nicely decorated restaurant outdoor tables at lake Balaton in Balatonlelle .

Keresztet vethetnek a magyarok ezekre az idénymunkákra? Sok cég már így oldja meg a nyarat

2024. június 20. 17:32

Itt a nyár, a szezonális munkák ideje. Mi változik a munkaerőpiacon, hogyan alakul a kereslet-kínálat? Erről lesz most szó röviden.

A nyár nemcsak a szabadságolások ideje, hanem kisebb-nagyobb változásoké is a munkaerőpiacon. Ilyenkor indulnak be például a szezonális munkák, ami a kereslet-kínálat alakulását akár jelentősen is befolyásolhatja.

„Ha szezonális munkákról beszélünk, akkor a legjelentősebb időszak természetesen a nyár. Köztudott, hogy a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területén tömegeknek kínálnak munkát. Ahogy a múlt évben, idén is lesznek olyan területek, ahol nincs elegendő munkaerő. Gondolok itt a népszerű turisztikai desztinációkra, vagy a mezőgazdaságban a kukorica címerezésre, gyümölcsszedésre” – sorolta a több mint 25 éves munkaerő-piaci tapasztalattal rendelkező Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője, Baradits Bulcsú.

Az üzletágvezető szerint összességében elmondható, hogy a HORECA-szektor továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, ami véleménye szerint ezen a nyáron is érezhető lesz a Man at Work-nél. „A szezonra munkát vállaló kisegítő személyzet biztosítása munkaerő-kölcsönzéssel is megoldható, akár nagyobb létszámmal is. Ez a működésünk lényege, felkészültek vagyunk. Az effajta rugalmasság az egyik fő erényünk. Ha a munkáltatói elvárások összetettek, összefognak az üzletágaink” – folytatta a kölcsönzési üzletágat vezető Baradits Bulcsú.

„Sokszor képzett munkaerőt szeretnének, felszolgálókra, szakácsokra, pultosokra van szüksége partnereinknek. Ha a munkáltató speciális igényeket támaszt egy-egy szakember felkutatásánál - gyakori példa, hogy a végzettség és az alapos referencia-ellenőrzéssel igazolt szakmai tapasztalat mellett, a szakácsnak angolnyelv-tudásra is szüksége van, mert eleve egy multikulturális csapatba érkezik -, akkor a közvetítésen dolgozó kollégáink koordinálják a felvételt, szűrik elő a nem feltétlenül hazai jelentkezőket” – tette hozzá Farkas Edit, a közvetítés üzletágért felelős szakmai vezető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szezonalitás alapjában véve létszámnövekedést generál a kölcsönbeadónak, de manapság kevés esetben jár ez a kölcsönvevőnél is a szó szoros értelmében vett bővítéssel. „Attól még, hogy több sört fogyasztunk és még több jégkrémet a nyár folyamán, úgy látszik az élelmiszeripar szezonális jellegűnek tűnő – akár nagy volumenűnek számító - munkaerő-igénye mögött mostanság tudatos, átgondolt, hosszú távra tervezett HR-folyamatok zajlanak. Természetesen nem azt mondjuk, hogy vége a szezonalitással járó határozott idejű foglalkoztatásnak, de a megnövekedett fogyasztó igények miatti időlegesnek számító felvételek az elmúlt években már más elgondolással is kiegészültek. A „bújtatott” minőségi cserékről és a már korábban kilépők pótlásáról is szól ez a nyár” – osztotta meg velünk tapasztalatait Farkas Edit.

A humánszolgáltatók tehát valószínűleg izgalmas hónapokra készülhetnek. „A felsoroltak miatt biztosan jelentkezni fognak új igények, továbbá minden iparági szereplő ősztől egy erőteljes növekedést, felvételt vár. Az erre való felkészülésre tökéletesnek mutatkozik az előttünk álló időszak. Akit a mezőgazdaság, a turizmus-vendéglátás nem szív fel véglegesen a nyár folyamán, ők potenciális munkavállalói lehetnek az őszre jósolt fellendülésnek az iparban” – zárta gondolatait Baradits Bulcsú.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem