14 °C Budapest
Nem kér a bértitkolózásból a magyarok dolgozók többsége: tiszta beszédet várnak a cégektől

Nem kér a bértitkolózásból a magyarok dolgozók többsége: tiszta beszédet várnak a cégektől

2021. július 28. 11:02

Nem kérnek a cégek titkolózásából a Pénzcentrum felmérésének részvevői. Egy korábbi cikkünk kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar álláskeresők hogyan is viszonyulnak azokhoz az álláshirdetésekhez, amelyekben csak "versenyképes fizetés" szerepel a bérkonkrétumok helyett. Kiderült, hogy a válaszadók majdnem kétharmada nem adná be a jelentkezést egy ilyen hirdetésre, vagy csak a legvégső esetben küldene önéletrajzot.

Egyre több helyen teszik kötelezővé, hogy a cégek az álláshirdetésekben legalább egy bértartományt megadjanak, ne legyen elég az eléggé semmitmondó "versenyképes fizetés" szókapcsolat. Legutóbb az USA-ban, Colorado állmban hoztak ilyen rendelkezés, de például Szlovákiában már 2018 óta kötelező bérezést is feltüntetni az állásajánlatokban.

Korábban több szakértő is kikelt a felületes hirdetések ellen, Lauren Ruffin, a Fractured Atlas nevű cég külső kapcsolatokért felelős vezetője például arról beszélt: ha az állásajánlatokban feltüntetik a béreket, azzal időt spórolnak maguknak és a jelentkezőknek is. Emellett nem is érti, mi értelme olyan tág fogalmakkal dobálózni, mint a "versenyképes fizetés".

Versenyképes az iparághoz képest? A régióhoz képest? Minden munkáltatónak van egy álláspontja arról, hogy mit tud, vagy hajlandó fizetni egy adott munkakörért. Miért ne mondanánk ezt el előre a jelölteknek? Hacsak nem az a cél, hogy kevesebbet fizessenek az embereknek, mint amennyit valójában érne a munkájuk...

- tette hozzá. A témában a Pénzcentrum is megkérdezte olvasóit, és mint kiderült, a 2300 válaszadó osztja a cégvezető álláspontját.

Ugyanis 51,2 százalék kijelentette, nem jelentkezne olyan hirdetésre, amely egyszerűen "versenyképes fizetést" kínál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sőt, 13,4 százaléknak sem tetszik a gyakorlat, ők azt mondták, csak a legvégső esetben adnák be az önéletrajtukat egy-egy ilyen állásajánlatra. 35,4 százaléknyi válaszadónak nincs baja azzal, ha adott esetben csak az interjún derül ki, mennyit is fizetnek a munkáért. Ha érdekli őket a kínált állás, akkor beadnák a jelentkezésüket.

Elgondolkodtató, hogy Szlovákiában 2018. május 1-jétől kötelező minden egyes álláshirdetésben feltüntetni a bruttó alapbért

- mondta korábban a témában Motesicky Tamás. A HR szakember szerint ha a szlovák piac megérett már erre a lépésre, akkor lehetséges, hogy a magyarnak is meg kellene ezt lépni. Ahogy most a Pénzcentrum felméréséből kiderült, a magyar álláskeresőknek sem lenne ellenére, ha végre kötelező lenne tisztázni a bérkérdést már a hirdetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?