20 °C Budapest

Itt a bizonyíték: egyre több magyar fog eladósodni hamarosan

2019. július 12. 14:48

Történelmi csúcson a személyi hitelek iránti kereslet, a szabad felhasználású jelzáloghitelből viszont már szinte semennyit nem vesznek fel az ügyfelek. Ennek ellenére a kint lévő állományt tekintve még mindig a szabad felhasználású jelzáloghitelek dominanciája jelentős, akárcsak a folyószámlahiteleké és az áruhiteleké is. A hitelkártya-tartozások állománya is meglepően nagy. A személyi hitelek nagy része hosszú futamidejű, ezért a kint lévő állomány csökkenésére középtávon nem sok esély van.

Korábban már megírtuk, hogy a személyi hitelfelvétel 2018 májusában történelmi rekordot döntött: akkor 55,9 milliárd forintnak megfelelő összeget vettek fel a magyarok. Ez egészen magas szám, semmit nem árul el azonban a kihelyezett állományról. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján most azt nézzük meg, hogy mennyi kint lévő személyi hitele van a magyaroknak, és erről az állományról mit érdemes tudni bővebben.

A személyi hitelek kamatainak összehasonlításáért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Azt találtuk, hogy éves szintén elképesztően nagyot nőtt az állomány: 2018. májusában 575 milliárdról idén májusra 790 milliárdra. Az előző hónaphoz képest is óriási a változás, 758 milliárd forintról 790 milliárd forintra nőtt a kint lévő személyi hitelek összege.

Ezen belül az éven belül lejáró személyi hitelek elenyésző mennyiséget, 1,7 milliárdot képviseltek, míg az egy éven túl lejárók 788,9 milliárdot. Mindez azt jelenti, hogy az állomány további növekedése szinte elkerülhetetetlen, minekutána szinte a teljes meglévő állomány hosszú futamidejű.

Így aztán állítható, hogy a magyarok eladósodottsága nem fog csökkenni, ami a személyi hiteleket illeti.

A gondolatmenet így azonban fals: számolnunk kell az egyéb fogyasztási hitelekkel is, ha a lakosság eladósodottságát akarjuk vizsgálni. Elképzelhető ugyanis, hogy a személyi hitelezés az áruhitelek kárára lesz egyre népszerűbb - mint ahogy a szabad felhasználású jelzáloghiteket már kiszorította. Ez azonban egyáltalán nem igaz, ugyanis az áruhitelek mennyisége is dinamukisan nő.

A táblázatból leolvasható, hogy a kint lévő áruhitelek állománya 2019. májusában 208,3 milliárd forint volt, ez is jelentős növekedés a 177 milliárdos tavaly májusi állományhoz képest. Ezen belül is dominál az éven túli lejáratú áruhitelek állománya: ott a részesedés 149,4 milliárd forint.

A hitelkártyák viszont egyre kevésbé népszerűek, némi visszaesés látható egy éves távon. Tavaly májusban 154,9 milliárd volt a hitelkártya-tartozások állománya, ez idén 147,7 milliárdra olvadt. Szemmel látható, hogy sokkal nagyobb részt hasít ki a kamatozó hitelkártyák aránya, bár a részesedése folyamatosan csökkent az év során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez azt jelenti, hogy a magyarok többsége nem használja helyesen a hitelkártyát, bár a tudatosság egyre inkább nőni látszik.

Amennyiben a megadott határidőn belül fizetjük vissza hitelkártya-tartozásunkat, úgy meglehetősen kedvező, 0 százalékos kamatú hitelhez jutunk, ezen túlcsúszva viszont jöhetnek a horrorkamatok. Sajnos a magyarok többsége - szemmel láthatóan - belecsúszik ebbe a hibába.

De akkor nézzük meg, mi a helyzet összesen

Arról gyakran írunk, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel már a kutyának sem kell, de az nem jelenti azt, hogy a konstrukció nem létezik. Olyannyira élő dologról van szó, hogy a fogyasztási hitelek állományának nagy részét még ez teszi ki. Azt azért hozzá kell tenni, hogy amennyiben a személyi hitelek állománya ilyen dinamikusan nő, akkor jövőre a szabad felhasználású jelzáloghitel már elveszti dominanciáját.

Jelenleg szabad felhasználású jelzáloghitelből 965 milliárdnyit törlesztenek a magyarok, személyi hitelből 790 milliárdot. Az áruhitel is 208,3 milliárd forint, a folyószámlahitelek állománya is jelentős: 283,7 milliárd.

Személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák nagy állománya érthető: a legtöbb bank nem ad 100-200 ezer forint értékű személyi kölcsönt, így az egyéb fogyasztási hiteltípusok iránti kereslet is teljesen érthető.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm