-2 °C Budapest

Elindult a visszaszámlás: több tízezer magyar számláján zárolhatnak pénzt

2018. április 5. 05:45

Tömegek veszíthetik el béren kívüli juttatásaik egy részét, ha nincsenek résen a következő nyolc hétben. Május 31-én ugyanis zárolják a SZÉP-kártya egyenlegek azon részét, melyet még 2016-ban folyósított a munkáltató. Az így fennmaradó összegeket visszakapják a munkáltatók, ugyanakkor már megjelent az a határozattervezet, mely a jövőben büntetné is azokat, akik nem költik el időre SZÉP-kártyás juttatásaikat.

Napra pontosan nyolc hét áll rendelkezésükre azoknak, akik rendelkeznek SZÉP-kártyával, hogy elköltsék 2016-ban megkapott juttatásaikat. Az ezt szabályozó jogszabály ugyanis rögzíti, hogy a tárgyévet követő második év május 31-én még fennmaradó egyenleget zárolni kell és vissza kell utalni a munkáltatóknak.

Megkérdeztük a SZÉP-kártya kibocsátókat, hogy mekkora összegről van szó, illetve, hogy 2017-ben mekkora összeget utaltak vissza. 

OTP Bank

Az OTP-től azt közölték a Pénzcentrummal, hogy 1,2 millió ügyfelük közül 250 ezernek van még május 31-én lejáró összeg a számláján. A pontos összeggel kapcsolatban azt közölték, hogy a 2016-os feltöltések több mint 95 százalékát használták már fel. Korábbi közleményük alapján 2016-ban összesen 77,2 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók az OTP-s SZÉP-kártyákra, így a 2018. május 31-i zárolásnak kitett összeg valahol 3,86 milliárd forint környékén alakulhat.

Az OTP Bank már szintén korábban közölte, hogy 2017-ben 966 millió forintot utaltak vissza a szolgálatóknak, mely összeg 142 845 ügyfél között oszlott meg, így az átlagosan zárolt összeg 6766 forint volt. Ez a teljes 2015-ös feltöltés 1,39 százalékát tette ki.

K&H Bank

A K&H azt közölte a Pénzcentrummal, hogy jelenleg közel 140 ezer SZÉP-kártyása van a K&H Banknak. A munkáltatók részére a SZÉP kártyára vonatkozó visszautalás 2017-ben meghaladta a 100 millió forintot. A legmagasabb összegű visszautalás a K&H-nál szállás zsebre történt (40%), ezt követi a vendéglátás (33%) és a szabadidő zseb (27%).

MKB Bank

Az MKB Bank a Pénzcentrum kérdésére közölte, hogy az előző években nagyságrendileg hasonlóan alakultak a felhasználás arányai. Tavaly a 2015. évi közel 12,5 Mrd Ft juttatásból 27 ezer kártyabirtokostól összesen 191 millió forint került visszautalásra a munkáltatók számára, mely az eredeti juttatás 1,53 százaléka volt. Ez az összeg alszámlánként a következőképpen alakult:

  • szálláshelyen 66 millió forint,
  • vendéglátáson 74 millió forint, míg 
  • szabadidőn 51 millió forint volt a maradvány összeg.

Az idén lejáró összegekkel kapcsolatban az MKB úgy tájékoztatta lapunkat, hogy március végén még 622 millió forint várt felhasználásra, amely a 2016-ban nyújtott 13,6 milliárd forint értékű munkáltatói juttatás 4,9 százaléka. Ez az összeg mintegy 44 ezer munkavállaló között oszlik meg, tehát átlagosan 15 ezer forintot jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bank mindemellett úgy látja, hogy a határidőig történő felhasználásnak különösen kedvez a sok hosszúhétvége. Az MKB-nak 2017-ben közel 217 ezer SZÉP-kártyás ügyfele volt, ma pedig már 221 700 kártyatulajdonos ügyfelük van. Ők 21 500 helyen használhatják SZÉP-kártyájukat mindennapos fizetőeszközként.

Nem fogod az egészet elbukni

A fel nem használt összegek esetében várhatóan finomodik a rendszer a jövőben a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára márciusban felkerült rendelettervezet szerint. Ez alapján a jövőben nem kell majd visszautalni a pénzt a munkáltatóknak, hanem minden hónapban a fel nem használt összeg 3 százalékát vonhatják le a kártyát kibocsátó pénzintézetek a számlatulajdonosoktól, mely összeget a kártyával összefüggő marketingcélokra kell majd elköltenie.

Mire költsem el?

Érdemes ismerni a SZÉP-kártyás szabályokat. Eszerint a szabadidő és rekreációs alszámla nem csupán uszodákban, fürdőkben vagy különböző kulturális szolgáltatásokra, hanem például speciális gyógyászati technikákra és bizonyos egészségügyi vizsgálatokra is költhető, de mehetünk belőle állatkertbe vagy élményparkba is. 

A vendéglátás utalványrészből strandolhatunk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról, a szálláshely alszámlából pedig akár előre is lefoglalhatjuk és kifizethetjük a tervezett utazásunk szállásköltségeit. 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?