16 °C Budapest
Nem kér a bértitkolózásból a magyarok dolgozók többsége: tiszta beszédet várnak a cégektől

Nem kér a bértitkolózásból a magyarok dolgozók többsége: tiszta beszédet várnak a cégektől

2021. július 28. 11:02

Nem kérnek a cégek titkolózásából a Pénzcentrum felmérésének részvevői. Egy korábbi cikkünk kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar álláskeresők hogyan is viszonyulnak azokhoz az álláshirdetésekhez, amelyekben csak "versenyképes fizetés" szerepel a bérkonkrétumok helyett. Kiderült, hogy a válaszadók majdnem kétharmada nem adná be a jelentkezést egy ilyen hirdetésre, vagy csak a legvégső esetben küldene önéletrajzot.

Egyre több helyen teszik kötelezővé, hogy a cégek az álláshirdetésekben legalább egy bértartományt megadjanak, ne legyen elég az eléggé semmitmondó "versenyképes fizetés" szókapcsolat. Legutóbb az USA-ban, Colorado állmban hoztak ilyen rendelkezés, de például Szlovákiában már 2018 óta kötelező bérezést is feltüntetni az állásajánlatokban.

Korábban több szakértő is kikelt a felületes hirdetések ellen, Lauren Ruffin, a Fractured Atlas nevű cég külső kapcsolatokért felelős vezetője például arról beszélt: ha az állásajánlatokban feltüntetik a béreket, azzal időt spórolnak maguknak és a jelentkezőknek is. Emellett nem is érti, mi értelme olyan tág fogalmakkal dobálózni, mint a "versenyképes fizetés".

Versenyképes az iparághoz képest? A régióhoz képest? Minden munkáltatónak van egy álláspontja arról, hogy mit tud, vagy hajlandó fizetni egy adott munkakörért. Miért ne mondanánk ezt el előre a jelölteknek? Hacsak nem az a cél, hogy kevesebbet fizessenek az embereknek, mint amennyit valójában érne a munkájuk...

- tette hozzá. A témában a Pénzcentrum is megkérdezte olvasóit, és mint kiderült, a 2300 válaszadó osztja a cégvezető álláspontját.

Ugyanis 51,2 százalék kijelentette, nem jelentkezne olyan hirdetésre, amely egyszerűen "versenyképes fizetést" kínál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sőt, 13,4 százaléknak sem tetszik a gyakorlat, ők azt mondták, csak a legvégső esetben adnák be az önéletrajtukat egy-egy ilyen állásajánlatra. 35,4 százaléknyi válaszadónak nincs baja azzal, ha adott esetben csak az interjún derül ki, mennyit is fizetnek a munkáért. Ha érdekli őket a kínált állás, akkor beadnák a jelentkezésüket.

Elgondolkodtató, hogy Szlovákiában 2018. május 1-jétől kötelező minden egyes álláshirdetésben feltüntetni a bruttó alapbért

- mondta korábban a témában Motesicky Tamás. A HR szakember szerint ha a szlovák piac megérett már erre a lépésre, akkor lehetséges, hogy a magyarnak is meg kellene ezt lépni. Ahogy most a Pénzcentrum felméréséből kiderült, a magyar álláskeresőknek sem lenne ellenére, ha végre kötelező lenne tisztázni a bérkérdést már a hirdetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15