23 °C Budapest

Ingatlan illeték: van még nyitott kérdés

Pénzcentrum
2009. november 17. 08:32

Jogi vitákat válthat ki jövőre a vállalatok és az adóhatóság között az ingatlanok definiálásával kapcsolatos pontatlan törvényi szabályozás - írja a Napi Gazdaság.

2010-től kezdődően nem csak az ingatlan átruházása esetén, hanem az ingatlanvagyonnal rendelkező vállalatok eladása után is illetéket kell fizetni. A vita tárgya a társaságok egyes vagyonelemeinek besorolása körül bontakozhat ki. Amennyiben egy vagyonelem ingatlantól különböző eszköznek minősül nem kell utána illetéket fizetni, így érthető, hogy a vállalatoknak az érdekük azt diktálja, hogy a társaság vagyonának minél kisebb része legyen ingatlan és minél nagyobb része ingatlantól különböző tárgyi eszköz.

Az illeték mértéke nem lesz csekély: 200 millió forintos plafon mellett, 1 milliárd forintig az ingatlan értékének 4%-a, egymilliárd forint felett pedig a piaci érték 2%-a.

Az illetéktörvény azonban nem tartalmaz definíciót az ingatlanokra, az áfa törvény pedig csak a lakóingatlanok fogalmát tisztázza. A társasági adótörvény szerint az ingatlan "a föld és a földdel alkotórészi kapcsolatban álló minden dolog", a Ptk. alapján pedig a 12 négyzetméternél nagyobb alapterület, és az elbontása, darabokra szedése során bekövetkező értékveszés az ingatlant meghatározó tulajdonságok - írja a lap.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdekes kérdés, hogy minek minősül egy 12 négyzetmétert meghaladó fixen telepített műszaki berendezés. Nem mindegy ugyanis, hogy egy cég eladásakor meg kell-e utána fizetni az illetéket vagy sem. További kellemetlenséget jelenthet, ha az adóhatóság utólag minősít egy berendezést ingatlannak, és az illeték kiszabása mellett bírságot és késedelmi kamatot is behajt az illetékfizetést elmulasztótól.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM