12 °C Budapest

Elindult a visszaszámlás: több tízezer magyar számláján zárolhatnak pénzt

2018. április 5. 05:45

Tömegek veszíthetik el béren kívüli juttatásaik egy részét, ha nincsenek résen a következő nyolc hétben. Május 31-én ugyanis zárolják a SZÉP-kártya egyenlegek azon részét, melyet még 2016-ban folyósított a munkáltató. Az így fennmaradó összegeket visszakapják a munkáltatók, ugyanakkor már megjelent az a határozattervezet, mely a jövőben büntetné is azokat, akik nem költik el időre SZÉP-kártyás juttatásaikat.

Napra pontosan nyolc hét áll rendelkezésükre azoknak, akik rendelkeznek SZÉP-kártyával, hogy elköltsék 2016-ban megkapott juttatásaikat. Az ezt szabályozó jogszabály ugyanis rögzíti, hogy a tárgyévet követő második év május 31-én még fennmaradó egyenleget zárolni kell és vissza kell utalni a munkáltatóknak.

Megkérdeztük a SZÉP-kártya kibocsátókat, hogy mekkora összegről van szó, illetve, hogy 2017-ben mekkora összeget utaltak vissza. 

OTP Bank

Az OTP-től azt közölték a Pénzcentrummal, hogy 1,2 millió ügyfelük közül 250 ezernek van még május 31-én lejáró összeg a számláján. A pontos összeggel kapcsolatban azt közölték, hogy a 2016-os feltöltések több mint 95 százalékát használták már fel. Korábbi közleményük alapján 2016-ban összesen 77,2 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók az OTP-s SZÉP-kártyákra, így a 2018. május 31-i zárolásnak kitett összeg valahol 3,86 milliárd forint környékén alakulhat.

Az OTP Bank már szintén korábban közölte, hogy 2017-ben 966 millió forintot utaltak vissza a szolgálatóknak, mely összeg 142 845 ügyfél között oszlott meg, így az átlagosan zárolt összeg 6766 forint volt. Ez a teljes 2015-ös feltöltés 1,39 százalékát tette ki.

K&H Bank

A K&H azt közölte a Pénzcentrummal, hogy jelenleg közel 140 ezer SZÉP-kártyása van a K&H Banknak. A munkáltatók részére a SZÉP kártyára vonatkozó visszautalás 2017-ben meghaladta a 100 millió forintot. A legmagasabb összegű visszautalás a K&H-nál szállás zsebre történt (40%), ezt követi a vendéglátás (33%) és a szabadidő zseb (27%).

MKB Bank

Az MKB Bank a Pénzcentrum kérdésére közölte, hogy az előző években nagyságrendileg hasonlóan alakultak a felhasználás arányai. Tavaly a 2015. évi közel 12,5 Mrd Ft juttatásból 27 ezer kártyabirtokostól összesen 191 millió forint került visszautalásra a munkáltatók számára, mely az eredeti juttatás 1,53 százaléka volt. Ez az összeg alszámlánként a következőképpen alakult:

  • szálláshelyen 66 millió forint,
  • vendéglátáson 74 millió forint, míg 
  • szabadidőn 51 millió forint volt a maradvány összeg.

Az idén lejáró összegekkel kapcsolatban az MKB úgy tájékoztatta lapunkat, hogy március végén még 622 millió forint várt felhasználásra, amely a 2016-ban nyújtott 13,6 milliárd forint értékű munkáltatói juttatás 4,9 százaléka. Ez az összeg mintegy 44 ezer munkavállaló között oszlik meg, tehát átlagosan 15 ezer forintot jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bank mindemellett úgy látja, hogy a határidőig történő felhasználásnak különösen kedvez a sok hosszúhétvége. Az MKB-nak 2017-ben közel 217 ezer SZÉP-kártyás ügyfele volt, ma pedig már 221 700 kártyatulajdonos ügyfelük van. Ők 21 500 helyen használhatják SZÉP-kártyájukat mindennapos fizetőeszközként.

Nem fogod az egészet elbukni

A fel nem használt összegek esetében várhatóan finomodik a rendszer a jövőben a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára márciusban felkerült rendelettervezet szerint. Ez alapján a jövőben nem kell majd visszautalni a pénzt a munkáltatóknak, hanem minden hónapban a fel nem használt összeg 3 százalékát vonhatják le a kártyát kibocsátó pénzintézetek a számlatulajdonosoktól, mely összeget a kártyával összefüggő marketingcélokra kell majd elköltenie.

Mire költsem el?

Érdemes ismerni a SZÉP-kártyás szabályokat. Eszerint a szabadidő és rekreációs alszámla nem csupán uszodákban, fürdőkben vagy különböző kulturális szolgáltatásokra, hanem például speciális gyógyászati technikákra és bizonyos egészségügyi vizsgálatokra is költhető, de mehetünk belőle állatkertbe vagy élményparkba is. 

A vendéglátás utalványrészből strandolhatunk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról, a szálláshely alszámlából pedig akár előre is lefoglalhatjuk és kifizethetjük a tervezett utazásunk szállásköltségeit. 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm