30 °C Budapest

Minden amit a MOL tranzakcióról az érintettek elmondtak - összefoglaló

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:16

"Ami az elmúlt napokban történt, mindenképpen egy sikertörténet. A magyar privatizáció visszavonhatatlanul nagykorú lett. Ez már érezhető volt a Postabank értékesítésekor is. De most amikor egy ilyen volumenű üzletet gördülékenyen lebonyolított az ÁPV, a siker nem megkérdőjelezhető." Ez a dolog Draskovics szerint Magyarországról és egy nagyon jó magyar vállalatról szól. Egy olyan társaságról mely már regionálisan is komoly pozíciókkal rendelkezik. A MOL értékesítés sikere azt is igazolja, hogy van bizalom a magyar gazdaságban, hiszen e bizalom nélkül a tranzakció nem jöhetett volna létre. A magyar adófizetők a pénzügyminiszter szerint igencsak jól jártak. Guy Harington, a Citigroup igazgatója prezentációjában kiemelte, hogy a kereslet lényegesen meghaladta a kínálatot. Konkrét számot nem említett. A részvény értékesítés 3%-os diszkonttal történt meg, s 73 mrd Ft bevételt eredményezett. A magyar piacon a keddi részvényértékesítés volt az első gyorsított könyvépítéses eljárást alkalmazó tranzakció. Ezen technikának igen komoly előnyei vannak, azonban csak szofisztikált befektetői körben alkalmazható, lakossági körben nem. 2003-ban a fejlett európai piacokon a másodlagos részvényértékesítések 90%-a zajlott le ezen formában.

Az értékesítés sikerét nagyban alátámasztották az elmúlt másfél hónap eseményei.

Az ajánlati könyv 8:30-kor nyílt meg magyar idő szerint, s minden jelentős befektető értesítésre került pár órán belül. Az ajánlati könyv 6-kor zárult délután, eddigre minden ajánlat beérkezett. A tranzakcióban minden jelentős piac minden jelentős szereplője megkeresésre került.

A tranzakció sikerét mutatja, hogy mindössze 2.3%-ot esett a részvény az eladás napján.

Guy Harington, a Citigroup igazgatója úgy vélte, hogy nem szenvedtek hátrányt a magyar befektetési alapok azzal, hogy a jegyzésről később értesültek, mint a külföldi alapok.
Minden döntéshozó kellő időben megkapta az információt, s minden magyar intézményi befektető be is adta igénylését.

Március elején indul a lakossági értékesítés.

A lakossági értékesítés ára 6,500 Ft lesz. A jegyzés 5 napig fog tartani, de előbb is lezárható. Halasztott fizetésű jegyzés igénybe vehető (2,500 Ft befizetése jegyzéskor), majd október 1-ig teljes ár befizetése. Mindez maximum 200 db-ig vehető igénybe. Teljes ár befizetése esetén maximum 1,500 darab jegyezhető. Az allokáció során a halasztott fizetésű jegyzések preferáltak.

Vági Márton, az ÁPV részéről elmondta, hogy ugyan decemberben megvolt az esélye, hogy a lakossági felajánlás mennyiségét átcsoportosítással növeljék. Mindazonáltal a jelenlegi tranzakció (492 ezer darab eladása) nem hasonlítható össze közvetlenül a decemberi értékesítési kísérlettel. Akkor ugyanis az intézményi csomag terhére került volna átcsoportosításra egy mennyiség, ha intézményi oldalon nem megfelelő a kereslet, de lakossági oldalon túl nagy a kereslet. Az ÁPV most miért növelné a felajánlást, ha halasztott fizetés miatt a lakosságtól később jut bevételhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az érveléssel kapcsolatos probléma:
1., ezen érvrendszer kevésbé támogatja a "növeljük a magyar magánszemélyek aktivitását a részvénypiacon" elvet
2., a jelenlegi lakossági értékesítés során az allokációnál a halasztott jegyzések preferáltak - tehát ezen 492 ezer darab vonatkozásában is később jut bevételhez az ÁPV Rt.
Feltehetően ezen ellentmondások a kérdésre adott válasz mögé helyezett érvrendszer gyors összeállítása miatt bukkantak felszínre.

Az ÁPV piac elemzés után fog arról dönteni, hogy mikor adja el a pakettet a 180 napos tilalom után. Eladási kényszer nincs. A módszerről ma még nincs döntés. Nem biztos, hogy ismét gyorsított könyvépítéses eljárás lesz. Egy biztos: megalapozott döntés lesz. Még az sem biztos, hogy egy tételben kerül eladásra a maradék pakett.

Kamarás Miklós, az ÁPV vezérigazgatója egy kérdésre elmondta, hogy az állami kézben maradt 12%-os csomag nem játszhat szerepet a MOL-PKN szövetség, kereszt tulajdonlás kialakításában. Tehát a csomag a piacon kerül eladásra.
Hernádi Zsolt, a MOL elnöke elmondta, hogy folyamatban vannak a PKN-nel a tárgyalások. Márciusig tartanak az egyeztetések.

A túljegyzés mértéke nem kerül nyilvánosságra. Ez a Citigroup és az ÁPV közös döntése. Hosszabb értékelés után született ez a döntés. Tavaly szeptember óta 30 ilyen tranzakció zajlott le Európában, s ezek tapasztalatai is azt mutatták, hogy nem szükséges a túljegyzés mértékének nyilvánosságra hozása.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy annak a lehetősége megszűnt, hogy együtt adjon el a MOL az ÁPV-vel. A MOL-t viszont nem terheli a 180 napos értékesítési tilalom.

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?