2 °C Budapest
Young cheerful woman choosing teddy bear in a toy store

Mi folyik itt? Egyre kevesebben dolgoznak ebbben a szektorban: hová tűntek az emberek?

2022. május 26. 19:33

A legtöbb hazai ágazat már maga mögött hagyta a koronavírus járvány hatásait, de a játék-kiskereskedelem még más pályán mozog, mint a járvány előtti években.

A gyereknapi programok és akciók évről évre hoznak egy kis pezsgést a játékkereskedők életébe, van is min javítani, ugyanis a játék-kiskereskedelem egyes mutatói még nagyon messze vannak a járvány előtti szintektől. Talán érdemes azzal kezdeni, hogy a hazai gazdaság jelentős része már szinte el is fejeltette a koronavírus hatásait, legalábbis azóta egyéb problémák kerültek előtérbe. A magas infláció, az orosz-ukrán háború, a nyersanyag ellátási és logisztikai problémák, az energiaárak, illetve a devizaárfolyamok ingadozása vállalkozók tömegeinek okoz fejtőrést napjainkban. Ezzel együtt a termelési és foglalkoztatási mutatók sok helyen már visszatértek legalább a koronavírus előtti szintekre - áll az Opten közleményében.

Nem volt azonban minden ágazat ilyen szerencsés, és közéjük tartozik a játék-kiskereskedő vállalkozások egy jó része is. Ezen a területen a foglalkoztatottak száma jelentősen beesett a koronavírus járvány különböző hullámai alatt, és a mai napig közel 20 százalékos elmaradásban van a 2020 eleji állapothoz képest. A trend ráadásul további létszám csökkenést jelez. Fontos hozzátenni, hogy a kimondottan játék-kiskereskedelemmel foglalkozó szegmens nem olyan nagy, jelenleg mintegy 250 ilyen főtevékenységű cég működik a szektorban, 550 alkalmazottal.

A kiskereskedő cégek alkalmazotti létszáma arányaiban elég pontosan lekövette a teljes cégbázis alkalmazotti létszámának pályáját, és jelenleg mintegy 2,5%-os pluszban vannak a 2020 eleji állapothoz képest, hozzájuk képest rendkívül kirívó a játék-kiskereskedelem 18 százalékos visszaesése.

Az alkalmazotti létszám visszaesése ugyanakkor nem jelenti a terület összeomlását, inkább átalakulásról lehet beszélni. A játék-kiskereskedő cégek ugyanis még a 2020-as évben is növekvő árbevételről számoltak be. A 2020-as nettó árbevételük 17 százalékkal haladta meg a 2019-est, pedig ebben az évben regisztrálták a legnagyobb alkalmazotti létszám visszaesést. Az árbevétel növekedés ugyanakkor távolról sem általános. Sok vállalkozás a csökkenő létszám mellett csökkenő bevételről számolt be, az online kereskedelemhez jobban alkalmazkodó, illetve frekventáltabb helyeken lévő kereskedők tudtak jellemzően növekedni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdekes módon a játék-kiskereskedelemtől teljesen eltérő eredményekről számoltak be a hazai játékgyártók. A játékgyártó vállalkozások alkalmazotti létszáma az elmúlt két és fél évben folyamatosan növekedett, és jelenleg mintegy 4300 munkavállalóval rendelkeznek. Ez azért is figyelemre méltó, mivel a Magyarországon forgalomba hozott játékok döntő többsége a Távol-Keletről származik. A hazai játékgyártással foglalkozó társas vállalkozások közül 7-nek haladja meg az éves nettó árbevétele az 1 milliárd Ft-ot, ezek a társaságok jellemzően exportra termelnek.

Szintén a hazai játékiparhoz köthetők a számítógépes játékfejlesztő vállalkozások is. Jelenleg 90 társas vállalkozás foglalkozik Magyarországon számítógépes játék fejlesztésével, vagy kiadásával, és összesen 170 alkalmazottnak adnak munkát. Mind a társas vállalkozások száma, mind az alkalmazottjaik száma szépen növekszik az IT szektor egyéb szereplőihez hasonlóan. Ennél ugyanakkor többen is foglalkoznak számítógépes játékok fejlesztésével, nagyobb, általános IT fejlesztő-tanácsadó vállalkozások keretében. A globalizáció nagyon erősen jelen van ezen a piacon, az alkalmazottak és munkavállalók egyre gyakrabban dolgoznak közvetlenül vagy közvetetten nemzetközi vállalatoknak.

Összességében tehát elmondható, hogy a hazai játékforgalmazáshoz köthető eredmények nagyon megosztottak, a kereskedők között a csökkenő létszám mellett erős átrendeződés látszik. A globalizációhoz jobban alkalmazkodó vállalkozások, ideértve az exporta termelő játékgyártó cégeket is, a szerencsésebbek közé sorolhatják magukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm