-1 °C Budapest

5 kínos kérdés az állásinterjún, amire jobb, ha felkészülsz

2016. július 29. 14:02

Egy állásinterjúra mindig készülni kell. Akad azonban néhány kellemetlen kérdés, amire kevesen számítanak ilyenkor. Mutatjuk a legkínosabb állásinterjú kérdéseket, és azt is, hogy mit érdemes válaszolni rájuk.


Van néhány alapkérdés, ami szinte minden állásinterjún elhangzik. Könnyen előfordulhat azonban, hogy legközelebb egy kínos kérdést is kapunk az interjún, ha pedig nem vagyunk rá felkészülve, akkor nehéz lesz rá a "megfelelő" választ adnunk. Ezért ezekre a kellemetlen kérdésekre készülj fel egy állásinterjú előtt.

Előfordult már, hogy valahonnan kirúgtak?

Ha az önéletrajzunkból hiányzik pár év, vagy egy-egy rövidebb időszak, akkor elég nagy a valószínűsége annak, hogy felteszik nekünk ezt a kérdést. Az interjúztatók ilyenkor arra kíváncsiak, hogy hogyan kezeljük a nehezebb szituációkat, és mennyire vagyunk őszinték. A jó recept ilyenkor az, ha őszintén, röviden, és lényegre törően válaszolunk. Ha már előfordult, hogy kirúgtak egy munkahelyről, akkor mindenképpen mondjuk el azt is, hogy mit tanulunk az esetből és semmiképpen ne kezdjünk el szidni a korábbi munkáltatónkat, mert az nem vetne ránk jó fényt.

Miért szeretnéd otthagyni a jelenlegi munkahelyed?

Valószínűleg több száz oka lehet annak, amiért éppen munkahelyet szeretnék váltani, de nem szabad elkezdeni ezeket felsorolni. De az sem jó megoldás, ha egyáltalán nem válaszolunk erre a kérdésre. Ilyenkor sem ajánlott a jelenlegi munkáltatónkról rosszat mondani, próbáljunk meg inkább diplomatikusak maradni és válaszunkban helyezzük arra a hangsúlyt, hogy miért lesz nekünk jobb ez az új munkahely.

Mennyi pénzt keresel most?

A fizetésről tárgyalni sosem egyszerű dolog, viszont erre a kérdésre mindig érdemes felkészülni. Sajnos a téma elterelése nem jó megoldás, mert ezt előbb-utóbb úgyis meg kell beszélni. A jó válaszhoz fontos, hogy kellően tájékozottak legyünk, hogy körülbelül mennyi fizetésre is számíthatunk ennél a cégnél. A bértárgyaláshoz további tippeket ITT olvashatsz.

Hazudtál az önéletrajzodban?

Ez a kérdés is eléggé kínos, főként azért, mert ilyenkor az az érzésünk támad, hogy nem bíznak bennünk. Pedig ez egy jó módja annak, hogy leteszteljék, hogyan kezeljük a kellemetlen helyzeteket. A legjobb talán az, ha viccelődve megpróbálunk kitérni a válasz alól. Ha nem szállnak le rólunk, és folyamatosan azzal vádolnak, hogy valamiben hazudtunk az önéletrajzban, akkor érdemes újragondolni, hogy tényleg szeretnénk-e ezekkel az emberekkel együtt dolgozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Loptál már tollat a munkahelyedről?

Valószínűleg nem sokan vannak, akik még soha ne vittek volna haza egy vagy két tollat a munkahelyről. Vagyis, ha nemmel válaszolunk, akkor nagy eséllyel gondolhatják rólunk, hogy hazudunk, de beismerni sem felétlen jó ötlet. Érdemes lehet ezért hasonlóképpen válaszolnunk:

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem maradt nálam véletlenül egy-két munkahelyi toll, de általában igyekszem ezeket visszavinni. Nincsen otthon egy külön szobám, amiben az tűzőgépeket, gémkapcsokat gyűjtöm, ha ezért kérdezik.

(Cikkünk a Business Insider írása nyomán készült)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.09 01:35
GARDENING LEAVE An employee's suspension from work on full pay for the duration of a notice period,...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm