Hernádi: tőkeemelés valószínű, ha létrejön a PKN megállapodás (MOL)

Pénzcentrum
2004. március 22. 08:39

Hernádi Zsolt, a MOL elnöke úgy nyilatkozott, hogy a PKN-nel folyó tárgyalásoknak április végéig le kell zárulnia. A MOL nem lesz partner a tárgyalások meghosszabbításában - idézi a Reuters. A nyilatkozat ténye önmagában már jelzés értékű, hiszen a MOL tavaly november óta, a szándéknyilatkozat aláírása óta - annak előírásainak megfelelően - nem nyilatkozott a megbeszélések fejleményeiről. A nyilatkozat legfőbb érdekessége, hogy Hernádi kijelentette: "a megállapodás létrejötte esetén valószínűleg új részvényeket bocsát ki a MOL a kereszttulajdonlás létrehozásához". Ezen vonatkozás nem érintheti kedvezően a MOL részvényeseket, melyek egyébként is a PKN tárgyalásokat tartják a legnagyobb kockázati tényezőnek napjainkban. Természetesen nem ismert, hogy milyen mértékben bocsátana ki új részvényeket a MOL. Kérdéses, hogy a saját részvények (közel az 5%-hoz) milyen szerephez juthatnak. A varsói bevezetésről június végéig dönt a MOL.

A tárgyalások

Az elmúlt időszakban ismét több kedvezőtlen - helyenként ellentmondó - nyilatkozat látott napvilágot a lengyel sajtóban a MOL-PKN tárgyalások kapcsán. Feltételezhetően a MOL úgy ítéli meg, hogy a megbeszélések nem a megfelelő ütemben zajlanak, más esetben nem nyilatkozott volna Hernádi. A megállapodás értelmében ugyanis mindkét fél tartózkodik a tárgyalások kommentálásától a nyilvánosság előtt.
Hernádi kijelentette, hogy a MOL nem hajlandó a tárgyalásokat meghosszabbítani. Azaz vagy létrejön április végéig a megállapodás a két cég között, vagy eredménytelenül lezártnak tekinti azokat a MOL.

Tőkeemelés

Kedvezőtlen fejleményként értékelhető részvényesi szempontból, hogy Hernádi elmondása szerint "a megállapodás létrejötte esetén valószínűleg új részvényeket bocsát ki a MOL a kereszttulajdonlás létrehozásához". A MOL jelenleg 4.8% saját részvénnyel rendelkezik. A stratégiai szövetség első körében 10-15%-os kereszttulajdonlás alakulna ki. A tőkeemelés valószínűsítése a jelenlegi információhiányos környezetben nem hat kedvezően, a MOL befektetői a legnagyobb kockázati tényezőnek a PKN tárgyalásokat tartják. Elemzői oldalról több fenntartás is megfogalmazásra került. Kérdéses, hogy tőkeemelés megvalósulása esetén a szövetség létrejöttétől számított egy éven belül a szinergia hatásokon keresztül elért eredménynövekedés ellensúlyozni tudja-e a tőkeemelés részvény hígító hatását (azaz EPS pozitív lesz-e a tranzakció).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Varsói bevezetés

A MOL június végéig dönt, hogy kezdeményezi-e részvényei bevezetését a varsói tőzsdére - mondta Hernádi.
A varsói bevezetés racionalitása az lenne, hogy lengyel nyugdíj alapok is vásárolhatnának MOL részvényt. A varsói börze átlagos árazási szintje 20-25%-kal magasabb mint a budapestié az erős belföldi kereslet következtében. A lengyel nyugdíj alapok a közkézhányad 25-30%-át birtokolják, s a közeljövő vonatkozásában is növekvő rendelkezésre álló tőkével számolnak a szakértők.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?