13 °C Budapest

Búcsú a vámszabad területektől

Pénzcentrum
2004. augusztus 3. 08:53

Jelenleg nincs kijelölt vámszabad terület Magyarországon, az uniós csatlakozás óta egyetlen cég sem jelezte, hogy újraelosztó tevékenységhez raktározási célú vámszabad területet szeretne működtetni - közölte Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője az MTI-vel.

A vámszabad területek működése május elseje óta csak a nem EU tagországból érkező árukra és nem EU országba irányuló kivitelre értelmezhető. Azok a társaságok, melyek a csatlakozás előtt vámszabad területeken végezték tevékenységüket, most gazdasági vámeljárásban folytatják működésüket. Az a 14 cég, mely vámszabad területen harmadik országokkal folytatott kereskedelmi tevékenységet a csatlakozás óta vámfelügyelet melletti feldolgozásra tért át. Ennek lényege, hogy az importárut nem kell vámoltatni, csak az abból készült késztermék után kell a vámot megfizetni. A másik lehetőség az aktív feldolgozás, amely az importanyag felhasználásával folytatott exportcélú termelés.

Ipari vámszabad területekből az Európai Unió vámterületén már kevés működik. Magyarországon az idén áprilisban még közel 150 vámszabad terület működött, az uniós csatlakozással ezek automatikusan megszűntek.

2004. május 1-től vámszabad terület csak a közösségi vámjogszabályokban meghatározott feltételek betartásával létesíthető, illetve üzemeltethető.

Vámszabad terület

A vámszabad terület a vámterületen belül, raktározás vagy ipari feldolgozás céljából elkülönített terület. Onnan a vámterület más részére behozott vámáru olyannak minősül, mintha azt közvetlenül külföldről hozták volna be. A vámterület más részéről a vámszabadterületre bevitt árut olyannak kell tekinteni, mintha azt külföldre vitték volna.

A vámszabad területen létesített üzem működéséhez szükséges, külföldről behozott termelőeszközökre, felszerelési és berendezési tárgyakra, segéd- és üzemanyagokra nem kell vámterhet fizetni, ez alól kivételek az építési anyagok, épületgépészeti és épületfenntartási tárgyak. Ugyancsak vámfizetési kötelezettség vonatkozik a más célból felhasznált vagy elfogyasztott vámárukra (élelmiszer, írószer, tisztító anyagok és hasonlók).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vámszabad területnek tehát két formáját különböztetjük meg: ipari és raktározási.

Ipari vámszabad terület létesítése akkor volt engedélyezhető, ha ott import anyagok és alkatrészek felhasználásával történő exportcélú termelési tevékenységet végeznek.

Raktározási célú vámszabad területen külföldről származó vámáru tárolható, ideiglenes jelleggel, harmadik országba vagy a származási országba történő továbbszállításig.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20