Minden amit a MOL tranzakcióról az érintettek elmondtak - összefoglaló

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:16

"Ami az elmúlt napokban történt, mindenképpen egy sikertörténet. A magyar privatizáció visszavonhatatlanul nagykorú lett. Ez már érezhető volt a Postabank értékesítésekor is. De most amikor egy ilyen volumenű üzletet gördülékenyen lebonyolított az ÁPV, a siker nem megkérdőjelezhető." Ez a dolog Draskovics szerint Magyarországról és egy nagyon jó magyar vállalatról szól. Egy olyan társaságról mely már regionálisan is komoly pozíciókkal rendelkezik. A MOL értékesítés sikere azt is igazolja, hogy van bizalom a magyar gazdaságban, hiszen e bizalom nélkül a tranzakció nem jöhetett volna létre. A magyar adófizetők a pénzügyminiszter szerint igencsak jól jártak. Guy Harington, a Citigroup igazgatója prezentációjában kiemelte, hogy a kereslet lényegesen meghaladta a kínálatot. Konkrét számot nem említett. A részvény értékesítés 3%-os diszkonttal történt meg, s 73 mrd Ft bevételt eredményezett. A magyar piacon a keddi részvényértékesítés volt az első gyorsított könyvépítéses eljárást alkalmazó tranzakció. Ezen technikának igen komoly előnyei vannak, azonban csak szofisztikált befektetői körben alkalmazható, lakossági körben nem. 2003-ban a fejlett európai piacokon a másodlagos részvényértékesítések 90%-a zajlott le ezen formában.

Az értékesítés sikerét nagyban alátámasztották az elmúlt másfél hónap eseményei.

Az ajánlati könyv 8:30-kor nyílt meg magyar idő szerint, s minden jelentős befektető értesítésre került pár órán belül. Az ajánlati könyv 6-kor zárult délután, eddigre minden ajánlat beérkezett. A tranzakcióban minden jelentős piac minden jelentős szereplője megkeresésre került.

A tranzakció sikerét mutatja, hogy mindössze 2.3%-ot esett a részvény az eladás napján.

Guy Harington, a Citigroup igazgatója úgy vélte, hogy nem szenvedtek hátrányt a magyar befektetési alapok azzal, hogy a jegyzésről később értesültek, mint a külföldi alapok.
Minden döntéshozó kellő időben megkapta az információt, s minden magyar intézményi befektető be is adta igénylését.

Március elején indul a lakossági értékesítés.

A lakossági értékesítés ára 6,500 Ft lesz. A jegyzés 5 napig fog tartani, de előbb is lezárható. Halasztott fizetésű jegyzés igénybe vehető (2,500 Ft befizetése jegyzéskor), majd október 1-ig teljes ár befizetése. Mindez maximum 200 db-ig vehető igénybe. Teljes ár befizetése esetén maximum 1,500 darab jegyezhető. Az allokáció során a halasztott fizetésű jegyzések preferáltak.

Vági Márton, az ÁPV részéről elmondta, hogy ugyan decemberben megvolt az esélye, hogy a lakossági felajánlás mennyiségét átcsoportosítással növeljék. Mindazonáltal a jelenlegi tranzakció (492 ezer darab eladása) nem hasonlítható össze közvetlenül a decemberi értékesítési kísérlettel. Akkor ugyanis az intézményi csomag terhére került volna átcsoportosításra egy mennyiség, ha intézményi oldalon nem megfelelő a kereslet, de lakossági oldalon túl nagy a kereslet. Az ÁPV most miért növelné a felajánlást, ha halasztott fizetés miatt a lakosságtól később jut bevételhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az érveléssel kapcsolatos probléma:
1., ezen érvrendszer kevésbé támogatja a "növeljük a magyar magánszemélyek aktivitását a részvénypiacon" elvet
2., a jelenlegi lakossági értékesítés során az allokációnál a halasztott jegyzések preferáltak - tehát ezen 492 ezer darab vonatkozásában is később jut bevételhez az ÁPV Rt.
Feltehetően ezen ellentmondások a kérdésre adott válasz mögé helyezett érvrendszer gyors összeállítása miatt bukkantak felszínre.

Az ÁPV piac elemzés után fog arról dönteni, hogy mikor adja el a pakettet a 180 napos tilalom után. Eladási kényszer nincs. A módszerről ma még nincs döntés. Nem biztos, hogy ismét gyorsított könyvépítéses eljárás lesz. Egy biztos: megalapozott döntés lesz. Még az sem biztos, hogy egy tételben kerül eladásra a maradék pakett.

Kamarás Miklós, az ÁPV vezérigazgatója egy kérdésre elmondta, hogy az állami kézben maradt 12%-os csomag nem játszhat szerepet a MOL-PKN szövetség, kereszt tulajdonlás kialakításában. Tehát a csomag a piacon kerül eladásra.
Hernádi Zsolt, a MOL elnöke elmondta, hogy folyamatban vannak a PKN-nel a tárgyalások. Márciusig tartanak az egyeztetések.

A túljegyzés mértéke nem kerül nyilvánosságra. Ez a Citigroup és az ÁPV közös döntése. Hosszabb értékelés után született ez a döntés. Tavaly szeptember óta 30 ilyen tranzakció zajlott le Európában, s ezek tapasztalatai is azt mutatták, hogy nem szükséges a túljegyzés mértékének nyilvánosságra hozása.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy annak a lehetősége megszűnt, hogy együtt adjon el a MOL az ÁPV-vel. A MOL-t viszont nem terheli a 180 napos értékesítési tilalom.

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?