A borzalmas főnökök 7 típusa: ha ilyennel találkozol, menekülj!

2021. február 3. 16:50

Rossz főnöke szinte mindenkinek volt élete során, de igazán borzasztó... nos igen, legtöbbünk olyannal is találkozott már. De nem lett volna jobb, ha pontosan be tudtad volna kategorizálni, megértve ezzel idegesítő viselkedésének mozgatórugóit? Hát nem biztos, de rossz főnökök típusairól olvasni mindig vicces.

Minél régebb óta vagy a szakmába, annál valószínűbb, hogy volt már rossz főnököd. A rossz főnöknek számtalan formája van: lehetnek agresszívek, elhanyagolók, hálátlanok vagy egyszerűen életképtelenek. És nem feltétlenül voltak rosszak mindannyian a kezdetek kezdetén, de azok a stratégiák és készségek, amelyek vezetővé tették őket, idővel szörnyű személyiségtorzulásokat okozhatnak náluk. Lawrese Brown tréner szerint ezek azok az emberek, akik nem veszik észre, hogy a munkájuk megváltozott és nekik is változtatniuk kell.

Ahhoz, hogy ellensúlyozni tudjuk a viselkedésüket, vagy akár csak el tudjuk viselni őket, fontos, hogy első körben azonosítsuk be, pontosan mely kategóriába tartoznak. A HuffPost összeszedte a rossz vezetők leggyakoribb típusai, akik általában azt gondolják, hogy valójában jó főnökök.

1. A megmentő

A megmentő rossz főnök, még ha elsőre jónak is tűnhet. Ha bármilyen problémád van egy projekttel, ő az, aki azonnal átveszi az ügyet, és ugyanígy tesz egy problémás ügyfél esetében is. Peter Block tanácsadó ezt az archetípust "megmentőként" azonosította. Szerinte a megmentő olyan ember, aki kifejezetten érzékeny a kényelmetlenségekre, és úgy véli, hogy a hatalomhoz, a befolyáshoz és a helyzetek irányításának megszerzéséhez vezető út mások megmentésén keresztül vezet. Ő az, aki megvéd téged a kudarctól, de éppen ezért sosem kaphatsz tőlük őszinte visszajelzést, sem pedig több felelősséget.

2. A politikus

A "politikus" főnök kiválóan kommunikál felfelé, de képtelen csapatot irányítani maga alatt. Jól tudja ugyan kezelni csapata pr-ját, de hiányzik belőle az akarat és a hozzáértés, hogy jó csapatvezető legyen. Valójában soha nem találkozik veled, soha nem ad hasznos visszajelzéseket, sőt, egyáltalán nem is vesz részt a mindennapjaidban. Ez a típusú főnök komoly problémákat okozhat, mivel hajlamos átsiklani a csapat problémái fölött, amelyeket esetleg meg kellene oldania, de legalábbis fel kellene vetni.

3. A év menedzsere, aki csak menedzselni nem tud

Jóban van minden emberével, segíti, támogatja, meghallgatja őket, rendszeresen küld valid visszajelzéseket: látszólag minden rendben van, ám valami mégsem stimmel vele. A menedzselni képtelen főnök csak arra a legfontosabb dologra nem képes, hogy a ranglétrán felette állókkal együttműködjön. Egyszer csak rájössz, hogy a főnököd főnökének nem csak arról nincs fogalma, hogy te ki is vagy, de azt sem tudja milyen jól dolgozik a csapatotok.

Ezáltal nem csak az elismerés maradhat el, de az anyagi megbecsülésed is.

4. A filantróp

Akiknek az eredménynél fontosabb az, hogy szeressék őt a vállalat összes szegmensében, na, ők az igazán rossz vezetők. Aki mindenkit a saját oldalára akar állítani, bármi áron, abból nem marad más, mint üres ígéretek sokasága, melyek sosem valósulnak meg, kézzelfogható változást nem fognak produkálni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Tőlük ne várj őszinte visszacsatolást, pláne kritikát. Ez az attitűd előbb vagy utóbb megöli a fejlődést.

5. A számok főnöke

Ha a vezetődnek minden döntés meghozatalához adatokra van szüksége, akkor egészen biztosan nem fogtok nagy közös célokat elérni vele. A számok főnöke hatástalan vezetővé válik azáltal, hogy hogy számokra építi a várát. Az adatok megszállottjai nem rendelkeznek hosszú távú tervekkel, hiszen számukra minden rövid távú, és számokon alapuló döntés, ami azt jelenti, hogy soha nem teljesedhet be a víziójuk. A kreativitás csak gyengíti ezt a fajta hatalmat, hiszen az adatok legfőbb ellenségét nem lehet mérni.

6. A magányos farkasok

Autonómok, könnyen félreérthetőek, és valójában elé korlátozottak. A magányos farkas mellett végzett munka előnye, az erős munkamorál, és hogy értékelik a csapattagok önérvényesítési szándékait. Azt mondta, gyakran boldogulnak az induló vállalkozásoknál, ahol a siker azt jelenti, hogy egyszerre több szerepet is vállalnak.Ők azok, akik általában jól boldogulnak az induló vállalkozásoknál, ahol a siker azt jelenti, hogy egyszerre több szerepben is meg kell felelniük. Hátrányuk, hogy nehéz mellettük jól dolgozni, hiszen gyakran az utolsó pillanatban változtatnak a terveiken, melyről gyakran elfelejtik értesíteni a kollégáikat - ez rengeteg felesleges frusztráció forrása lehet.

7. A mindentudó

Ez a típus az esetek nagy részében azt szeretné elérni, hogy az ő tudása, tapasztalata alapján szülessen meg minden döntés. Gyakran adnak olyan visszajelzéseket, hogy Nos, a helyedben, én így csináltam volna! "Olyan emberek, akik mellett állandóan úgy érzed, mintha összehasonlító módban élnél. Ám ők számolnak azzal a ténnyel, hogy egy, te nem ő vagy, és kettő: a körülmények és a környezet eltérő. Mindig úgy érzed, hogy lemaradsz, de csak azért, mert nem az ő módszerük szerint csinálod a dolgodat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm