Hol érdemes diplomát szerezni, ha milliárdos szeretnél lenni?

Pénzcentrum
2008. május 20. 11:00

A Forbes legújabb listáját, ami az Egyesült Államok egyetemeit rangsorolja aszerint, hogy hány milliárdos került ki a padok közül, az államok legrégebbi egyeteme, a Harvard vezeti. Aki ott végez, sokkal nagyobb eséllyel lehet az élete során milliárdos, mint bármely más tengerentúli egyetem esetében.

Évről évre a Harvard vezeti a listát az amerikai top egyetemek közül és nincs ez másként most sem. A közel 35 milliárd dolláros alapítványi vagyonnal rendelkező egyetem a legjobb financiális helyzetben van az államok egyetemei közül, nem véletlenül, hiszen innen kerül ki a legtöbb milliárdos, akik feltételezhetően nem fukarkodnak az egyetem támogatásában.

A világ milliárdosait számláló listán 469 amerikai szerepel, amiből 50 ember legalább egy diplomáját a Harvardon szerezte, hússzal többen, mint a második helyezett Stanford Egyetemen. A legismertebbek Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója, valamint New York polgármestere, Michael Bloomberg. De a Stanfordon végzettek között is akadnak közismert milliárdosok, például a Google társalapítói: Sergey Brin és Larry Page, vagy a Nike egyik alapítója Philip Knight.

A lista harmadik helyét a Pennsylvania-i Egyetem foglalja el, 27 ma élő és ott végzett milliárdossal. Ezt elsősorban az egyetemhez tartozó Wharton business school-nak köszönheti, hiszen a 27-ből húszan ott végeztek, úgy mint a 20 leggazdagabb Wall Street-i üzletember közül a 7. helyen álló Steven Cohen.

A lista legjobb ötje közé tartozik a Yale, ahol a világ leggazdagabbjai közül 19-en szereztek diplomát, valamint a Columbia Egyetem, amelynek üzleti szaka további 15 millárdost "termelt ki" az elmúlt években.

A hatodik helyet elfoglaló Princeton Egyetem ugyan "csak" 13 milliárdost mondhat magáénak, azonban az oda jelentkezőknek igen nehéz rostán kell átmenniük, ha be akarnak jutni, hisz a felvételi arány mindössze 10 százalékos.

A 7. helyen álló New York-i Egyetem azért is érdekes, mert az onnan kikerült 10 leggazdagabb ember közül 5-en be sem fejezték a képzést, és már előtte milliárdossá váltak. Ilyen például Carl Icahn, aki elvégezve a Princeton-on a filozófia szakot belekezdett a N.Y.-i egyetem orvosi szakába, azonban a sok magolás helyett inkább az tőzsdézést választotta. Úgy tűnik nem döntött rosszul, hisz mára a világ 46. leggazdagabb emberének számít 14 milliárd dolláros vagyonával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De mégis hogyan lehet az, hogy egy-egy egyetemről szinte futószalagon jönnek ki a milliárdosok?

Az USA-beli felsőoktatási intézmények közül 20 egyetem és főiskola "felelős" a leggazdagabbak 52 százalékáért, míg a többi 182 egyetem termeli ki a maradékot. A legfontosabb magyarázó tényezőnek természetesen az oktatás színvonala számít, azonban legalább ilyen fontosak az egyetemen kiépíthető kapcsolatok, ami sok esetben "direkt jegyet" jelent a milliárdos öreg-diákok táborába.

A szelektivitás szintén kiemelt tényező, hiszen az említett egyetemek mindegyikébe 30 százaléknál alacsonyabb a felvételi arány, ami tehát azt jelenti, hogy az oda bejutottak kivétel nélkül rendkívül okosnak tekinthetők.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem