11 °C Budapest

Milliókat vágott zsebre felmondásával a miniszter

Pénzcentrum
2015. szeptember 12. 20:05

Többmillió forintot tehet zsebre Hende Csaba a felmondásának köszönhetően, ugyanis három havi bér jár neki. A politikusokra más szabályok vonatkoznak ilyen esetben, mennyit kaphat egy átlagos dolgozó?

Három hónapi illetményét kapja meg távozásával Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki hétfőn mondott le posztjáról. Ez azt jelenti, hogy 3,3 millió forint jár neki, ami a különadó levonása után 2,3 millió forint lehet nettóban. Hende anyagilag rosszul járt, hogy önszántából távozott: ha neki mondanak fel, hathavi miniszteri fizetéssel vigasztalódhatott volna - írja a Blikk.

Egy átlagos dolgozó végkielégítése egyébként máshogy néz ki. Egyrészt a részleteket eleve tartalmazhatja a munkaszerződés, így nem is feltétlenül kapnak lelépési pénzt, akik felmondanak a munkáltatójuknál. Ha viszont a munkáltató mond fel az alkalmazottnak, akkor végkielégítés jár:

A végkielégítés mértéke
  • legalább három év esetén egyhavi,
  • legalább öt év esetén kéthavi,
  • legalább tíz év esetén háromhavi,
  • legalább tizenöt év esetén négyhavi,
  • legalább húsz év esetén öthavi,
  • legalább huszonöt év esetén hathavi távolléti díj összege

 - áll a munka törvénykönyvében.

Vajon voltak jelei a távozásnak?

Hende nevét már távozása előtt többször emlegették a sajtóban, kínos pillanatokat élt meg a minisztersége alatt. Ugyan távozásának okaiba viszont nem látunk bele, azonban az ehhez hasonló konfliktusok gyakran megjelennek az átlagos dolgozóknál is. Milyen intő jelekre érdemes figyelnünk, ha munkaadónk esetleg azt fontolgatja, hogy megválik tőlünk?

1. A korábbi stratégiai konfliktusok eltűnnek

Főleg a tudásalapú munkát végzők (mint amilyen a mérnököké, ügyvédeké, orvosoké, tanároké) hajlamosak érzelmileg és filozófiailag elköteleződni a munkájuk iránt. Éppen ezért a stratégiai, szakmai nézeteltérések igen keménnyé és személyessé is válhatnak néha. Ha valakivel szakmai vitád volt, de egyszer csak az egész elfelejtődik anélkül, hogy megbeszéltétek volna a problémákat, lehet, hogy már döntés született a távozásodról.

Ugyanígy gyanús lehet, ha a kisebb hibákkal már nem foglalkoznak. A vezetőség a kirúgásod előtt már úgy lehet vele, hogy akármit csinálsz, már úgysem számít.

2. Hirtelen elkezdik "értékelni" a tudásodat

Kezdhetsz gyanakodni akkor is, ha kollégáid hirtelen rendkívül érdeklődőek lesznek a munkáddal kapcsolatosan. Például egy nap megkérdezik, hogy nem tanítanád-e meg az új munkatársnak, hogyan is készíted a hírleveleket? Még gyanúsabb lehet, ha olyasvalakit vettek fel, aki ugyanazokkal a kompetenciákkal rendelkezik, mint te, és ugyanazokat a feladatokat kell neki megmutatni és elmagyarázni, amikkel eddig foglalkoztál. A cégek általában költséghatékonyságra törekednek, ezért nem jellemző, hogy egy pozícióra feleslegesen két embert alkalmaznának. Főleg, ha

3. Nem tudsz előre tervezni

Ha nem tudsz a főnököddel a cég céljairól vagy a te jövődről beszélgetni, az rossz jel lehet. Mindenki szeretne ugyanis előre tervezni, és tisztában lenni azzal, hogy a cég merre tart. Ha esetleg rákérdezel, és csak mellébeszélést kapsz a jövőddel kapcsolatosan. Se a középtávú, se a hosszabb távú tervekről nem kapsz tájékoztatást már.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Lehetetlen feladatokat kapsz

Egy korábbi HR-vezető könyvében írta le, hogy ha valakit nem szerettek volna tovább a cégnél látni, akkor a legrosszabb feladatokat adták neki tarthatatlan határidőkkel, amelyekbe csak belebukni lehet. Így néhány hónap múlva megvolt az indok is, amiért kirúghatták az illetőt.

5. Kevesebb felelősség és feladat

Ha már magasabb pozíciót töltesz be a cégnél, és hirtelen egy különleges projektre állítanak rá, miközben korábbi (felelősségteljes) feladataid közül többet elvesznek tőled, akkor is a kirúgásodon gondolkozhatnak. Esetleg arra kérnek meg, hogy azokat a feladatokat, amelyeken eddig dolgoztál, fejezd be és add át más munkatársadnak.

6. Nem illesz bele a céges kultúrába

Számos cégről közismert, hogy milyen céges kultúrával rendelkezik. Amikor azonban állásinterjúkra jársz, leginkább az lebeg a szemed előtt, hogy munkát szerezz végre. A felvételiztetők ugyan rákérdeznek, hogy a leendő munkavállaló személyisége beillik-e a munkahelyi környezetbe, a legtöbben ilyenkor az állás megszerzése érdekében akár árnyaltabb képet adnak a tulajdonságaikról. Munkába állás után kis idővel azonban rájönnek, hogy egyáltalán nem tudnak azonosulni a munkahelyi értékekkel, az új kollégákkal képtelenek kijönni, a céges bulikat pedig rendre kihagyják.

7. Elkerülnek téged

Nemcsak a főnökeid, hanem akár a kollégáid is. Próbáltál már eltitkolni valaki elől valami nagyon fontosat, akit minden nap látsz? Nem könnyű feladat, főleg nem a megszokott viselkedést is fenntartani. Ha a főnökeid, munkatársaid már tudnak valamit, kényelmetlen lehet számukra veled kommunikálni. Próbálnak elkerülni, a következő céges buliba véletlenül nem hívnak meg, ahogy "figyelmetlenségből" egy fontos levelezőlistáról is lemaradsz.

8. Új vezetőség/felvásárlás/összeolvadások

Akár a céget vásárolják fel vagy olvasztják egybe egy másikkal, akár a vezetőséget cserélték le, ilyenkor szinte mindig nagy a bizonytalanság a vállalkozás jövőjével kapcsolatosan. Nem ritka ezekben az esetekben ugyanis, hogy az új főnökök teljes újítást terveznek a munkatársak között, és inkább olyanokkal töltenék fel akár az alacsonyabb pozíciókat, akiket ők ismernek korábbról.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem