2019. október 16. szerda Gál

Őrület, ami itt folyik: ezért rohanták meg a magyarok a bankokat


Brutális mennyiségű lakáshitelt vesznek fel a magyarok, ezeknek pedig legnagyobb részét használt lakás vásárlására költik. Az új lakásra fordított lakáshitelek aránya össze sem mérhető ezzel, sőt, még építésre is több hitelt vesznek fel, mint új lakás vásárlásra. Az új hiteleknél a kamatok tekintetében is van eltérés attól függően, hogy mi a hitelcél - ezt járjuk körbe alábbi cikkünkben.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

A lakáshitelek roppant népszerűségnek örvendenek az elmúlt néhány hónapban, ezen belül is messze dominál a fix kamatozású lakáshitel. Az is látható, hogy a kamatok némileg magasabbak a fix hitelek körében, és ez a különbség markánsabban kijön a használt lakást vásárlók esetén. Az MNB statisztikái szerint aki 2019. júniusában használt lakásra vett fel változó kamatozású lakáshitelt, az átlagosan 3,05 százalékos kamattal jutott kölcsönhöz, míg a fix kamatozásúak (a statisztikában itt éven túli kamatperiódusúak vannak feltüntetve, ez azonban azt jelenti, hogy ezek legalább ötéves kamatperiódusúak, az egy és öt év között ugyanis nincs fixálási lehetőség) 4,77 százalékos kamattal voltak elérhetők.

Ugyanez új lakásnál 2,9 százalék a változó kamatozásúaknál, és 4,16 a fix kamatozású hiteleknél. Ha megnézzük a trendeket, egy évvel ezelőtt szinte ugyanilyenek voltak a különbségek, ezen a téren nincs nagy változás éven belül. Az építésre, bővítésre felvett hitelek kamata a fix hiteleknél 4,14 százalék volt, a változó hitelek esetén 3,07 százalék. Ami különösen érdekes, az az, hogy a változó kamatozású hitelek átlagkamata 6,31 százalékos volt, magasabb, mint a fix hiteleké a felújítási célú lakáshitelek esetén. Ennek magyarázata többek között a hitelösszegekben keresendő, a magasabb kamatok általában a kisebb összegekre jellemzőek, felújításra pedig általában kevesebb hitelt vesznek fel az emberek.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az viszont egészen döbbenetes, hogy mennyi hitelt vesznek fel a magyarok különböző célokra. Ebben a tekintetben messze a használt lakás vásárlásra felvett hitelek dominálnak, 54,33 milliárd forinttal 2019. júniusában a fix, és 1,76 milliárddal a változó hitelek esetén. Új lakás vásárlására ezzel szemben összesen kevesebb mint 8 milliárd forint hitelt vettek fel az ügyfelek 2019. júniusában.

Ennél építésre és bővítésre is több hitelt kaptak, összesen több mint 11 milliárd forintot, a felújításra felvett kölcsönök viszont elenyészőek voltak: ez 3,3 milliárd forint.

Egy statisztikát érdemes még kiemelni, ez pedig a kamatperiódus átlagos hossza. Az új hiteleknél folyamatosan nőtt ennek a hossza - ezt tudtuk eddig is -, korábbi cikkünkben viszont azt írtuk, hogy a kamatfixálás hossza már nem nő tovább, és a legtöbb hitelt az ötéves kamatperiódusúból veszik fel a magyarok. Ezt látszik alátámasztani az alábbi ábra is, ami az új lakáshitelek kamatperiódusának átlagos hosszát mutatja:

Az ábráról szépen leolvasható, hogy egy évvel ezelőtt még meredeken emelkedett az új hiteleknél a kamatperiódus hossza, az utóbbi pár hónapban ez viszont megállt, és úgy tűnik, már nem is emelkedik tovább.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos

Auchan

10.17-10.22
Országos

Tesco

10.17-10.22
Országos

Kika

10.16-10.29
Országos

CBA

10.10-10.16
Országos