2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Itt a bizonyíték: egyre több magyar fog eladósodni hamarosan


Történelmi csúcson a személyi hitelek iránti kereslet, a szabad felhasználású jelzáloghitelből viszont már szinte semennyit nem vesznek fel az ügyfelek. Ennek ellenére a kint lévő állományt tekintve még mindig a szabad felhasználású jelzáloghitelek dominanciája jelentős, akárcsak a folyószámlahiteleké és az áruhiteleké is. A hitelkártya-tartozások állománya is meglepően nagy. A személyi hitelek nagy része hosszú futamidejű, ezért a kint lévő állomány csökkenésére középtávon nem sok esély van.

Korábban már megírtuk, hogy a személyi hitelfelvétel 2018 májusában történelmi rekordot döntött: akkor 55,9 milliárd forintnak megfelelő összeget vettek fel a magyarok. Ez egészen magas szám, semmit nem árul el azonban a kihelyezett állományról. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján most azt nézzük meg, hogy mennyi kint lévő személyi hitele van a magyaroknak, és erről az állományról mit érdemes tudni bővebben.

A személyi hitelek kamatainak összehasonlításáért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Azt találtuk, hogy éves szintén elképesztően nagyot nőtt az állomány: 2018. májusában 575 milliárdról idén májusra 790 milliárdra. Az előző hónaphoz képest is óriási a változás, 758 milliárd forintról 790 milliárd forintra nőtt a kint lévő személyi hitelek összege.

Ezen belül az éven belül lejáró személyi hitelek elenyésző mennyiséget, 1,7 milliárdot képviseltek, míg az egy éven túl lejárók 788,9 milliárdot. Mindez azt jelenti, hogy az állomány további növekedése szinte elkerülhetetetlen, minekutána szinte a teljes meglévő állomány hosszú futamidejű.

Így aztán állítható, hogy a magyarok eladósodottsága nem fog csökkenni, ami a személyi hiteleket illeti.

A gondolatmenet így azonban fals: számolnunk kell az egyéb fogyasztási hitelekkel is, ha a lakosság eladósodottságát akarjuk vizsgálni. Elképzelhető ugyanis, hogy a személyi hitelezés az áruhitelek kárára lesz egyre népszerűbb - mint ahogy a szabad felhasználású jelzáloghiteket már kiszorította. Ez azonban egyáltalán nem igaz, ugyanis az áruhitelek mennyisége is dinamukisan nő.

A táblázatból leolvasható, hogy a kint lévő áruhitelek állománya 2019. májusában 208,3 milliárd forint volt, ez is jelentős növekedés a 177 milliárdos tavaly májusi állományhoz képest. Ezen belül is dominál az éven túli lejáratú áruhitelek állománya: ott a részesedés 149,4 milliárd forint.

A hitelkártyák viszont egyre kevésbé népszerűek, némi visszaesés látható egy éves távon. Tavaly májusban 154,9 milliárd volt a hitelkártya-tartozások állománya, ez idén 147,7 milliárdra olvadt. Szemmel látható, hogy sokkal nagyobb részt hasít ki a kamatozó hitelkártyák aránya, bár a részesedése folyamatosan csökkent az év során.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok többsége nem használja helyesen a hitelkártyát, bár a tudatosság egyre inkább nőni látszik.

Amennyiben a megadott határidőn belül fizetjük vissza hitelkártya-tartozásunkat, úgy meglehetősen kedvező, 0 százalékos kamatú hitelhez jutunk, ezen túlcsúszva viszont jöhetnek a horrorkamatok. Sajnos a magyarok többsége - szemmel láthatóan - belecsúszik ebbe a hibába.

De akkor nézzük meg, mi a helyzet összesen

Arról gyakran írunk, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel már a kutyának sem kell, de az nem jelenti azt, hogy a konstrukció nem létezik. Olyannyira élő dologról van szó, hogy a fogyasztási hitelek állományának nagy részét még ez teszi ki. Azt azért hozzá kell tenni, hogy amennyiben a személyi hitelek állománya ilyen dinamikusan nő, akkor jövőre a szabad felhasználású jelzáloghitel már elveszti dominanciáját.

Jelenleg szabad felhasználású jelzáloghitelből 965 milliárdnyit törlesztenek a magyarok, személyi hitelből 790 milliárdot. Az áruhitel is 208,3 milliárd forint, a folyószámlahitelek állománya is jelentős: 283,7 milliárd.

Személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák nagy állománya érthető: a legtöbb bank nem ad 100-200 ezer forint értékű személyi kölcsönt, így az egyéb fogyasztási hiteltípusok iránti kereslet is teljesen érthető.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez már a válság szele: az autóipar után újabb szektorokra terjedhet át a létszámstop
"Nem lehet azt prognosztizálni most, hogy ez a válság hasonló lesz, mint a 2008-as volt, de lesz." Interjú


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos