27 °C Budapest
Woman shopping at grocery during quarentine

Beindult a toborzás: ennyit keres egy kezdő dolgozó az Aldiban, Lidlben, Sparban, Pennyben

2021. június 7. 13:01

Ismét munkaerőhiánnyal küzdehetnek hamarosan a boltok: a kilábalás munkaerőhiányt hoz majd magával.

A járványügyi szakemberek a 2020 szeptember eleji időszakhoz hasonlítják a mostani járványhelyzetet, azzal, hogy akkor felfutásnak, most kifutásnak lehet minősíteni. A boltos világ is ehhez igazodik, a korlátozások szigorítása, vagy feloldása mellett. Így most éppen kapaszkodik is a piac kifelé a gödörből, keresik is a munkaerőt - írja a blokkk.

Közben viszont nyitottak máshol is, nemcsak a boltokban, így a korábban a bezárt szolgáltatóhelyekről a boltos világba átevickélt dolgozók megindultak visszafelé, esetleg a határon túlra is. Miközben a boltban a több áru mozgatásához több munkáskéz kell. Indul a balatoni nyár is, a vendéglátás, turizmus szektor szívja is el a munkaerőt mindenhonnan. Úgy tűnik, a kilábalás egyik biztos jele a visszatérő munkaerőhiány.

Az első negyedévi foglalkoztatási adatok a statisztikában méretes - 27 ezer fős - zuhanást mutatnak, az adatkör valamennyi, a boltos világban ügyködőt tartalmazza, függetlenül attól, hogy alkalmazott, vagy éppen vállalkozó. A nagyobb, legalább öt főt foglalkoztatók körében nem jelez ilyen visszaesést a statisztika, amiben egyebek mellett az is szerepet játszhat, hogy a legkisebb vállalkozások keveredhetnek a nehézségek közepette a legnehezebb helyzetekbe. De hát a második boltzár átcsúszott a második negyedévre (április 7-én lehetett újranyitni), így később nyilván változott a foglalkoztatási kép is.

A boltosok álláshirdetéseit nézve a legnagyobb élelmiszerláncok újabban több boltos eladót keresnek, mint az elmúlt hónapokban (mozgás mindig van), és nem kizárt, hogy ezek a számok növekedni fognak. De az iparcikkes nagyláncoknál is szaporodott az álláshirdetések száma.

A bolti dolgozók, eladók, árufelöltők, pénztárosok kapósabbak lettek a munkaerő piacán:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A boltos Európa is rányitott

Az Eures uniós foglalkoztatási portálon áprilisban még 15 ezer bolti munkakört hirdettek, ami messze elmarad a korábbiaktól. Németországban ugyan tízezer felett, de például Ausztriában ezer alatt volt a meghirdetett bolti állások száma. 16 magyar hirdetés is akadt azért. A járvány előtt 70-80 ezer körül mozgott az itt meghirdetett üres álláshelyek száma. Nos, közelítünk, sőt.

Jelenleg az úgynevezett beosztott bolti eladó munkakörben 75 ezer álláshelyet hirdetnek a kereskedelmi vállalkozások. A csúcstartó újra Németország, 38 ezer eladói álláshellyel, Franciaországban közel 14 ezer, Ausztriában és Belgiumban több mint öt-ötezer eladót keresnek. És akad egy kevés magyar álláshirdetés is, 361.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?