14 °C Budapest
Szomorú: ennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál

Szomorú: ennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál

2018. augusztus 22. 17:30

Hiába bővülnek egyre nagyobb mértékben Európában és az OECD országokban egyaránt a nők jogai, a keresetek között még most is bődületes különbségek tapasztalhatók. Igaz, ami igaz Magyarországon annyira nem rossz a helyzet, mint megannyi más vizsgált országban.

2018-as adatok szerint az OECD országokban a nőknek átlagosan 39 százalékkal volt kevesebb a bevételük, mint a férfiaknak - derült ki a szervezet statisztikáiból. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az összehasonlításban figyelembe vették a teljes munkaidős alkalmazottakat, a részmunkaidős alkalmazottakat, a nem fizetett munkavállalókat és a munkanélkülieket is.

Az elérhető adatok alapján Magyarország a maga 29 százalékos különbségével az összesített listán a 7. helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy a hivatalos statisztikák szerint 29 vizsgált országban rosszabb a helyzet, mint idehaza (pedig nálunk is majd harmadával többet visznek haza a férfiak a nőknél), ráadásul az OECD átlagot (39%) is 10 százalékkal verjük.

A lista szerint szomszédjaink közül például csak Szlovéniában jobb a nők helyzete, ám az ottani különbség is 23 százalékos. Ezzel szemben Szlovákiában a férfiaknak például 32, Ausztriában viszont már 48 százalékkal nagyobb a jövedelmük, mint a nőknek. Az élen egyébként két ázsiai ország végzett, Japánban 58, míg Koreában 61 (!) százalékos a különbség.

Teljes munkaidőben javul az átlag

Az OECD kiemeli, hogy ha kizárólag a teljes munkaidős foglalkoztatási statisztikákat nézzük, akkor a nemek közötti átlagos jövedelemkülönbség rögvest több mint 20 százalékkal elolvad, és az átlag 14 százalékra módosul. Magyarország ebben a statisztikában is jól szerepel, hiszen a bevétel különbség csupán 9 százalékos. 10 százalékos különbség alatt egyébként csak 10 ország maradt, ezek közül Luxemburgban a legjobb a helyzet, ott ugyanis a nők-férfiak bevétele között kevesebb mint 5 százalékos a különbség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?