17 °C Budapest
5 kínos kérdés az állásinterjún, amire jobb, ha felkészülsz

5 kínos kérdés az állásinterjún, amire jobb, ha felkészülsz

2016. július 29. 14:02

Egy állásinterjúra mindig készülni kell. Akad azonban néhány kellemetlen kérdés, amire kevesen számítanak ilyenkor. Mutatjuk a legkínosabb állásinterjú kérdéseket, és azt is, hogy mit érdemes válaszolni rájuk.


Van néhány alapkérdés, ami szinte minden állásinterjún elhangzik. Könnyen előfordulhat azonban, hogy legközelebb egy kínos kérdést is kapunk az interjún, ha pedig nem vagyunk rá felkészülve, akkor nehéz lesz rá a "megfelelő" választ adnunk. Ezért ezekre a kellemetlen kérdésekre készülj fel egy állásinterjú előtt.

Előfordult már, hogy valahonnan kirúgtak?

Ha az önéletrajzunkból hiányzik pár év, vagy egy-egy rövidebb időszak, akkor elég nagy a valószínűsége annak, hogy felteszik nekünk ezt a kérdést. Az interjúztatók ilyenkor arra kíváncsiak, hogy hogyan kezeljük a nehezebb szituációkat, és mennyire vagyunk őszinték. A jó recept ilyenkor az, ha őszintén, röviden, és lényegre törően válaszolunk. Ha már előfordult, hogy kirúgtak egy munkahelyről, akkor mindenképpen mondjuk el azt is, hogy mit tanulunk az esetből és semmiképpen ne kezdjünk el szidni a korábbi munkáltatónkat, mert az nem vetne ránk jó fényt.

Miért szeretnéd otthagyni a jelenlegi munkahelyed?

Valószínűleg több száz oka lehet annak, amiért éppen munkahelyet szeretnék váltani, de nem szabad elkezdeni ezeket felsorolni. De az sem jó megoldás, ha egyáltalán nem válaszolunk erre a kérdésre. Ilyenkor sem ajánlott a jelenlegi munkáltatónkról rosszat mondani, próbáljunk meg inkább diplomatikusak maradni és válaszunkban helyezzük arra a hangsúlyt, hogy miért lesz nekünk jobb ez az új munkahely.

Mennyi pénzt keresel most?

A fizetésről tárgyalni sosem egyszerű dolog, viszont erre a kérdésre mindig érdemes felkészülni. Sajnos a téma elterelése nem jó megoldás, mert ezt előbb-utóbb úgyis meg kell beszélni. A jó válaszhoz fontos, hogy kellően tájékozottak legyünk, hogy körülbelül mennyi fizetésre is számíthatunk ennél a cégnél. A bértárgyaláshoz további tippeket ITT olvashatsz.

Hazudtál az önéletrajzodban?

Ez a kérdés is eléggé kínos, főként azért, mert ilyenkor az az érzésünk támad, hogy nem bíznak bennünk. Pedig ez egy jó módja annak, hogy leteszteljék, hogyan kezeljük a kellemetlen helyzeteket. A legjobb talán az, ha viccelődve megpróbálunk kitérni a válasz alól. Ha nem szállnak le rólunk, és folyamatosan azzal vádolnak, hogy valamiben hazudtunk az önéletrajzban, akkor érdemes újragondolni, hogy tényleg szeretnénk-e ezekkel az emberekkel együtt dolgozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loptál már tollat a munkahelyedről?

Valószínűleg nem sokan vannak, akik még soha ne vittek volna haza egy vagy két tollat a munkahelyről. Vagyis, ha nemmel válaszolunk, akkor nagy eséllyel gondolhatják rólunk, hogy hazudunk, de beismerni sem felétlen jó ötlet. Érdemes lehet ezért hasonlóképpen válaszolnunk:

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem maradt nálam véletlenül egy-két munkahelyi toll, de általában igyekszem ezeket visszavinni. Nincsen otthon egy külön szobám, amiben az tűzőgépeket, gémkapcsokat gyűjtöm, ha ezért kérdezik.

(Cikkünk a Business Insider írása nyomán készült)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?