13 °C Budapest
Köztisztviselői bértábla 2023 kalkulátor: így számoljuk ki a köztisztviselők fizetését

Köztisztviselői bértábla 2023 kalkulátor: így számoljuk ki a köztisztviselők fizetését

2023. január 29. 21:06

Az állami alkalmazásban álló magyar dolgozók egy része köztisztviselőként végzi munkáját. A közalkalmazottakhoz hasonlóan – ne keverjük össze őket! – ők is egy fix bérrendszer, hivatalos megnevezéssel a köztisztviselői bértábla 2023 évi illetménybeosztásai szerint kapják fizetésüket. Járjunk utána, mennyi a köztisztviselők fizetése 2023 évében a köztisztviselői bértábla 2023 kalkulátor szerint, változott-e az illetményalap, nőttek-e a szorzók.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan működik a köztisztviselői bértábla 2023 kalkulátor: hogyan áll össze a köztisztviselők fizetése, a köztisztviselői bértábla milyen köztisztviselői illetményalapot, mennyivel szoroz fel, hogy megkapjuk a köztisztviselők jelenlegi fizetését? Mennyi volt kalkulátoraink szerint a köztisztviselői bértábla 2022 évében, mit érdemes tudni a régebbi verziók kapcsán, hogyan számolt a köztisztviselői bértábla 2021 kalkulátor?

Kik a köztisztviselők?

A magyar államtól kapják fizetésüket az olyan állami alkalmazottak, mint a közalkalmazottak, a közszolgálati tisztviselők és a köztisztviselők – ezek közül a köztisztviselők azok a dolgozók, akik az állami szervek ügyintézőinek szerepét betöltik. A köztisztviselők a hatályos magyar jogszabályok ismeretével és betartásával segítik az állampolgárok hivatalos ügyeinek intézését, képviselik az állami, önkormányzati hatalmat. A köztisztviselők a köztisztviselői bértábla 2023 évi illetményei alapján kapják a fizetésüket: nézzük, miből áll a bértábla, hogyan működik a köztisztviselői bértábla 2023 kalkulátor!

Mennyi a köztisztviselői bértábla illetményalapja?

A köztisztviselői bértábla 2023 évében is a 38.650 Ft-os köztisztviselői illetményalappal számol, amit 2008 óta nem emeltek, mindössze a szorzókon változtattak, 2021-ről 2022-re. 2023-ban a szorzók is maradnak a régiek, azaz azon felül, hogy az alacsonyabb besorolású dolgozók megkapják a 16%-kal megemelt minimálbért vagy a 14%-kal megemelt garantált bérminimumot, nem történik változás a bérezés tekintetében – ugyanez igaz a közalkalmazotti bértáblára is.

A köztisztviselői bértábla 2023 besorolásai

A köztisztviselők fizetése mindenekelőtt attól függ, hogy végzettségük alapján milyen besorolási osztályba kerülnek be – ettől függően jár nekik az alapilletmény, amit többféle juttatással egészítenek ki. Mindenképpen fontos tudnunk, hogy a köztisztviselői illetményalap és a pótlékok, kiegészítések összege el kell, hogy érje a mindenkori garantált bérminimum szintjét. A besorolási osztály mellett a köztisztviselői bértábla fizetési fokozatai is számítanak, amelyek a munkában eltöltött évektől, azaz a munkatapasztalattól függenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A köztisztviselői bértábla 2023 kalkulátor három besorolási osztályt különböztet meg: az I. közalkalmazotti besorolási osztályba a felsőfokú végzettségű kormánytisztviselők tartoznak (gyakornok, fogalmazó, tanácsos, főtanácsos, vezető-főtanácsos), a II. közalkalmazotti besorolási osztályba a középfokú, érettségivel rendelkező alkalmazottakat sorolják (gyakornok, előadó, főelőadó, főmunkatárs), a III. közalkalmazotti besorolási osztályba pedig az ügykezelőket sorolják (végzettséggel nem rendelkező ügyintézők, pályakezdő gyakornokok).

Köztisztviselőknél, kormánytisztviselőknél az illetmény szintje függhet az alkalmazottat foglalkoztató intézménytől, a köztisztviselői illetménykiegészítés a köztisztviselői alapilletmény 10-50%-nak felelhet meg, egyéni elbírálás alapján pedig vezetői pótlékokat is kaphatnak (bizonyos esetekben járhat az alkalmazottnak gépjármű-vezetési pótlék, éjszakai pótlék, idegennyelv-tudási pótlék, ha szükséges a tudás a munkájukhoz stb.).

Köztisztviselői bértábla 2023 kalkulátor

Köztisztviselői bértábla 2023
Köztisztviselői bértábla 2023

Köztisztviselői bértábla 2022 kalkulátor

Köztisztviselői bértábla 2022
Köztisztviselői bértábla 2022

Köztisztviselői bértábla 2021 kalkulátor

Köztisztviselői bértábla 2021
Köztisztviselői bértábla 2021

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?