2 °C Budapest

MNB vs. piaci elemzők: ki a jobb? - regionális kitekintés

Pénzcentrum
2005. március 3. 11:00

Az elmúlt hónapok jellemzően meglepetésszerűen jó inflációs adatokat hoztak. A dezinflációs folyamat felerősödése a kötvénypiacon is erős rally-t eredményezett. A következő hónapokban feltehetően folytatódik a dezinfláció, de az év végére a folyamatok átmenetileg megakadhatnak. Jelen elemzésünkben a piaci és az MNB inflációs prognózisait hasonlítottuk össze azok pontossága illetve változékonysága szempontjából. Vizsgálatunk időhorizontja a 2002-2004 időszak. Eredményeink szerint az MNB prognózisai összességében 2002 decemberére kisebb abszolút hibával jelezték előre a tényadatot, 2003 decemberére a piac volt pontosabb, 2004 decemberére lényegesebb különbség nem adódik. Összességében megállapítható azonban, hogy az MNB prognózisai nagyobb szórást mutatnak mint a piaci elemzők előrejelzéseinek középértékei. Ez alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az elmúlt időszakban a piaci elemzők összességében pontosabb és "megbízhatóbb" előrejelzéseket adtak. Vizsgálatunkat kiterjesztettük a környező országok tapasztalataira is. Úgy tűnik, hogy a régióban hibái ellenére is a Magyar Nemzeti Bank működik az inflációs célkövetés rendszerének szempontjából leginkább transzparensen és adja a legjobb előrejelzéseket más jegybankokhoz képest. A regionális értékelésben az ING Bank helyi elemzőinek ismereteire is támaszkodtunk. Elemzésünk elkészítéséhez aktív segítséget nyújtott Barcza György, az ING Bank szakértője.

Elemzésünk előtt néhány fontosabb módszertani kérdésre felhívnánk a figyelmet. Az MNB szabály alapú feltételes előrejelzéseket publikál, ami azt jelenti, hogy konstans feltételezéssel él az árfolyamokra az előrejelzési horizonton, illetve az olajár esetében is korábban konstans, majd a határidős árfolyamokból származó pályát használ. A piaci elemzők esetében ennél nagyobb a szabadság (de természetesen ezzel a hibaelkövetés lehetősége nem csökken feltétlenül). Az említett okok miatt a becslések tehát csak korlátozott mértékben vethetők össze.

Az alábbiakban az a táblázat látható, mely az MNB által publikált inflációs jelentésekből származó prognózisokat tartalmazza. Az egyes jelentésekből összegyűjtöttük, hogy adott év decemberére milyen becslésekkel éltek az MNB szakértői.


A következő táblázatban a Reuters felmérésekből szedtük ki a piaci elemzők előrejelzéseit. Azokat a pollokat vettük be a mintába, melyek az inflációs jelentések publikálásával egy időpontba estek. A prognózisoknál a középértéket mint mediánt értelmeztük (a vizsgálatot a két szélső véleményt nélkülöző átlagra is elvégeztük, az eredmények érdemi különbséget nem mutattak).


Az alábbi két tábla az abszolút hibákat mutatja a becslések és a tényadatok között.



Látható, hogy 2002 decemberére az MNB átlagos abszolút hibája volt kisebb, míg 2003 decemberére a piaci elemzők adtak pontosabb prognózis. 2004-re kicsivel a piac nyert, ami elsősorban az MNB 2004 februári "félrelövés"-ének eredménye volt. Az átlagos abszolút hiba mint egyfajta pontossági mérőszám értelmezhető.

Az alábbi táblázat a hibák szórását mutatja, amely arra világít rá, hogy a prognózisok milyen mértékben voltak változékonyak a későbbi tényérték körül. Ez a mérőszám a "megbízhatóság"-ot fejezi ki. Megállapítható, hogy 2003 decemberére és 2004 decemberére vonatkozóan is az MNB valamivel változékonyabb becsléseket adott mint a piac. A különbség elsősorban 2003-ra számottevő, 2004-re nem igazán jelentős.

A Cseh Nemzeti Bank a legrégebben, már 1998 óta készít inflációs jelentést. Az eddigi tapasztalatok alapján átlagosan 0.8 %-ponttal lövik el a rövid távú és 2.2 %-ponttal a hosszabb távú előrejelzést. A 2002-es meglepetésszerű infláció csökkenés igencsak szétzilálta az éppen csak alakuló inflációs előrejelzési rendszert. Miután 2002 októberében 0.4-et tévedve 1%-ra jósolták a két hónappal későbbi árindexet, az inflációs jelentés következő januárban mindössze egy darab távoli cél (2004. június 2.5%) jóslásával próbálkozott. Az önbizalom vesztés azonban nem tartott sokáig és szépen lassan visszatért a korábbi rend.

A cseh előrejelzési rendszer másik sarkalatos pontja a céltáv kijelölése volt. A rendszer indulásakor az adott év és a következő év decemberére adott a jegybank előrejelzést. 2001 októberében a decemberi előrejelzéseket kiegészítették egy 4-6 negyedévre előre történő becsléssel. Ezután jellemző volt, hogy nem kifejezetten decemberre, hanem 4-6 negyedévre előre adtak prognózist a szakértők. Emiatt azonban nehézzé vált az egymást követő jelentések előrejelzéseinek összehasonlítása. A "régi rendszer"-re (decemberi becslések) való visszatérés 2004-ben következett be. A legutolsó két jelentés már ismét az eredeti decemberi indexekre prognosztizált.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Lengyel Nemzeti Bank tavaly augusztusban publikált először nyilvános előrejelzést, nem kis meglepetésre igencsak pesszimistán látva a következő hónapok áremelkedését. A novemberi és februári jelentések - hasonlóan a hazai fejleményekhez - igyekeztek korrigálni a korábbi pesszimizmust és a legfrissebb februári jelentésük már 1.6%-ponttal kisebb, mindössze 2.6%-os inflációt jelez 2005 végére. Mérhető eredmény hiányában nem lehetséges pontosságuk, megbízhatóságuk becslése, az 1.6%-os változtatás már most több, mint amit a hazai monetáris hatóságtól megszokhattunk. Megjegyeznénk továbbá, hogy a lengyel jegybank nálunk egy évvel korábban kezdte el alkalmazni az inflációs célkitűzés (IT) rendszerét, tehát négy évig publikus előrejelzés nélkül operált a jegybank.

A szlovák jegybank lengyel társához hasonlóan nem sietett az IT rendszerének formalitásával bajlódni, inflációs cél és jelentés nélkül működtek egészen tavaly decemberig. Inflációs előrejelzésként az év végén meghirdetett és a következő év közepén felülvizsgált monetáris politikai program szolgált. A tulajdonképpen aktuális évre vonatkozó előrejelzés azonban egész jól üzemelt, az eltérés 2001 óta 1%-ponton belül volt, amely a legjobb rövid távú előrejelzésnek tekinthető a régióban (az MNB háromszor is 1%-nál nagyobb hibát vétett az összehasonlítható 14 hónapos előrejelzési horizonton belül).

Ezt az eredményt azonban nem sikerült átmenteni a hosszabb távú előrejelzésre. Eddig 2003 és 2004 decemberére vonatkozó előrejelzést lehet mérni, az előbbi esetében átlagosan 1.5%-ponttal, utóbbinál már csak 1.1%-ponttal tévedett a jegybank.

Formális inflációs célokkal először tavaly decemberben állt elő a jegybank, a korábbi években csak három évre vonatkozó előrejelzést készített. "Magabiztosság"-ukat sugallja, hogy a cél meghatározása mellett az előrejelzésre már nem futotta, így az első szlovák inflációs jelentés tulajdonképpen pont a lényeget nem tartalmazza. A jelentés természetesen részletesen bemutatja az egyéb (fiskális politika, fizetési mérleg, stb.) makrogazdasági folyamatokat illeszkedve ahhoz a régiós szokáshoz, hogy a jegybankok mindenről véleményt formálnak (a szlovák jelentés csak 13 oldalas, az átlagos 60-100 oldal helyett), csak éppen az infláció alakulását nem sikerül értékelhető módon eltalálniuk.

A cseh, szlovák, lengyel és magyar példák alapján úgy tűnik, a jegybankok is inkább követik az inflációs trendeket, a prognózisok bizonytalansága nem elhanyagolható. A fordulópontok megítélése az eddigi tapasztalatok alapján a jegybankok számára is nehéz, és sokszor sikertelen. A régiós példák is rámutatnak, hogy a magyar jegybank transzparenciája, előrejelzési gyakorlata hibái mellett is kiemelkedő a régióban.

Láng Róbert

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem