2 °C Budapest
Woman shopping at grocery during quarentine

Beindult a toborzás: ennyit keres egy kezdő dolgozó az Aldiban, Lidlben, Sparban, Pennyben

2021. június 7. 13:01

Ismét munkaerőhiánnyal küzdehetnek hamarosan a boltok: a kilábalás munkaerőhiányt hoz majd magával.

A járványügyi szakemberek a 2020 szeptember eleji időszakhoz hasonlítják a mostani járványhelyzetet, azzal, hogy akkor felfutásnak, most kifutásnak lehet minősíteni. A boltos világ is ehhez igazodik, a korlátozások szigorítása, vagy feloldása mellett. Így most éppen kapaszkodik is a piac kifelé a gödörből, keresik is a munkaerőt - írja a blokkk.

Közben viszont nyitottak máshol is, nemcsak a boltokban, így a korábban a bezárt szolgáltatóhelyekről a boltos világba átevickélt dolgozók megindultak visszafelé, esetleg a határon túlra is. Miközben a boltban a több áru mozgatásához több munkáskéz kell. Indul a balatoni nyár is, a vendéglátás, turizmus szektor szívja is el a munkaerőt mindenhonnan. Úgy tűnik, a kilábalás egyik biztos jele a visszatérő munkaerőhiány.

Az első negyedévi foglalkoztatási adatok a statisztikában méretes - 27 ezer fős - zuhanást mutatnak, az adatkör valamennyi, a boltos világban ügyködőt tartalmazza, függetlenül attól, hogy alkalmazott, vagy éppen vállalkozó. A nagyobb, legalább öt főt foglalkoztatók körében nem jelez ilyen visszaesést a statisztika, amiben egyebek mellett az is szerepet játszhat, hogy a legkisebb vállalkozások keveredhetnek a nehézségek közepette a legnehezebb helyzetekbe. De hát a második boltzár átcsúszott a második negyedévre (április 7-én lehetett újranyitni), így később nyilván változott a foglalkoztatási kép is.

A boltosok álláshirdetéseit nézve a legnagyobb élelmiszerláncok újabban több boltos eladót keresnek, mint az elmúlt hónapokban (mozgás mindig van), és nem kizárt, hogy ezek a számok növekedni fognak. De az iparcikkes nagyláncoknál is szaporodott az álláshirdetések száma.

A bolti dolgozók, eladók, árufelöltők, pénztárosok kapósabbak lettek a munkaerő piacán:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A boltos Európa is rányitott

Az Eures uniós foglalkoztatási portálon áprilisban még 15 ezer bolti munkakört hirdettek, ami messze elmarad a korábbiaktól. Németországban ugyan tízezer felett, de például Ausztriában ezer alatt volt a meghirdetett bolti állások száma. 16 magyar hirdetés is akadt azért. A járvány előtt 70-80 ezer körül mozgott az itt meghirdetett üres álláshelyek száma. Nos, közelítünk, sőt.

Jelenleg az úgynevezett beosztott bolti eladó munkakörben 75 ezer álláshelyet hirdetnek a kereskedelmi vállalkozások. A csúcstartó újra Németország, 38 ezer eladói álláshellyel, Franciaországban közel 14 ezer, Ausztriában és Belgiumban több mint öt-ötezer eladót keresnek. És akad egy kevés magyar álláshirdetés is, 361.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm