22 °C Budapest

Hernádi: tőkeemelés valószínű, ha létrejön a PKN megállapodás (MOL)

Pénzcentrum
2004. március 22. 08:39

Hernádi Zsolt, a MOL elnöke úgy nyilatkozott, hogy a PKN-nel folyó tárgyalásoknak április végéig le kell zárulnia. A MOL nem lesz partner a tárgyalások meghosszabbításában - idézi a Reuters. A nyilatkozat ténye önmagában már jelzés értékű, hiszen a MOL tavaly november óta, a szándéknyilatkozat aláírása óta - annak előírásainak megfelelően - nem nyilatkozott a megbeszélések fejleményeiről. A nyilatkozat legfőbb érdekessége, hogy Hernádi kijelentette: "a megállapodás létrejötte esetén valószínűleg új részvényeket bocsát ki a MOL a kereszttulajdonlás létrehozásához". Ezen vonatkozás nem érintheti kedvezően a MOL részvényeseket, melyek egyébként is a PKN tárgyalásokat tartják a legnagyobb kockázati tényezőnek napjainkban. Természetesen nem ismert, hogy milyen mértékben bocsátana ki új részvényeket a MOL. Kérdéses, hogy a saját részvények (közel az 5%-hoz) milyen szerephez juthatnak. A varsói bevezetésről június végéig dönt a MOL.

A tárgyalások

Az elmúlt időszakban ismét több kedvezőtlen - helyenként ellentmondó - nyilatkozat látott napvilágot a lengyel sajtóban a MOL-PKN tárgyalások kapcsán. Feltételezhetően a MOL úgy ítéli meg, hogy a megbeszélések nem a megfelelő ütemben zajlanak, más esetben nem nyilatkozott volna Hernádi. A megállapodás értelmében ugyanis mindkét fél tartózkodik a tárgyalások kommentálásától a nyilvánosság előtt.
Hernádi kijelentette, hogy a MOL nem hajlandó a tárgyalásokat meghosszabbítani. Azaz vagy létrejön április végéig a megállapodás a két cég között, vagy eredménytelenül lezártnak tekinti azokat a MOL.

Tőkeemelés

Kedvezőtlen fejleményként értékelhető részvényesi szempontból, hogy Hernádi elmondása szerint "a megállapodás létrejötte esetén valószínűleg új részvényeket bocsát ki a MOL a kereszttulajdonlás létrehozásához". A MOL jelenleg 4.8% saját részvénnyel rendelkezik. A stratégiai szövetség első körében 10-15%-os kereszttulajdonlás alakulna ki. A tőkeemelés valószínűsítése a jelenlegi információhiányos környezetben nem hat kedvezően, a MOL befektetői a legnagyobb kockázati tényezőnek a PKN tárgyalásokat tartják. Elemzői oldalról több fenntartás is megfogalmazásra került. Kérdéses, hogy tőkeemelés megvalósulása esetén a szövetség létrejöttétől számított egy éven belül a szinergia hatásokon keresztül elért eredménynövekedés ellensúlyozni tudja-e a tőkeemelés részvény hígító hatását (azaz EPS pozitív lesz-e a tranzakció).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Varsói bevezetés

A MOL június végéig dönt, hogy kezdeményezi-e részvényei bevezetését a varsói tőzsdére - mondta Hernádi.
A varsói bevezetés racionalitása az lenne, hogy lengyel nyugdíj alapok is vásárolhatnának MOL részvényt. A varsói börze átlagos árazási szintje 20-25%-kal magasabb mint a budapestié az erős belföldi kereslet következtében. A lengyel nyugdíj alapok a közkézhányad 25-30%-át birtokolják, s a közeljövő vonatkozásában is növekvő rendelkezésre álló tőkével számolnak a szakértők.

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?