18 °C Budapest

Búcsú a vámszabad területektől

Pénzcentrum
2004. augusztus 3. 08:53

Jelenleg nincs kijelölt vámszabad terület Magyarországon, az uniós csatlakozás óta egyetlen cég sem jelezte, hogy újraelosztó tevékenységhez raktározási célú vámszabad területet szeretne működtetni - közölte Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője az MTI-vel.

A vámszabad területek működése május elseje óta csak a nem EU tagországból érkező árukra és nem EU országba irányuló kivitelre értelmezhető. Azok a társaságok, melyek a csatlakozás előtt vámszabad területeken végezték tevékenységüket, most gazdasági vámeljárásban folytatják működésüket. Az a 14 cég, mely vámszabad területen harmadik országokkal folytatott kereskedelmi tevékenységet a csatlakozás óta vámfelügyelet melletti feldolgozásra tért át. Ennek lényege, hogy az importárut nem kell vámoltatni, csak az abból készült késztermék után kell a vámot megfizetni. A másik lehetőség az aktív feldolgozás, amely az importanyag felhasználásával folytatott exportcélú termelés.

Ipari vámszabad területekből az Európai Unió vámterületén már kevés működik. Magyarországon az idén áprilisban még közel 150 vámszabad terület működött, az uniós csatlakozással ezek automatikusan megszűntek.

2004. május 1-től vámszabad terület csak a közösségi vámjogszabályokban meghatározott feltételek betartásával létesíthető, illetve üzemeltethető.

Vámszabad terület

A vámszabad terület a vámterületen belül, raktározás vagy ipari feldolgozás céljából elkülönített terület. Onnan a vámterület más részére behozott vámáru olyannak minősül, mintha azt közvetlenül külföldről hozták volna be. A vámterület más részéről a vámszabadterületre bevitt árut olyannak kell tekinteni, mintha azt külföldre vitték volna.

A vámszabad területen létesített üzem működéséhez szükséges, külföldről behozott termelőeszközökre, felszerelési és berendezési tárgyakra, segéd- és üzemanyagokra nem kell vámterhet fizetni, ez alól kivételek az építési anyagok, épületgépészeti és épületfenntartási tárgyak. Ugyancsak vámfizetési kötelezettség vonatkozik a más célból felhasznált vagy elfogyasztott vámárukra (élelmiszer, írószer, tisztító anyagok és hasonlók).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vámszabad területnek tehát két formáját különböztetjük meg: ipari és raktározási.

Ipari vámszabad terület létesítése akkor volt engedélyezhető, ha ott import anyagok és alkatrészek felhasználásával történő exportcélú termelési tevékenységet végeznek.

Raktározási célú vámszabad területen külföldről származó vámáru tárolható, ideiglenes jelleggel, harmadik országba vagy a származási országba történő továbbszállításig.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm