21 °C Budapest
Egyre több vendéglátós oldja meg így az égető emberhiányt: ez tényleg ilyen egyszerű?

Egyre több vendéglátós oldja meg így az égető emberhiányt: ez tényleg ilyen egyszerű?

2021. április 26. 14:59

A vendéglátószektorban bőven vannak olyan cégek, akik a saját gazdálkodásukból megtartották az alkalmazottjaikat, de sokan leépítettek és most élénken érdeklődnek, miként lehetne visszapótolni őket. Ugyanazt a munkaerőt már nem tudják visszaszerezni, mert elhelyezkedett máshol, és többségük számára kiszámíthatatlansága miatt már nem vonzó ez a szektor, de az ellenkezőjére is van példa: sokan már menekülnének vissza a régi, megszokott életükbe. A járvány kiszámíthatatlan viszonyai között jó megoldás lehet az atipikus formában foglalkoztatott, rugalmas munkaerő.

Ahogy arról a Pénzcentrum már beszámolt, a COVID-járvány leginkább a vendéglátóipart és a turizmust érintette, hiszen az elmúlt egy évben mindössze néhány hónapig működhettek a megszokott keretek között az éttermek, kávézók vagy a szállodák. A korlátozások az átoltottság emelkedésével fokozatosan megszűnnek ugyan, azonban az ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak a nyitással együtt komoly kihívással is szembe kell nézniük. A legnagyobb kérdés az, hogy van-e egyáltalán elegendő munkaerő a piacon, illetve mennyiért lehet munkatársakat találni a vendéglátóhelyekre.

Ez nagyon nagy feladat és sok vállalkozásnál akár akadálya is lehet a nyitásnak. Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) elnöke a Pénzcentrumnak eljuttatott nyilatkozata szerint azonban van megoldás a vendéglátósok legégetőbb problémájára.

A munkaerő-kölcsönzők által külső partnereknél foglalkoztatott 180 ezer fős állományból 2021-es felmérésünk alapján 5 százaléknyian  dolgoznak egyszerűsített foglalkoztatás (Efo) keretein belül alkalmazva a vendéglátás területén. 2020 márciusában ez a volumen több mint a duplája volt, de a koronavírus-járvány hatásainak következményeként az Efo-s létszám jelentős része elküldésre került, csak azok maradhattak, akiknél a foglalkoztató át tudott állni kiszállításra, s ezért a szakképzett munkaerő egy részét meg tudta tartani.

Érdekességként tapasztaltuk, hogy a múlt heti adatokban ez a volumen ismét duplájára emelkedett. Állandó partnereink körében megnövekedett az előzetes igény, úgy a vendéglátás, mint a szállodaipar részéről. Vannak olyan cégek, akik a saját gazdálkodásukból erőn felül - és a kormány által biztosított bértámogatás igénybe vételével - megtartották az alkalmazottjaikat, de sokan leépítettek és most nálunk érdeklődnek, hogy intenzív forgalom esetén tudunk-e segíteni a visszapótlásokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanazt a munkaerőt nem tudják visszaszerezni, mert máshol elhelyezkedett, s többségük számára kiszámíthatatlansága miatt már nem kecsegtető ez a szektor. Persze ennek ellenkezőjére is látunk példát, vagyis akik eddig a vendéglátásból a fizikai munkákra, adminisztratív feladatokra, esetleg alkalmi munkákra váltottak, azok közül sokan most 'menekülnek' vissza, mert nem érzik jól magukat, nem találták meg a számításaikat. Ismét bebizonyosodott, hogy főszerepet kap a munkaerő-kölcsönzés, mert egy esetleges negyedik hullám újabb forgalomvisszaeséssel járhat, ami a projektszemléletű és erősödő gazdaságban továbbra is az atipikus foglalkoztatási formákat helyezi előtérbe.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem