16 °C Budapest
Újragondolják a CSOK-ot, és vége az olcsó munkaerőnek

Újragondolják a CSOK-ot, és vége az olcsó munkaerőnek

2016. augusztus 18. 17:29

Egy év alatt 140 ezer új munkahely született Magyarországon, a várakozások szerint folytatódik ez a tendencia. Vége van annak a szemléletnek, hogy az olcsó munkaerő a gazdság előnye, a munkának ára van - mondta Lázár János a mai Kormányinfón.

2010 óta 400-600 ezer, az elmúlt egy évben pedig 140 ezer munkahely jött létre Magyarországon, közben a munkanélküliség 11-ről 5 százalékra csökkent - mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. A gazdasági kabinet várakozása szerint ez a tendencia folytatódhat. 

A foglalkoztatás költségeinek csökkentését tervezi a kormány. Nem titok, hogy amikor a miniszterelnök találkozik a munkáltatók képviselőivel, akkor függetlenül pártoldaltól, egységesen felvetik a terhek csökkentését - vezette fel a járulékcsökkentés témáját Lázár.

Kész a kormány arra, hogy az NGM előterjesztését érdemben megtárgyalja és ki is értékelje

- mondta ezzel kapcsolatban.

A munkaerőnek ára van

A törvényhozónak a dolga az is, hogy a munkavállalók érdekeit is nézze. Jó felvetés, hogy átadják-e a munkaadók a járulékcsökkentés előnyeit. A kormánynak nyomnia kell a munkahelyteremtést és a vállalkozások támogatását, de mégiscsak az az érdekünk, hogy a munkabér emelkednek - fejtette ki egy kérdésre Lázár János.

Vége van annak az időnek, hogy egy vállalkozó elkerüli a jó bér fizetését a munkavállalóinak. A munkaerőnek ára van - mondta. Hátrébb kell sorolni azt a gazdasági felvetést, hogy az olcsó munkaerő a gazdaság előnye

- tette hozzá. Elkövetkezett az a gazdasági pillanat ennyi üres munkahelynél, amikor a kormánynak a járulékcsökkentéssel foglalkoznia kell - mondta.

Emelték a fizetéseket

17 ezer ember fizetését emelte legutóbb a kormány a járási hivatalokban. Ezek után az önkormányzati alkalmazottak is előálltak igényeikkel - vezette fel Lázár. A kormány tiszteletben tartja az önkormányzati érdekképviseletek tiltakozását, de ezeknek a munkavállalóknak nem az állam a munkáltatója - mondta. Az állami tisztviselőknél volt bérfejlesztés, de cserébe feltételeket vállaltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Járulék- és rezsicsökkentés

A foglalkoztatás költségeinek vizsgálatát vállalta a miniszterelnök. Ezt megbeszéljük a kabinetüléseken - válaszolta arra a kérdésre, hogy reális-e a 2018-as járulékcsökkentés. Magyarországon drága foglalkoztatni, ez megcáfolhatatlan tény - tette hozzá. Nagyon jelentősek az állami bevételek 2016-ban, az a kérdés, hogy a következő 2 évre milyen kockázatokkal kell számolni. Most a csökkentés feltételeit vizsgálják a költségvetésért felelős minisztériumban.

Engem meggyőztek azok az érvek, amelyek a járulékcsökkentés mellett szóltak

- fogalmazott.

CSOk-felülvizsgálat

Novemberben összegzi a kormány a CSOK tapasztalatait, mérlegelik az ombudsman legutóbbi javaslatait - válaszolta kérdésre Lázár János. Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint a CSOK szabályozásának módosítására kérte fel az ombudsman a nemzetgazdasági minisztert, mivel a jelenleg hatályos kormányrendelet észszerű indok nélkül kirekeszti a jogosultak közül a húszévesnél idősebb, nappali tagozatos középiskolásokat, az ugyanilyen idős egyetemisták után viszont jár a pénz.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?