11 °C Budapest
Retail Warehouse full of Shelves with Goods in Cardboard Boxes, Workers Scan and Sort Packages, Move Inventory with Pallet Trucks and Forklifts. Product Distribution Delivery Center.

Pillanatok alatt találnak állást a magyarok ezekben a szakmákban: egy tanfolyamot elég elvégezni hozzá

2023. január 11. 12:32

Egy friss felmérése alapján a ma tanfolyamra jelentkezőknek az oktatási, nevelési, illetve a kereskedelmi képzésekre esik leggyakrabban a választása. Ennek oka egyrészt abban keresendő, hogy nagyobb arányban végeznek tanfolyamokat a nők, mint a férfiak, ami hozzájárul ahhoz, hogy az általuk preferált képzések állnak a népszerűségi lista élén.

A felméréséből látható, hogy a TanfolyamGuru honlapon tanulási lehetőséget keresők között a nők aránya 65,28%, míg a férfiaké 34,72%. A felhasználók kor szerinti megoszlása: 24,05%-uk 35-44 éves, 19,63%-uk 25-34 éves, 20,12%-uk 45-54 éves, 13,65%-uk 55-64 éves, 12,17%-uk 18-24 éves és 10,39%-ot tesz ki a 65 év felettiek aránya.

„Legnagyobb számban (13,7%) a dajka képzések iránt érdeklődnek az oldalunk látogatói, de a pedagógiai asszisztens (6%) és a gyógypedagógiai asszisztens (2%) képzések is nagyon kedveltek. A dajka képzéshez csak általános iskolai végzettség szükséges, míg az utóbbi kettőhöz érettségivel is kell rendelkezni” – avatott be Szabó Andrea, a portál oktatási szakértője.

Kereskedelmi képzéseket szintén sokan keresnek. A z oldal felhasználóinak 5%-a szeretne élelmiszer, 1%-a pedig vegyi áru területen képesítést szerezni, és szintén 1% dolgozna a jövőben üzletvezetőként.

Top 7 kereskedelmi képzés:

1.       Élelmiszer eladó
2.       Ruházati eladó
3.       Műszaki eladó
4.       Drogerista
5.       Vegyi áru eladó
6.       Barkácsáruházi eladó
7.       Üzletvezető

„Több nő tanul felnőttképzésben, mint férfi, és ezek a szakmák a nők körében is népszerűek. Emellett a dajka, az élelmiszer eladó, a ruházati eladó, a műszaki eladó, a drogerista, a vegyi áru eladó és a barkácsáruházi eladó képzések már alapfokú iskolai végzettséggel is megkezdhetők” – emelte ki Szabó Andrea, hozzátéve, hogy ezek egyértelműen sikerképzésnek számítanak, hiszen folyamatosan van rájuk igény, mind a kereskedelemben, mind az oktatásban nagy kereslet van a szakképzett munkaerőre.

Vonzó életpálya a kereskedelem

A kereskedelemben folyamatosan nőnek a bérek, emellett részmunkaidős állásokat is kínálnak, ami nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé. Elmondhatjuk, hogy mindegyik válságálló szakma, hiszen bolti eladókra és élelmiszer eladókra minden körülményben szükség van. Komoly munkaerőhiány figyelhető meg a kereskedelmi szektorban, így aki ilyen irányú képzést választ, arra számíthat, hogy rövid időn belül el tud majd helyezkedni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Az új képzési rendszerben szétbontották a kereskedelmi szakmákat, például felbontották az eladó képzést és az élelmiszer és vegyi áru eladó képzést, így specializáltabb ismereteket szerezhetnek a tanulók, mint a korábbi OKJ képzések során. Ugyanakkor, ha valaki több területhez is szeretne érteni, az iskolák általában biztosítanak kedvezményes lehetőséget kombinált képzésre” – mondta el az oktatási szakértő.

Felértékelődtek a pedagógusokat segítő szakmák!

„Az oktatásban sajnos hatalmas hiány van az óvodapedagógusokból, tanítókból, tanárokból és fejlesztőpedagógusokból, éppen ezért az ő munkájukat segítő szakmák felértékelődtek” – mutatott rá Szabó Andrea. A gyógypedagógiai asszisztens bölcsődében, integrált óvodában, iskolában, speciális óvodában, iskolában, speciális gyermekotthonban, speciális lakásotthonban és felnőtt fogyatékosok intézményeiben felsőfokú végzettségű szakember irányítása mellett végzi szakirányú munkáját.

A pedagógiai asszisztens óvodában, iskolában, gyermekotthonban, lakásotthonban és egyéb gyermeknevelő és gondozó intézményben helyezkedhet el, és szintén felsőfokú végzettségű szakemberrel együttműködve tevékenykedik. A dajka bölcsődében, mini bölcsődében, óvodában, gyermekotthonban dolgozó szakember. A gondozás és nevelés intézményeiben dolgozó pedagógusok és kisgyermeknevelők segítőtársa a gyermekek nevelésében, gondozásában. A dajka képzésnél fontos változás, hogy a végzettséggel már bölcsődékben is lehet dolgozni.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem