24 °C Budapest

Búcsú a vámszabad területektől

Pénzcentrum
2004. augusztus 3. 08:53

Jelenleg nincs kijelölt vámszabad terület Magyarországon, az uniós csatlakozás óta egyetlen cég sem jelezte, hogy újraelosztó tevékenységhez raktározási célú vámszabad területet szeretne működtetni - közölte Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője az MTI-vel.

A vámszabad területek működése május elseje óta csak a nem EU tagországból érkező árukra és nem EU országba irányuló kivitelre értelmezhető. Azok a társaságok, melyek a csatlakozás előtt vámszabad területeken végezték tevékenységüket, most gazdasági vámeljárásban folytatják működésüket. Az a 14 cég, mely vámszabad területen harmadik országokkal folytatott kereskedelmi tevékenységet a csatlakozás óta vámfelügyelet melletti feldolgozásra tért át. Ennek lényege, hogy az importárut nem kell vámoltatni, csak az abból készült késztermék után kell a vámot megfizetni. A másik lehetőség az aktív feldolgozás, amely az importanyag felhasználásával folytatott exportcélú termelés.

Ipari vámszabad területekből az Európai Unió vámterületén már kevés működik. Magyarországon az idén áprilisban még közel 150 vámszabad terület működött, az uniós csatlakozással ezek automatikusan megszűntek.

2004. május 1-től vámszabad terület csak a közösségi vámjogszabályokban meghatározott feltételek betartásával létesíthető, illetve üzemeltethető.

Vámszabad terület

A vámszabad terület a vámterületen belül, raktározás vagy ipari feldolgozás céljából elkülönített terület. Onnan a vámterület más részére behozott vámáru olyannak minősül, mintha azt közvetlenül külföldről hozták volna be. A vámterület más részéről a vámszabadterületre bevitt árut olyannak kell tekinteni, mintha azt külföldre vitték volna.

A vámszabad területen létesített üzem működéséhez szükséges, külföldről behozott termelőeszközökre, felszerelési és berendezési tárgyakra, segéd- és üzemanyagokra nem kell vámterhet fizetni, ez alól kivételek az építési anyagok, épületgépészeti és épületfenntartási tárgyak. Ugyancsak vámfizetési kötelezettség vonatkozik a más célból felhasznált vagy elfogyasztott vámárukra (élelmiszer, írószer, tisztító anyagok és hasonlók).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vámszabad területnek tehát két formáját különböztetjük meg: ipari és raktározási.

Ipari vámszabad terület létesítése akkor volt engedélyezhető, ha ott import anyagok és alkatrészek felhasználásával történő exportcélú termelési tevékenységet végeznek.

Raktározási célú vámszabad területen külföldről származó vámáru tárolható, ideiglenes jelleggel, harmadik országba vagy a származási országba történő továbbszállításig.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?