12 °C Budapest

Nesze neked nyugati bérek: 10 magyarból 5 az állásinterjúra sem megy el

2018. december 27. 11:02

A Pénzcentrum oldalán 2018 elején elindított interjúsorozatunk keretében a legjelentősebb, a legtöbb embert foglalkoztató hazai vállalatok hr vezetőivel készítünk interjút. Kíváncsiak voltunk véleményükre, tapasztalataikra a munkaerőhiányról, az elvándorlásról, toborzásról és a munkaerő megtartásáról.

2018-ban csúcsra ért a munkaerőhiány, amit a döntéshozók is tisztán látnak, és igyekeznek mindent megtenni azért hogy a társadalom inaktív rétegeit megszólítsák, illetve a tartalékokat mozgósítsák. Erre szolgálnak a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, mely az aktív, még dolgozni kívánó időseknek nyújt foglalkoztatási lehetőséget, de ezzel párhuzamosan a bölcsődefejlesztésekkel a kismamákat, és különféle kedvezményekkel a még tanulókat is igyekeznek elérni, és a munkaerőpiacra csábítani.

Hivatalosan már 87 700 betöltetlen álláshely volt Magyarországon az idei harmadik negyedévben, ami 20 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában és a költségvetési szektorban egyaránt dinamikusan növekszik a betöltetlen munkahelyek száma - olvasható a Portfolio elemzésében. A portál számításai szerint azonban a KSH jelentése alulbecsüli a betöltetlen álláshelyek számát, kalkulációik szerint 

280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szüksége az országnak.

A tapasztalatok sem mutatnak mást

Szinte nem találkoztunk olyan hr vezetővel, aki ne emiatt panaszkodott volna - egyértelműen ez az elsőszámú problémájuk.

Ugyan eseti visszajelzések az ország minden pontjáról érkeznek be hozzánk, de a munkaerőhiány miatt kialakult általános problémáról főként a nyugati országrészben, illetve Budapesten beszélhetünk

 - mondta el Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetőjé a Pénzcentrumnak. Az érintett szektorok kapcsán könnyű kiemelni az egészségügyet, építőipart, illetve általában a fizikai típusú munkákat.

Persze nem csak a hiány, hanem a fluktuáció is óriási probléma. Ha egy munkavállaló nem érzi jól magát, nem kap megfelelő támogatást a beilleszkedésben, hiába a magas fizetés, elbizonytalanodhat, és hamar búcsút inthet a cégnek. Erre kínálhat jó megoldást a mentorprogram, mely az új kollégák beillesztését segíti. Egyre több cég foglalkozik ezzel a lehetőséggel.

Nem csak a BKV-nál, a MÁV-nál, de a Richter Gedeonnál is jól bevált módszer a fejpénz: azaz ha valaki egy ismerősét a céghez hozza dolgozni, annak bizonyos idő elteltével komolya bónusz ütheti a markát. 

Új időknek új szelei

De nem csak a munkaerőhiány okoz fejtörést, hanem a most munkába álló Y generáció újabb és újabb igényei is. Ők már egy rugalmasabb munkahelyen szeretnének dolgozni, a digitális világ minden előnyét kihasználva, és ha lehet mindezt jó pénzért. 

Ma már a fiatalok rekvirálják maguknak azt a jogot, hogy ők osszák be az idejüket, hogy önállóan döntsenek erről

 - mondta el Pécsi Judit az UNION Vienna Insurance Group Biztosító HR igazgatója. A pénz a legfiatalabbak számára ma már inkább higiénés faktor. Tudják, hogy van három ajánlata, ennyit minimum meg fog tudni keresni. Ha ez megvan, erre rááll, mint biztos talajra, és innentől az a bizonyos plusz fog dönteni abban, hogy melyik ajánlatot fogadja végül el. Fontos a pénz, de azt biztosra veszik, hogy legalább az alsó fizetési igényüket mindenképpen teljesíteni fogják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rugalmatlanok lennénk?

Gyakran éri a hazai munkavállalókat az a vád, hogy rugalmatlanok, nem nyitottak a képzésekre. Pedig az, aki teljesen bezárkózik, és nem képzi magát, annak nagyon hamar be fognak szűkülni az esélyei, főleg, ha olyan munkakörben dolgozik, ami algoritmusokkal leírható, automatizálható. 

A legfontosabb készség a mai világban az, hogy képesek legyünk folyamatosan tanulni és nyitottnak maradni az újdonságokra. Rugalmasnak kell lenni. Ez nem könnyű.

Minden hr-es keresi nagy erőkkel a megoldást, idejük nagy részét az teszi ki, hogy kitalálják, honnan szereznek, és hogyan tartják meg az embereket. Az állami vállalatok elkezdtek nyitni a közösségi oldalak felé, ott próbálnak meg toborozni, de van cég, például az SAP, aki már inkább a meggyőzéses fejvadászathoz fordul, ha speciális tudással rendelkező szakemberre van szüksége. 

Sokan pénzzel és még több pénzzel oldanák meg a problémát, nyilvános bértáblával, de akad gyár, ahol a közmunkásokat próbálják beterelni a gyártósorok mellé. Kreatívnak kell lenni, változtatni kell, az új állapotok és igények újfajta hozzáállást követel meg a Magyarországon jelen lévő nagyvállalatoktól.

Persze azért a magyar munkavállalókba is lehet hibát találni: rengeteg interjút kell lefolytatni a potenciális dolgozókkal, és sokan nincsenek tekintettel arra, hogy megbeszéltek valamit. Vannak, akik el sem mennek, úgy hogy erről nem is tájékoztatják a vállalatot, ahová jelentkeztek. 

Régen tízből egy nem jött el, ma a fele

 - mondta el a Pénzcentrumnak korábban Farkas Gergely, GLS Hungary Kft. ügyvezetője. Sajnos már irodai munkára meghirdetett pozícióknál is egyre inkább ezzel találkoznak. Sokszor el sem lehet érni azokat, akik nem jelennek meg

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem