23 °C Budapest
Milliókat vágott zsebre felmondásával a miniszter

Milliókat vágott zsebre felmondásával a miniszter

Pénzcentrum
2015. szeptember 12. 20:05

Többmillió forintot tehet zsebre Hende Csaba a felmondásának köszönhetően, ugyanis három havi bér jár neki. A politikusokra más szabályok vonatkoznak ilyen esetben, mennyit kaphat egy átlagos dolgozó?

Három hónapi illetményét kapja meg távozásával Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki hétfőn mondott le posztjáról. Ez azt jelenti, hogy 3,3 millió forint jár neki, ami a különadó levonása után 2,3 millió forint lehet nettóban. Hende anyagilag rosszul járt, hogy önszántából távozott: ha neki mondanak fel, hathavi miniszteri fizetéssel vigasztalódhatott volna - írja a Blikk.

Egy átlagos dolgozó végkielégítése egyébként máshogy néz ki. Egyrészt a részleteket eleve tartalmazhatja a munkaszerződés, így nem is feltétlenül kapnak lelépési pénzt, akik felmondanak a munkáltatójuknál. Ha viszont a munkáltató mond fel az alkalmazottnak, akkor végkielégítés jár:

A végkielégítés mértéke
  • legalább három év esetén egyhavi,
  • legalább öt év esetén kéthavi,
  • legalább tíz év esetén háromhavi,
  • legalább tizenöt év esetén négyhavi,
  • legalább húsz év esetén öthavi,
  • legalább huszonöt év esetén hathavi távolléti díj összege

 - áll a munka törvénykönyvében.

Vajon voltak jelei a távozásnak?

Hende nevét már távozása előtt többször emlegették a sajtóban, kínos pillanatokat élt meg a minisztersége alatt. Ugyan távozásának okaiba viszont nem látunk bele, azonban az ehhez hasonló konfliktusok gyakran megjelennek az átlagos dolgozóknál is. Milyen intő jelekre érdemes figyelnünk, ha munkaadónk esetleg azt fontolgatja, hogy megválik tőlünk?

1. A korábbi stratégiai konfliktusok eltűnnek

Főleg a tudásalapú munkát végzők (mint amilyen a mérnököké, ügyvédeké, orvosoké, tanároké) hajlamosak érzelmileg és filozófiailag elköteleződni a munkájuk iránt. Éppen ezért a stratégiai, szakmai nézeteltérések igen keménnyé és személyessé is válhatnak néha. Ha valakivel szakmai vitád volt, de egyszer csak az egész elfelejtődik anélkül, hogy megbeszéltétek volna a problémákat, lehet, hogy már döntés született a távozásodról.

Ugyanígy gyanús lehet, ha a kisebb hibákkal már nem foglalkoznak. A vezetőség a kirúgásod előtt már úgy lehet vele, hogy akármit csinálsz, már úgysem számít.

2. Hirtelen elkezdik "értékelni" a tudásodat

Kezdhetsz gyanakodni akkor is, ha kollégáid hirtelen rendkívül érdeklődőek lesznek a munkáddal kapcsolatosan. Például egy nap megkérdezik, hogy nem tanítanád-e meg az új munkatársnak, hogyan is készíted a hírleveleket? Még gyanúsabb lehet, ha olyasvalakit vettek fel, aki ugyanazokkal a kompetenciákkal rendelkezik, mint te, és ugyanazokat a feladatokat kell neki megmutatni és elmagyarázni, amikkel eddig foglalkoztál. A cégek általában költséghatékonyságra törekednek, ezért nem jellemző, hogy egy pozícióra feleslegesen két embert alkalmaznának. Főleg, ha

3. Nem tudsz előre tervezni

Ha nem tudsz a főnököddel a cég céljairól vagy a te jövődről beszélgetni, az rossz jel lehet. Mindenki szeretne ugyanis előre tervezni, és tisztában lenni azzal, hogy a cég merre tart. Ha esetleg rákérdezel, és csak mellébeszélést kapsz a jövőddel kapcsolatosan. Se a középtávú, se a hosszabb távú tervekről nem kapsz tájékoztatást már.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. Lehetetlen feladatokat kapsz

Egy korábbi HR-vezető könyvében írta le, hogy ha valakit nem szerettek volna tovább a cégnél látni, akkor a legrosszabb feladatokat adták neki tarthatatlan határidőkkel, amelyekbe csak belebukni lehet. Így néhány hónap múlva megvolt az indok is, amiért kirúghatták az illetőt.

5. Kevesebb felelősség és feladat

Ha már magasabb pozíciót töltesz be a cégnél, és hirtelen egy különleges projektre állítanak rá, miközben korábbi (felelősségteljes) feladataid közül többet elvesznek tőled, akkor is a kirúgásodon gondolkozhatnak. Esetleg arra kérnek meg, hogy azokat a feladatokat, amelyeken eddig dolgoztál, fejezd be és add át más munkatársadnak.

6. Nem illesz bele a céges kultúrába

Számos cégről közismert, hogy milyen céges kultúrával rendelkezik. Amikor azonban állásinterjúkra jársz, leginkább az lebeg a szemed előtt, hogy munkát szerezz végre. A felvételiztetők ugyan rákérdeznek, hogy a leendő munkavállaló személyisége beillik-e a munkahelyi környezetbe, a legtöbben ilyenkor az állás megszerzése érdekében akár árnyaltabb képet adnak a tulajdonságaikról. Munkába állás után kis idővel azonban rájönnek, hogy egyáltalán nem tudnak azonosulni a munkahelyi értékekkel, az új kollégákkal képtelenek kijönni, a céges bulikat pedig rendre kihagyják.

7. Elkerülnek téged

Nemcsak a főnökeid, hanem akár a kollégáid is. Próbáltál már eltitkolni valaki elől valami nagyon fontosat, akit minden nap látsz? Nem könnyű feladat, főleg nem a megszokott viselkedést is fenntartani. Ha a főnökeid, munkatársaid már tudnak valamit, kényelmetlen lehet számukra veled kommunikálni. Próbálnak elkerülni, a következő céges buliba véletlenül nem hívnak meg, ahogy "figyelmetlenségből" egy fontos levelezőlistáról is lemaradsz.

8. Új vezetőség/felvásárlás/összeolvadások

Akár a céget vásárolják fel vagy olvasztják egybe egy másikkal, akár a vezetőséget cserélték le, ilyenkor szinte mindig nagy a bizonytalanság a vállalkozás jövőjével kapcsolatosan. Nem ritka ezekben az esetekben ugyanis, hogy az új főnökök teljes újítást terveznek a munkatársak között, és inkább olyanokkal töltenék fel akár az alacsonyabb pozíciókat, akiket ők ismernek korábbról.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?