18 °C Budapest
Szomorú: ennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál

Szomorú: ennyivel keresnek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál

2018. augusztus 22. 17:30

Hiába bővülnek egyre nagyobb mértékben Európában és az OECD országokban egyaránt a nők jogai, a keresetek között még most is bődületes különbségek tapasztalhatók. Igaz, ami igaz Magyarországon annyira nem rossz a helyzet, mint megannyi más vizsgált országban.

2018-as adatok szerint az OECD országokban a nőknek átlagosan 39 százalékkal volt kevesebb a bevételük, mint a férfiaknak - derült ki a szervezet statisztikáiból. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az összehasonlításban figyelembe vették a teljes munkaidős alkalmazottakat, a részmunkaidős alkalmazottakat, a nem fizetett munkavállalókat és a munkanélkülieket is.

Az elérhető adatok alapján Magyarország a maga 29 százalékos különbségével az összesített listán a 7. helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy a hivatalos statisztikák szerint 29 vizsgált országban rosszabb a helyzet, mint idehaza (pedig nálunk is majd harmadával többet visznek haza a férfiak a nőknél), ráadásul az OECD átlagot (39%) is 10 százalékkal verjük.

A lista szerint szomszédjaink közül például csak Szlovéniában jobb a nők helyzete, ám az ottani különbség is 23 százalékos. Ezzel szemben Szlovákiában a férfiaknak például 32, Ausztriában viszont már 48 százalékkal nagyobb a jövedelmük, mint a nőknek. Az élen egyébként két ázsiai ország végzett, Japánban 58, míg Koreában 61 (!) százalékos a különbség.

Teljes munkaidőben javul az átlag

Az OECD kiemeli, hogy ha kizárólag a teljes munkaidős foglalkoztatási statisztikákat nézzük, akkor a nemek közötti átlagos jövedelemkülönbség rögvest több mint 20 százalékkal elolvad, és az átlag 14 százalékra módosul. Magyarország ebben a statisztikában is jól szerepel, hiszen a bevétel különbség csupán 9 százalékos. 10 százalékos különbség alatt egyébként csak 10 ország maradt, ezek közül Luxemburgban a legjobb a helyzet, ott ugyanis a nők-férfiak bevétele között kevesebb mint 5 százalékos a különbség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?