18 °C Budapest
Mennyi pénzt adjunk nászajándékba: mennyit illik, mennyit kell?

Mennyi pénzt adjunk nászajándékba: mennyit illik, mennyit kell?

Pénzcentrum
2014. augusztus 2. 07:00

Még mindig a készpénz számít az egyik legnépszerűbb nászajándéknak. Míg előző cikkünkben azt gyűjtöttük össze, hogy a hagyományos forint bankjegyek helyett érdemes-e valutát vagy állampapírt adni, addig most annak jártunk utána, hogy mennyit, mikor és hogyan illik adni az ifjú párnak.

Habár az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a házasságkötések száma, úgy tűnik, hogy a 2010-es mélypont után (amikor is 35 520 pár lépett frigyre) fordulat következett be, és egyre többen döntenek úgy, hogy oltár elé állnak. 2014. első hónapjaiban már közel 10 százalékos növekedés volt tapasztalható, pedig az esküvők igazi szezonja csak júniusban indul be, és (a tavalyi adatok alapján) augusztusban csúcsosodik majd ki.

Feltételezhető tehát, hogy ezekben a napokban, hetekben sokan vannak nagy dilemmában, hogy mit és hogyan ajándékozzanak a fiatal párnak. Egy nemrég megjelent felmérés szerint továbbra is a klasszikus ajándékokat kedveljük a legjobban, a legnépszerűbb pedig az ajándékutalvány. Ezeknek a népszerűségéből arra következtethetünk, hogy a szabad felhasználhatóság miatt a készpénz ugyanilyen közkedvelt. Ezt megerősítette lapunknak Herendi Gábor esküvőszervező is, aki szerint továbbra is népszerű a készpénz ajándékozása.

De mégis, mennyit illik adni?

Természetesen az egyéni helyzettől és kapcsolati viszonytól függ, hogy mennyit adjunk a friss házasoknak nászajándékba. Általában a vendégek kiszámolják, hogy körülbelül mennyibe kerülhetett a vendégül látásuk a pár számára - tudtuk megHerendi Gábortól. A szakember szerint átlagosan 80-120 fő szokott részt venni egy esküvőn, és az erre fordított összeg jellemzően 3-10 millió forint között mozog. Az átlag viszont olyan 2,5-4 millió forintra jön ki. Így kiszámolhatjuk, hogy egy-egy vendégre (100 fős esküvővel és hárommillió forinttal számolva) 30 ezres költség jut. Ez egybecseng Herendi Gábor tapasztalataival, ugyanis elmondása szerint jellemzően 20 és 50 ezer forint közötti összeggel szoktak készülni a rokonok és barátok a nagy napra.

Hogyan és mikor adjuk át a nászajándékot?

Herendi Gábor tapasztalatai szerint jellemzően még mindig borítékban adják át a párnak a vacsora alatt személyesen, vagy a menyasszonytánc során. Ilyenkor természetesen érdemes lehet egy kifejezetten nászajándéknak szánt képeslapot választani, amelyeknek a belső részében található egy kis "zseb", amelybe bele lehet tenni a pénzt.

Az esküvőszervező ugyanakkor megemlítette, hogy kreatív lehetőség készpénz ajándékozására a vásárlási utalvány vagy a kaparós sorsjegy, illetve a kis papirkákra felírt felajánlások az ifjú párnak. Herendi Gábor szerint egyre több esetben ajándékoznak a friss házasoknak kaparós sorsjegyeket, főleg, amikor a pár határozottan kijelenti, hogy pénzre és semmi másra nincs szüksége a vendégektől.

Ugyanakkor voltak, akik még ötletesebben oldották meg a kérdést: az ifjú párnak egy nagy talicska homokot adtak, ami tele volt öt forintosokkal - az esküvőszervező emlékei szerint több százezer forint értékben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ajándékboltokban, kreatív boltokban is érdemes lehet szétnézni, ha emlékezetessé szeretnénk tenni nászajándékunkat. A Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány további kreatív tippet a készpénz átadására:

  • Társasjáték, amelyben a játékpénzt kicseréljük igazira
  • Csőtésztába belehajtogatni a pénzt, egy szép (például csatos) üvegbe beletesszük. Mellékelhetünk mellé egy tasak milánói szószt.
  • Fényképalbum, és a fényképek helyére a címletek
  • Minden (például masnival átkötött) borítékba más címlet helyezése
  • Ha építkeznek, akkor egy téglának a lyukaiba is rejthetjük a pénzt
  • Szép, díszes vagy csatos üveg teli apróval, vagy masnival átkötött, feltekert papírpénzekkel
  • Kincses ládikó vagy persely
  • Kis bútorszéfbe helyezett pénz, mellé pedig egy borítékban egy rejtvényként átadni annak a kódját

Mekkora összeg az, amit még adómentesen adhatunk?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint ajándékozással történt vagyonszerzés esetén akkor kell illetéket fizetni, ha az ajándék forgalmi értéke meghaladja a 150 ezer forintot. Ugyanakkor mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona (szülő, nagyszülő, gyermek, unoka) által megszerzett ajándék.

Viszont nászajándék, menyasszonytánc esetén ha az ifjú pár a vacsora után például barátoktól, testvérektől, nagynénitől 250 ezer forintot kap, akkor még nem kell illetéket fizetnie, hiszen "fejenként" csak 125 ezer forint az ajándék mértéke. 300 ezer forint felett viszont 18 százalékos illetékfizetési kötelezettség terheli az újdonsült feleséget és férjét.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?