32 °C Budapest
Elindult a visszaszámlás: több tízezer magyar számláján zárolhatnak pénzt

Elindult a visszaszámlás: több tízezer magyar számláján zárolhatnak pénzt

2018. április 5. 05:45

Tömegek veszíthetik el béren kívüli juttatásaik egy részét, ha nincsenek résen a következő nyolc hétben. Május 31-én ugyanis zárolják a SZÉP-kártya egyenlegek azon részét, melyet még 2016-ban folyósított a munkáltató. Az így fennmaradó összegeket visszakapják a munkáltatók, ugyanakkor már megjelent az a határozattervezet, mely a jövőben büntetné is azokat, akik nem költik el időre SZÉP-kártyás juttatásaikat.

Napra pontosan nyolc hét áll rendelkezésükre azoknak, akik rendelkeznek SZÉP-kártyával, hogy elköltsék 2016-ban megkapott juttatásaikat. Az ezt szabályozó jogszabály ugyanis rögzíti, hogy a tárgyévet követő második év május 31-én még fennmaradó egyenleget zárolni kell és vissza kell utalni a munkáltatóknak.

Megkérdeztük a SZÉP-kártya kibocsátókat, hogy mekkora összegről van szó, illetve, hogy 2017-ben mekkora összeget utaltak vissza. 

OTP Bank

Az OTP-től azt közölték a Pénzcentrummal, hogy 1,2 millió ügyfelük közül 250 ezernek van még május 31-én lejáró összeg a számláján. A pontos összeggel kapcsolatban azt közölték, hogy a 2016-os feltöltések több mint 95 százalékát használták már fel. Korábbi közleményük alapján 2016-ban összesen 77,2 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók az OTP-s SZÉP-kártyákra, így a 2018. május 31-i zárolásnak kitett összeg valahol 3,86 milliárd forint környékén alakulhat.

Az OTP Bank már szintén korábban közölte, hogy 2017-ben 966 millió forintot utaltak vissza a szolgálatóknak, mely összeg 142 845 ügyfél között oszlott meg, így az átlagosan zárolt összeg 6766 forint volt. Ez a teljes 2015-ös feltöltés 1,39 százalékát tette ki.

K&H Bank

A K&H azt közölte a Pénzcentrummal, hogy jelenleg közel 140 ezer SZÉP-kártyása van a K&H Banknak. A munkáltatók részére a SZÉP kártyára vonatkozó visszautalás 2017-ben meghaladta a 100 millió forintot. A legmagasabb összegű visszautalás a K&H-nál szállás zsebre történt (40%), ezt követi a vendéglátás (33%) és a szabadidő zseb (27%).

MKB Bank

Az MKB Bank a Pénzcentrum kérdésére közölte, hogy az előző években nagyságrendileg hasonlóan alakultak a felhasználás arányai. Tavaly a 2015. évi közel 12,5 Mrd Ft juttatásból 27 ezer kártyabirtokostól összesen 191 millió forint került visszautalásra a munkáltatók számára, mely az eredeti juttatás 1,53 százaléka volt. Ez az összeg alszámlánként a következőképpen alakult:

  • szálláshelyen 66 millió forint,
  • vendéglátáson 74 millió forint, míg 
  • szabadidőn 51 millió forint volt a maradvány összeg.

Az idén lejáró összegekkel kapcsolatban az MKB úgy tájékoztatta lapunkat, hogy március végén még 622 millió forint várt felhasználásra, amely a 2016-ban nyújtott 13,6 milliárd forint értékű munkáltatói juttatás 4,9 százaléka. Ez az összeg mintegy 44 ezer munkavállaló között oszlik meg, tehát átlagosan 15 ezer forintot jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bank mindemellett úgy látja, hogy a határidőig történő felhasználásnak különösen kedvez a sok hosszúhétvége. Az MKB-nak 2017-ben közel 217 ezer SZÉP-kártyás ügyfele volt, ma pedig már 221 700 kártyatulajdonos ügyfelük van. Ők 21 500 helyen használhatják SZÉP-kártyájukat mindennapos fizetőeszközként.

Nem fogod az egészet elbukni

A fel nem használt összegek esetében várhatóan finomodik a rendszer a jövőben a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára márciusban felkerült rendelettervezet szerint. Ez alapján a jövőben nem kell majd visszautalni a pénzt a munkáltatóknak, hanem minden hónapban a fel nem használt összeg 3 százalékát vonhatják le a kártyát kibocsátó pénzintézetek a számlatulajdonosoktól, mely összeget a kártyával összefüggő marketingcélokra kell majd elköltenie.

Mire költsem el?

Érdemes ismerni a SZÉP-kártyás szabályokat. Eszerint a szabadidő és rekreációs alszámla nem csupán uszodákban, fürdőkben vagy különböző kulturális szolgáltatásokra, hanem például speciális gyógyászati technikákra és bizonyos egészségügyi vizsgálatokra is költhető, de mehetünk belőle állatkertbe vagy élményparkba is. 

A vendéglátás utalványrészből strandolhatunk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról, a szálláshely alszámlából pedig akár előre is lefoglalhatjuk és kifizethetjük a tervezett utazásunk szállásköltségeit. 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25