számos humoros helyzet állhat elő, így a szórakozás is biztosítva van, a kiszabaduláskor átélt sikerélmény pedig összekovácsolja a brigádot.

Sport: a közös mozgás öröme

Nyakunkon a jó idő, így már kifogásunk sem lehet, hogy összehívjuk a kollégákat egy kis átmozgatásra munka után. A szakértő felhívja a figyelmünket, hogy a sport stresszlevezetésnek is kiváló, így ez jó alkalom, hogy kiadjuk magunkból a munkahelyen felgyülemlett feszültséget. Ha csapatsportot választunk, összeköthetjük a kellemest a hasznossal, hiszen mozgás közben még jobban összeszokhatunk, hatékonyabb lehet az egymás közti kommunikáció, és kiderülhet, ki milyen szerepben teljesít a legjobban.

Egy trendi és mulatságos sport, amit együtt űzhet az egész társaság, az úgynevezett „élő” csocsó, amelyben személyesen helyettesítjük a focistabábukat egy hatalmas csocsóasztal közepén. Ha van olyan a csapatban, aki nem annyira fitt, igyekezzünk olyan sportot választani, amelynél a fizikai erőnlét nem kap akkora hangsúlyt. Tökéletes példa lehet erre a golf, amelynél a golfautó biztosan mindenki kedvence lesz.

Közös bulizás: egy kötetlen este, ami összehozza a csapatot

Ha a társaság nyitott egy lazább programra, akkor munkaidő után beülhetünk közösen egy szórakozóhelyre, kocsmába vagy bárba. Előtte szervezhetünk ráhangoló programot: például zenés vetélkedőt az irodában. Ennek során a csapatok egymással versenyezve találják ki különféle zeneszámok szerzőjét vagy a dalok címét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kvíz előrehaladtával akár nehezíthetünk is a feladványokon úgy, hogy csak pár másodpercet mutatunk meg egy-egy slágerből. Ha a sok zenehallgatás közben megjött a kedvünk ahhoz, hogy mi magunk is dalra fakadjunk, akár egy karaokebár is lehet az este következő állomása, a nevetés itt garantált lesz, és biztosan lesz jó néhány olyan pillanat, amit még sokáig fogunk emlegetni a kollégákkal.

Közös wellness: így lesz igazán hatékony a csapat

A csapategység közös élmények hatására alakul ki, és erre nagyszerű lehetőség egy közös wellnesshétvége. Sokféle programlehetőségével ez nemcsak a csapatépítést, hanem a pihenést is szolgálja, így tél végén két legyet is ütünk egy csapásra. A Greenfield Hotel szakértője szerint a kikapcsolódás, a gasztroélmények és a wellnessezés mellett akár versenyekkel is feldobhatjuk a közös üdülést. Jöhet a bowlingbajnokság vagy egy gyorsasági verseny a vízi csúszdán. A napot pedig zárhatjuk a szálloda bárjában, ahol egy finom koktél vagy bor mellett cseveghetünk egymással. Egészen biztos, hogy hazatérve teljesen másként fogunk nézni kollégáinkra a közösen eltöltött napok után, és újult erővel indulhat majd meg a munka is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem