Ezért vagyunk összeszerelő nemzet: az EU-ban csak 2 olcsóbb munkaerő van a magyarnál

Ezért vagyunk összeszerelő nemzet: az EU-ban csak 2 olcsóbb munkaerő van a magyarnál

2021. április 1. 16:48

Brutálisak a munkaerő árai közti különbségek az EU-n belül, és a tagországok közti szakadék látszólag évről-évre csak mélyül.  Hazánkban és a keleti országokban a munkáltatónak töredékébe kerül a dolgozók egy munkaórája, az átváltva 10 366 forintos EU-s átlaghoz képest. Továbbra is Bulgária a sereghajtó, ahol egy átlagos munkaóra csupán 2 364 forintnak megfelelő euróval rövidíti meg a munkáltatókat. A magyarok pedig a korábbi évhez képest rontva, már a harmadik legolcsóbb munkaerőnek számítanak, a mindössze 3 600 forintnak megfelelő átlagos munkaóra költséggel.

Az Európai Unió, a mezőgazdaságot és a közigazgatást leszámítva teljes gazdaságát vizsgáló, legfrissebb, a tavalyi évre vonatkozó Eurostat felmérés adatai alapján, a munkaórák óránkénti költsége uniós szinten átlagosan 28,5 euró volt. Ez azt jelenti, hogy az MNB április 1-i középárfolyamán számolva a munkáltatók teljes óránkénti költsége munkavállalóként 10 366 forintra jött ki.

Ez az átlag azonban drasztikusan eltérő számokból jön ki. Ha megnézzük az egyes országokra vonatkozó statisztikát, láthatjuk, a sereghajtó Bulgáriában mindössze 6,5 euró (2 364 forint), míg Dániában 45,8 euró (16 658 forint) egy átlag munkaóra költsége. A többi ország mögött kullog még Románia, ahol 8,1 euróba, azaz középárfolyamon 2 946 forintba került tavaly egy munkaóra, és sajnos Magyarország is, 

a 3 600 forintnak megfelelő 9,9 eurós átlag munkaóra költségével.

Mindez odáig vezetette, hogy míg 2019-ben holtversenyben voltunk a negyedik legolcsóbbak a lettekkel, az ő munkájuk 2020-ban már 10,1 euróba (3 819) került. Mi pedig a szomorú tendenciánkat tartva maradtunk a hátulról harmadik helyen.

A magyar dolgozók óránként tehát alig több mint az EU-s átlag harmadába kerülnek, de a dán munkaerő 45,8 (16 658), vagy a luxemburgiak 42,1 eurós (15 313) átlag költségének már kevesebb mint a negyedébe.

Hogy állnak a szomszédaink?

Érdemes azt is megnézni, hogy alakultak az átlagos munkaóra költségek a szomszédos országokban. Nálunk olcsóbb munkaerőt ugye a közvetlen szomszédságunkban csak Romániában találni, ahol az átlagos munkaóra költsége 2020-ban csupán 2946 forint volt, azaz a magyarországi 3 600 forintos átlagtól is elmaradt, majdnem 700 forinttal, vagy euróban nézve 1,8 euróval. Itt azonban véget is ér a nálunk olcsóbban dolgozó szomszédaink sora.

Nem csak Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában, de Horvátországban is drágább volt egy átlagos ledolgozott munkaóra, mint Magyarországon. Természetesen a legtávolabb az osztrákoktól vagyunk, akik munkaereje átlag 36,7 euróba, azaz magyarországi 3 600 forint majdnem négyszeresének megfelelő 13 348 forintba került. De a maga 19,9 eurós (7 238) órás költségével már a szlovén munkaerő ára is a magyar duplája, és a szlovákok is jobban állnak, a maguk 13.4 eurós (4 873) átlag munkaóra költségével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Horvátország pedig annak ellenére előz minket a 10,8 eurós (3 928) átlagával, hogy egyedüli tagállamként náluk lett, ha csak egy százalékkal is, de olcsóbb a munkaerő, az előző évhez képest.

Na de mit takarnak pontosan a költségek?

Az Eurostat a publikált kutatásban a munkaerő teljes költségét vizsgálta. Ez azt jelenti, hogy ebbe az óránkénti költségbe beletartozik minden a dolgozóknak fizetett juttatásokhoz kötődő és nem kötődő költség, így cafetériákon, bónuszokon és egyebeken felül például a képzéseik, vagy a munkaruhájuk esetleges költsége is. Beletartozik a betegszabadságok költségétől a benzinpénzen túl az irodai ingyen kávéig minden. 

Ez persze munkavállalói szempontból valamelyest árnyalja is a képet, hiszen a jobbmódú országokban a béren felüli költségek is jóval nagyobbak lehetnek, drágább lehet ugyanis a céges telefon előfizetésétől kezdve az utazási költségtérítésig minden.

A vizsgálat egyébként kiterjedt minden gazdasági szektorra, a mezőgazdaságon és közigazgatáson kívül, és minden gazdálkodó szervezetre, a 10 főnél kevesebb munkaerőt foglalkoztató kisvállalkozásokon kívül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?