13 °C Budapest
Újragondolják a CSOK-ot, és vége az olcsó munkaerőnek

Újragondolják a CSOK-ot, és vége az olcsó munkaerőnek

2016. augusztus 18. 17:29

Egy év alatt 140 ezer új munkahely született Magyarországon, a várakozások szerint folytatódik ez a tendencia. Vége van annak a szemléletnek, hogy az olcsó munkaerő a gazdság előnye, a munkának ára van - mondta Lázár János a mai Kormányinfón.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2010 óta 400-600 ezer, az elmúlt egy évben pedig 140 ezer munkahely jött létre Magyarországon, közben a munkanélküliség 11-ről 5 százalékra csökkent - mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. A gazdasági kabinet várakozása szerint ez a tendencia folytatódhat. 

A foglalkoztatás költségeinek csökkentését tervezi a kormány. Nem titok, hogy amikor a miniszterelnök találkozik a munkáltatók képviselőivel, akkor függetlenül pártoldaltól, egységesen felvetik a terhek csökkentését - vezette fel a járulékcsökkentés témáját Lázár.

Kész a kormány arra, hogy az NGM előterjesztését érdemben megtárgyalja és ki is értékelje

- mondta ezzel kapcsolatban.

A munkaerőnek ára van

A törvényhozónak a dolga az is, hogy a munkavállalók érdekeit is nézze. Jó felvetés, hogy átadják-e a munkaadók a járulékcsökkentés előnyeit. A kormánynak nyomnia kell a munkahelyteremtést és a vállalkozások támogatását, de mégiscsak az az érdekünk, hogy a munkabér emelkednek - fejtette ki egy kérdésre Lázár János.

Vége van annak az időnek, hogy egy vállalkozó elkerüli a jó bér fizetését a munkavállalóinak. A munkaerőnek ára van - mondta. Hátrébb kell sorolni azt a gazdasági felvetést, hogy az olcsó munkaerő a gazdaság előnye

- tette hozzá. Elkövetkezett az a gazdasági pillanat ennyi üres munkahelynél, amikor a kormánynak a járulékcsökkentéssel foglalkoznia kell - mondta.

Emelték a fizetéseket

17 ezer ember fizetését emelte legutóbb a kormány a járási hivatalokban. Ezek után az önkormányzati alkalmazottak is előálltak igényeikkel - vezette fel Lázár. A kormány tiszteletben tartja az önkormányzati érdekképviseletek tiltakozását, de ezeknek a munkavállalóknak nem az állam a munkáltatója - mondta. Az állami tisztviselőknél volt bérfejlesztés, de cserébe feltételeket vállaltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Járulék- és rezsicsökkentés

A foglalkoztatás költségeinek vizsgálatát vállalta a miniszterelnök. Ezt megbeszéljük a kabinetüléseken - válaszolta arra a kérdésre, hogy reális-e a 2018-as járulékcsökkentés. Magyarországon drága foglalkoztatni, ez megcáfolhatatlan tény - tette hozzá. Nagyon jelentősek az állami bevételek 2016-ban, az a kérdés, hogy a következő 2 évre milyen kockázatokkal kell számolni. Most a csökkentés feltételeit vizsgálják a költségvetésért felelős minisztériumban.

Engem meggyőztek azok az érvek, amelyek a járulékcsökkentés mellett szóltak

- fogalmazott.

CSOk-felülvizsgálat

Novemberben összegzi a kormány a CSOK tapasztalatait, mérlegelik az ombudsman legutóbbi javaslatait - válaszolta kérdésre Lázár János. Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint a CSOK szabályozásának módosítására kérte fel az ombudsman a nemzetgazdasági minisztert, mivel a jelenleg hatályos kormányrendelet észszerű indok nélkül kirekeszti a jogosultak közül a húszévesnél idősebb, nappali tagozatos középiskolásokat, az ugyanilyen idős egyetemisták után viszont jár a pénz.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 14:16