17 °C Budapest

Hernádi: tőkeemelés valószínű, ha létrejön a PKN megállapodás (MOL)

Pénzcentrum
2004. március 22. 08:39

Hernádi Zsolt, a MOL elnöke úgy nyilatkozott, hogy a PKN-nel folyó tárgyalásoknak április végéig le kell zárulnia. A MOL nem lesz partner a tárgyalások meghosszabbításában - idézi a Reuters. A nyilatkozat ténye önmagában már jelzés értékű, hiszen a MOL tavaly november óta, a szándéknyilatkozat aláírása óta - annak előírásainak megfelelően - nem nyilatkozott a megbeszélések fejleményeiről. A nyilatkozat legfőbb érdekessége, hogy Hernádi kijelentette: "a megállapodás létrejötte esetén valószínűleg új részvényeket bocsát ki a MOL a kereszttulajdonlás létrehozásához". Ezen vonatkozás nem érintheti kedvezően a MOL részvényeseket, melyek egyébként is a PKN tárgyalásokat tartják a legnagyobb kockázati tényezőnek napjainkban. Természetesen nem ismert, hogy milyen mértékben bocsátana ki új részvényeket a MOL. Kérdéses, hogy a saját részvények (közel az 5%-hoz) milyen szerephez juthatnak. A varsói bevezetésről június végéig dönt a MOL.

A tárgyalások

Az elmúlt időszakban ismét több kedvezőtlen - helyenként ellentmondó - nyilatkozat látott napvilágot a lengyel sajtóban a MOL-PKN tárgyalások kapcsán. Feltételezhetően a MOL úgy ítéli meg, hogy a megbeszélések nem a megfelelő ütemben zajlanak, más esetben nem nyilatkozott volna Hernádi. A megállapodás értelmében ugyanis mindkét fél tartózkodik a tárgyalások kommentálásától a nyilvánosság előtt.
Hernádi kijelentette, hogy a MOL nem hajlandó a tárgyalásokat meghosszabbítani. Azaz vagy létrejön április végéig a megállapodás a két cég között, vagy eredménytelenül lezártnak tekinti azokat a MOL.

Tőkeemelés

Kedvezőtlen fejleményként értékelhető részvényesi szempontból, hogy Hernádi elmondása szerint "a megállapodás létrejötte esetén valószínűleg új részvényeket bocsát ki a MOL a kereszttulajdonlás létrehozásához". A MOL jelenleg 4.8% saját részvénnyel rendelkezik. A stratégiai szövetség első körében 10-15%-os kereszttulajdonlás alakulna ki. A tőkeemelés valószínűsítése a jelenlegi információhiányos környezetben nem hat kedvezően, a MOL befektetői a legnagyobb kockázati tényezőnek a PKN tárgyalásokat tartják. Elemzői oldalról több fenntartás is megfogalmazásra került. Kérdéses, hogy tőkeemelés megvalósulása esetén a szövetség létrejöttétől számított egy éven belül a szinergia hatásokon keresztül elért eredménynövekedés ellensúlyozni tudja-e a tőkeemelés részvény hígító hatását (azaz EPS pozitív lesz-e a tranzakció).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Varsói bevezetés

A MOL június végéig dönt, hogy kezdeményezi-e részvényei bevezetését a varsói tőzsdére - mondta Hernádi.
A varsói bevezetés racionalitása az lenne, hogy lengyel nyugdíj alapok is vásárolhatnának MOL részvényt. A varsói börze átlagos árazási szintje 20-25%-kal magasabb mint a budapestié az erős belföldi kereslet következtében. A lengyel nyugdíj alapok a közkézhányad 25-30%-át birtokolják, s a közeljövő vonatkozásában is növekvő rendelkezésre álló tőkével számolnak a szakértők.

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?