29 °C Budapest

Minden amit a MOL tranzakcióról az érintettek elmondtak - összefoglaló

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:16

"Ami az elmúlt napokban történt, mindenképpen egy sikertörténet. A magyar privatizáció visszavonhatatlanul nagykorú lett. Ez már érezhető volt a Postabank értékesítésekor is. De most amikor egy ilyen volumenű üzletet gördülékenyen lebonyolított az ÁPV, a siker nem megkérdőjelezhető." Ez a dolog Draskovics szerint Magyarországról és egy nagyon jó magyar vállalatról szól. Egy olyan társaságról mely már regionálisan is komoly pozíciókkal rendelkezik. A MOL értékesítés sikere azt is igazolja, hogy van bizalom a magyar gazdaságban, hiszen e bizalom nélkül a tranzakció nem jöhetett volna létre. A magyar adófizetők a pénzügyminiszter szerint igencsak jól jártak. Guy Harington, a Citigroup igazgatója prezentációjában kiemelte, hogy a kereslet lényegesen meghaladta a kínálatot. Konkrét számot nem említett. A részvény értékesítés 3%-os diszkonttal történt meg, s 73 mrd Ft bevételt eredményezett. A magyar piacon a keddi részvényértékesítés volt az első gyorsított könyvépítéses eljárást alkalmazó tranzakció. Ezen technikának igen komoly előnyei vannak, azonban csak szofisztikált befektetői körben alkalmazható, lakossági körben nem. 2003-ban a fejlett európai piacokon a másodlagos részvényértékesítések 90%-a zajlott le ezen formában.

Az értékesítés sikerét nagyban alátámasztották az elmúlt másfél hónap eseményei.

Az ajánlati könyv 8:30-kor nyílt meg magyar idő szerint, s minden jelentős befektető értesítésre került pár órán belül. Az ajánlati könyv 6-kor zárult délután, eddigre minden ajánlat beérkezett. A tranzakcióban minden jelentős piac minden jelentős szereplője megkeresésre került.

A tranzakció sikerét mutatja, hogy mindössze 2.3%-ot esett a részvény az eladás napján.

Guy Harington, a Citigroup igazgatója úgy vélte, hogy nem szenvedtek hátrányt a magyar befektetési alapok azzal, hogy a jegyzésről később értesültek, mint a külföldi alapok.
Minden döntéshozó kellő időben megkapta az információt, s minden magyar intézményi befektető be is adta igénylését.

Március elején indul a lakossági értékesítés.

A lakossági értékesítés ára 6,500 Ft lesz. A jegyzés 5 napig fog tartani, de előbb is lezárható. Halasztott fizetésű jegyzés igénybe vehető (2,500 Ft befizetése jegyzéskor), majd október 1-ig teljes ár befizetése. Mindez maximum 200 db-ig vehető igénybe. Teljes ár befizetése esetén maximum 1,500 darab jegyezhető. Az allokáció során a halasztott fizetésű jegyzések preferáltak.

Vági Márton, az ÁPV részéről elmondta, hogy ugyan decemberben megvolt az esélye, hogy a lakossági felajánlás mennyiségét átcsoportosítással növeljék. Mindazonáltal a jelenlegi tranzakció (492 ezer darab eladása) nem hasonlítható össze közvetlenül a decemberi értékesítési kísérlettel. Akkor ugyanis az intézményi csomag terhére került volna átcsoportosításra egy mennyiség, ha intézményi oldalon nem megfelelő a kereslet, de lakossági oldalon túl nagy a kereslet. Az ÁPV most miért növelné a felajánlást, ha halasztott fizetés miatt a lakosságtól később jut bevételhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az érveléssel kapcsolatos probléma:
1., ezen érvrendszer kevésbé támogatja a "növeljük a magyar magánszemélyek aktivitását a részvénypiacon" elvet
2., a jelenlegi lakossági értékesítés során az allokációnál a halasztott jegyzések preferáltak - tehát ezen 492 ezer darab vonatkozásában is később jut bevételhez az ÁPV Rt.
Feltehetően ezen ellentmondások a kérdésre adott válasz mögé helyezett érvrendszer gyors összeállítása miatt bukkantak felszínre.

Az ÁPV piac elemzés után fog arról dönteni, hogy mikor adja el a pakettet a 180 napos tilalom után. Eladási kényszer nincs. A módszerről ma még nincs döntés. Nem biztos, hogy ismét gyorsított könyvépítéses eljárás lesz. Egy biztos: megalapozott döntés lesz. Még az sem biztos, hogy egy tételben kerül eladásra a maradék pakett.

Kamarás Miklós, az ÁPV vezérigazgatója egy kérdésre elmondta, hogy az állami kézben maradt 12%-os csomag nem játszhat szerepet a MOL-PKN szövetség, kereszt tulajdonlás kialakításában. Tehát a csomag a piacon kerül eladásra.
Hernádi Zsolt, a MOL elnöke elmondta, hogy folyamatban vannak a PKN-nel a tárgyalások. Márciusig tartanak az egyeztetések.

A túljegyzés mértéke nem kerül nyilvánosságra. Ez a Citigroup és az ÁPV közös döntése. Hosszabb értékelés után született ez a döntés. Tavaly szeptember óta 30 ilyen tranzakció zajlott le Európában, s ezek tapasztalatai is azt mutatták, hogy nem szükséges a túljegyzés mértékének nyilvánosságra hozása.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy annak a lehetősége megszűnt, hogy együtt adjon el a MOL az ÁPV-vel. A MOL-t viszont nem terheli a 180 napos értékesítési tilalom.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem