17 °C Budapest
Workers and manager in safety helmets working with documents at factory table

Ekkora lehet a minimálbér emelés 2023-ban: friss hírek jöttek a tárgyalóasztaltól

2022. november 2. 16:03

Megkezdődött a 2023-as minimálbérről szóló, szokásosan hosszú tárgyalássorozat. Mint lapunk az érintettektől megtudta, még sok minden ismeretlen, egyelőre a felek az álláspontok kialakításánál tartanak, de elképzelések azért már vannak. Megkérdeztük őket, mire számítanak 2023-ban, különös tekintettel a száguldó inlációra és a gazdasági nehézségekre. A megszólaló szakszervezeti vezetők 15-20 százalék közötti emelést szeretnének elérni.

2023 hosszú ideje a legsúlyosabb év lehet a munkavállalóknak és a munkaadóknak egyaránt, talán még soha ilyen nehéz nem volt leülni mindkét oldal képviselőinek plusz a kormányzatnak, hogy eldöntsék, mekkora legyen a minimálbér a következő évre. Számos tényezőt kell figyelembe venni, a cégek ugrásszerűen megnőtt költségeitől a munkavállalók mindennapos gondjaiig, leginkább persze a vágtató infláció és a megemelkedett rezsiköltségek dönthetik majd el, mekkora mértékben nőjenek a minimálbérek 2023-ra. A tárgyaló felek egyelőre nem idegesek, de arról már határozott elképzelésük van, mit szeretnének, és miből nem engednek a tárgyalások során - megkérdeztük, mi lenne szerintük az üdvözítő megoldás.

Egyre kevesebbet ér a pénzünk

Az idei évben, 2022-ben január 1-je óta a minimálbér bruttó 200 ezer forint (nettó 133 ezer), a garantált bérminimum pedig bruttó 260 ezer forint. Bár az árak emelkedése nem ebben az évben, hanem inkább az előzőnek a végén kezdődött, arra talán senki sem számított, ami a nyakunkra jött 2022-ben: a januári 7,9 százalékos értékről szeptemberre 20,1 százalékosra hízott az infláció, az árak emelkedése pedig az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb.

A 20% feletti infláció valóban lélektani határt jelent, ami egyrészt az Európai Unión belül is kiugróan magas adat, másrészt egyelőre nem látni, hogy mikor lassulhat a drágulás tempója. Sok tényező vezetett el idáig – az Ukrajnában zajló háború, az energiakrízis, és az alapanyagok brutális drágulás, hogy csak párat említsünk –, és szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy ilyen mértékű drágulásnál csökkenni fog a fizetések a vásárlóereje. A szeptemberi adatban egyébként már szerepel a rezsicsökkentés korlátozásának a drágító hatása is, ez pedig a téli hónapokban még tovább emelkedhet, tovább tolva az amúgy is magas inflációt. Arról, hogy a pénzünk sajnos egyre kevesebbet ér, ahogy vágtat előre az infláció, nemrég részletesebben is írtunk, ezt a cikket itt tudod újra elolvasni:

Mindenki mást szeretne, de van egyetértés

Mint lapunk megtudta, óvatos tapogatózásokkal már megkezdődtek a minimálbérről szóló tárgyalások a munkavállalók, a munkaadók és a kormányzat között. A LIGA Szakszervezetek elnöke a Pénzcentrumnak elárulta, hogy legelőször a kormánytól kérték ki a makrogazdasági adatokat, hiszen ebből építik majd fel a saját álláspontjukat a tárgyalásokra - ám enélkül is igen határozott elképzelése van arról, mekkora mértékben kellene emelni a minimálbért.

16% lenne az a kiindulási alap, amely mértékű emelkedéssel mi már elégedettek lennénk. Ebben egyetértésre találtunk a munkáltatói oldalról is, de amit nagyon szeretnénk, hogy a minimálbér legalább a reálértékét meg tudja őrizni. Az infláció drasztikus és súlyos emelkedése miatt nem nagyon van másfelé mozgástér, mint felfelé, de azt hiszem, hogy ebben a kormányzat is egyet fog velünk érteni a tárgyalások alkalmával. Ezeknek egyébként csak az első köre ment még le, ekkor kértük ki a különböző statisztikákat és táblázatokat a kormánytól, mert a tárgyalási alapot a múlt év számaira szeretnénk építeni

-  fogalmazott a Pénzcentrumnak Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Hasonló véleményen volt László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Ő úgy fogalmazott, hogy bár az emelés mértéke szerinte "pénzben nem kifejezhető", mert rengeteg mindent figyelembe kell venni, szerinte legalább a jelenlegi inflációs adatokkal számolni kell - azt pedig meg sem lehet tippelni, hogy meddig száguldhat még az áremelkedés.

Azt gondolom, minimum 15-20 százalékos minimálbér-emelkedésnek kell lennie 2023-ban, ha azt akarjuk, hogy az inflációt is kövesse, és a vásárlóerő is megmaradjon. Ehhez kell a munkaadóktól egy rugalmasság, aminek szerencsére nincsenek híján, viszont még sok kérdést tisztázni kell a tárgyalóasztalnál. Amit én szeretnék, az az, hogy a dolgozóknak valóban olyan minimálbérük legyen, ami a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben segít abban, hogy megélhessenek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- összegezte gondolatait László Zoltán.

Nehéz helyzetben a munkaadók

Nem lepődtünk meg azon sem, hogy bár a rugalmasság valóban megvan, a munkaadói oldal szerint nem a dolgozók, hanem ők vannak nehezebb helyzetben. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke a Pénzcentrumnak azt mondta, hogy tudomásuk van a nehézségekről, csakhogy a cégek esetében még egy dolog nehezíti a bértárgyalásokat - éppen ezért kifejezett kérdésünkre sem akart jóslásokba bocsátkozni arról, mekkora lehet a minimálbér emelése a jövő évben.

Való igaz, hogy most kértük el a kormánytól az idei makrogazdasági adatokat és a jövő évi becsléseket, hiszen erre akarjuk alapozni azt, amit képviselni fogunk majd a bértárgyalások alkalmával. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az inflációs előrejelzésekkel nehéz helyzetbe kerülünk: ez ugyebár a 2023 év végi állapotot jósolja majd, nekünk azonban már januártól a magasabb minimálbért kell majd fizetni, tehát deficitesnek lehet nevezni a mi oldalunkról ezt a helyzetet. Talán megérti: annyira sok az ismeretlen tényező, hogy semmiképpen sem szeretnék egyelőre jósolni, sokismeretlenes még az egyenlet, sok mindent nem tudunk

- mondta lapunknak Rolek Ferenc.

Amint tehát látjuk, az álláspontok közelednek, de még csak a tárgyalási kör legelső része ment le - nem tudni egyelőre, hogy mennyi lesz a minimális magyar kereset 2023-ban. És azt sem, hogy tovább veszít-e a pénz a reálértékéből azoknak, akik ezt a pénzt kapják, vagy legalább minimálisan követi majd a gazdaság sűrű változásait a válság kapujában topogva?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm