Minden amit a MOL tranzakcióról az érintettek elmondtak - összefoglaló

Pénzcentrum
2004. február 19. 15:16

"Ami az elmúlt napokban történt, mindenképpen egy sikertörténet. A magyar privatizáció visszavonhatatlanul nagykorú lett. Ez már érezhető volt a Postabank értékesítésekor is. De most amikor egy ilyen volumenű üzletet gördülékenyen lebonyolított az ÁPV, a siker nem megkérdőjelezhető." Ez a dolog Draskovics szerint Magyarországról és egy nagyon jó magyar vállalatról szól. Egy olyan társaságról mely már regionálisan is komoly pozíciókkal rendelkezik. A MOL értékesítés sikere azt is igazolja, hogy van bizalom a magyar gazdaságban, hiszen e bizalom nélkül a tranzakció nem jöhetett volna létre. A magyar adófizetők a pénzügyminiszter szerint igencsak jól jártak. Guy Harington, a Citigroup igazgatója prezentációjában kiemelte, hogy a kereslet lényegesen meghaladta a kínálatot. Konkrét számot nem említett. A részvény értékesítés 3%-os diszkonttal történt meg, s 73 mrd Ft bevételt eredményezett. A magyar piacon a keddi részvényértékesítés volt az első gyorsított könyvépítéses eljárást alkalmazó tranzakció. Ezen technikának igen komoly előnyei vannak, azonban csak szofisztikált befektetői körben alkalmazható, lakossági körben nem. 2003-ban a fejlett európai piacokon a másodlagos részvényértékesítések 90%-a zajlott le ezen formában.

Az értékesítés sikerét nagyban alátámasztották az elmúlt másfél hónap eseményei.

Az ajánlati könyv 8:30-kor nyílt meg magyar idő szerint, s minden jelentős befektető értesítésre került pár órán belül. Az ajánlati könyv 6-kor zárult délután, eddigre minden ajánlat beérkezett. A tranzakcióban minden jelentős piac minden jelentős szereplője megkeresésre került.

A tranzakció sikerét mutatja, hogy mindössze 2.3%-ot esett a részvény az eladás napján.

Guy Harington, a Citigroup igazgatója úgy vélte, hogy nem szenvedtek hátrányt a magyar befektetési alapok azzal, hogy a jegyzésről később értesültek, mint a külföldi alapok.
Minden döntéshozó kellő időben megkapta az információt, s minden magyar intézményi befektető be is adta igénylését.

Március elején indul a lakossági értékesítés.

A lakossági értékesítés ára 6,500 Ft lesz. A jegyzés 5 napig fog tartani, de előbb is lezárható. Halasztott fizetésű jegyzés igénybe vehető (2,500 Ft befizetése jegyzéskor), majd október 1-ig teljes ár befizetése. Mindez maximum 200 db-ig vehető igénybe. Teljes ár befizetése esetén maximum 1,500 darab jegyezhető. Az allokáció során a halasztott fizetésű jegyzések preferáltak.

Vági Márton, az ÁPV részéről elmondta, hogy ugyan decemberben megvolt az esélye, hogy a lakossági felajánlás mennyiségét átcsoportosítással növeljék. Mindazonáltal a jelenlegi tranzakció (492 ezer darab eladása) nem hasonlítható össze közvetlenül a decemberi értékesítési kísérlettel. Akkor ugyanis az intézményi csomag terhére került volna átcsoportosításra egy mennyiség, ha intézményi oldalon nem megfelelő a kereslet, de lakossági oldalon túl nagy a kereslet. Az ÁPV most miért növelné a felajánlást, ha halasztott fizetés miatt a lakosságtól később jut bevételhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az érveléssel kapcsolatos probléma:
1., ezen érvrendszer kevésbé támogatja a "növeljük a magyar magánszemélyek aktivitását a részvénypiacon" elvet
2., a jelenlegi lakossági értékesítés során az allokációnál a halasztott jegyzések preferáltak - tehát ezen 492 ezer darab vonatkozásában is később jut bevételhez az ÁPV Rt.
Feltehetően ezen ellentmondások a kérdésre adott válasz mögé helyezett érvrendszer gyors összeállítása miatt bukkantak felszínre.

Az ÁPV piac elemzés után fog arról dönteni, hogy mikor adja el a pakettet a 180 napos tilalom után. Eladási kényszer nincs. A módszerről ma még nincs döntés. Nem biztos, hogy ismét gyorsított könyvépítéses eljárás lesz. Egy biztos: megalapozott döntés lesz. Még az sem biztos, hogy egy tételben kerül eladásra a maradék pakett.

Kamarás Miklós, az ÁPV vezérigazgatója egy kérdésre elmondta, hogy az állami kézben maradt 12%-os csomag nem játszhat szerepet a MOL-PKN szövetség, kereszt tulajdonlás kialakításában. Tehát a csomag a piacon kerül eladásra.
Hernádi Zsolt, a MOL elnöke elmondta, hogy folyamatban vannak a PKN-nel a tárgyalások. Márciusig tartanak az egyeztetések.

A túljegyzés mértéke nem kerül nyilvánosságra. Ez a Citigroup és az ÁPV közös döntése. Hosszabb értékelés után született ez a döntés. Tavaly szeptember óta 30 ilyen tranzakció zajlott le Európában, s ezek tapasztalatai is azt mutatták, hogy nem szükséges a túljegyzés mértékének nyilvánosságra hozása.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy annak a lehetősége megszűnt, hogy együtt adjon el a MOL az ÁPV-vel. A MOL-t viszont nem terheli a 180 napos értékesítési tilalom.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm