11 °C Budapest

MFB: az uniós kkv- és lakossági hitelekre is érvényes a törlesztési moratórium

2020. március 20. 21:52

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a hazai vállalkozások érdekében a hitelezési tevékenységének teljes spektrumára kiterjeszti a hiteltörlesztési moratóriumot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az MFB saját forrású hiteltermékei mellett az európai uniós pénzügyi eszközökből, a pénzügyi közvetítőkön (MFB Pontokon) keresztül nyújtott hitelek esetében sem kell - a kormányrendeletben meghatározott időszakban - kamat-, illetve tőketörlesztést fizetni. Az MFB emellett a vállalkozási hitelprogramjaiban részt vevő pénzügyi vállalkozások számára is biztosítja ezt a lehetőséget.

Együttműködésben a társintézményekkel, az MFB a világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében támogatja és széles körben alkalmazza a Kormány azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) rendeletében foglaltakat. A Bank a hitelezett vállalkozások és a lakossági ügyfelek számára teljes körűen biztosítja a rendeletben megfogalmazott törlesztési moratóriumot. Ennek megfelelően sem a saját forrásból nyújtott vállalkozási hitelek, sem az uniós pénzügyi eszközökből finanszírozott hitelprogramok esetében nem kell kamat-, illetve tőketőrlesztést fizetniük az ügyfeleknek - a kormányrendeletben meghatározott időszakban. A moratórium természetesen a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram ügyfeleire is érvényes.

A Magyar Fejlesztési Bank az ügyfelek terheinek átmeneti könnyítése mellett felelősen gondolkozik az egyes hitelprogramokat közvetítő pénzügyi vállalkozások fenntartható működésével kapcsolatban is. Ennek megfelelően a moratórium hatályát kiterjeszti a Bankkal szerződésben álló pénzügyi vállalkozásokra is.

Az MFB szorosan együttműködik a Kormány által felállított, a Gazdaság Újraindításáért Felelős Munkacsoporttal, melynek munkáját kidolgozott javaslatokkal is támogatja. Fejlesztési intézményként mindent elkövet, hogy csökkentse a kialakult helyzet káros hatását a magyar gazdaságra és készen áll arra, hogy aktív szerepet vállaljon a járványt követő gazdaságfejlesztési feladatokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem