2018. június 24. vasárnap Iván

Bajban lehetnek a lakáshitelesek: tényleg elszabadul a pokol?


A törlesztőrészlete miatt több százezer magyar jelzáloghiteles család olvashatja aggódva ezekben a napokban az Olaszországgal kapcsolatos híreket. Nem csak azokat: idén már egyre több ízelítőt kapunk abból, milyen is lesz, amikor az alacsony kamatkörnyezet egyszer csak véget ér. Megnéztük, ki mekkorát bukik ezzel, és azt találtuk, hogy egyelőre paradox módon azoknak a lakáshiteleseknek a helyzete romlik inkább, akik a hosszú távon rögzített kamatozás mellett döntöttek. A hitelfelvétel előtt állókkal most még kíméletesebbek a bankok.

Így vagy úgy, a lakáshitelek döntő többsége Magyarországon valamilyen referenciakamathoz kötött. A rövid (legfeljebb 1 éves) kamatperiódusú hitelek a BUBOR, a hosszú (legalább 3 éves) kamatperiódusú hitelek pedig az ÁKK-referenciahozamok vagy a BIRS alakulását követik. Bár a frissen kötött lakáshitel-szerződések esetében már 76 százalék volt márciusban a legalább 3 éves kamatperiódusú hitelek aránya (nagy a szerepe ebben a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek marketingjének), a meglévő lakáshitelek körében még csaknem kétharmados többségben vannak az éven belül változó kamatozásúak, amelyek elvben jobban ki vannak téve a piaci mozgásoknak. A 3 havi kamatperiódusukkal ez utóbbiak közé tartoznak a forintosított devizahitelek is.

Paradox módon azonban egyelőre nem az éven belüli, hanem az éven túli kamatperiódust választók helyzete romlott az elmúlt hónapokban. Meredekebbé vált ugyanis a hozamgörbe: a hosszú hozamok sokkal jobban emelkedtek, mint a rövidek. Miközben például a 3 havi Bubor az év eleji mélyponthoz képest csak 10 bázisponttal, a 12 havi pedig 14 bázisponttal került feljebb, a 3 éves ÁKK-referenciahozam most több mint 60 bázisponttal, a 10 éves pedig csaknem 100 bázisponttal van feljebb, mint év elején. Az ÁKK-hozamnál valamivel kisebb mértékben, de a BIRS is emelkedett, jobban, mint rövid lejáratú társa, a BUBOR.

Ez azt jelenti, hogy az aktuális referenciakamattal számolva a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek potenciális törlesztőrészlete nagyobb mértékben nőtt az elmúlt hónapokban, mint a rövid kamatperiódusúaké. Az alábbi ábrán szereplő (10 éves, 20 éves, 3 százalék pontos kamatfelárral rendelkező) lakáshitel potenciális törlesztőrészlete például

  • a januári 55 576 forintról 56 062 forintra nőtt, ha 3 hónapos a kamatperiódus, ezzel szemben
  • 60 980 forintról 64 077 forintra, ha 5 éves.

Nagyjából azt lehet mondani, hogy minél hosszabb a kamatperiódus, annál nagyobb a potenciálisan elszenvedett törlesztőrészlet-emelkedés az elmúlt hónapok piaci turbulenciája miatt (az 5 éves kamatperiódus, mint látható, kicsit kilóg a sorból). Nem véletlenül használtuk a potenciális jelzőt, ugyanis itt egyelőre nem realizált törlesztőrészlet-emelkedésről van szó az esetek többségében.

Csak azok realizálják ezt, akiknek éppen ezekben a hetekben, hónapokban van a kamatozás szempontjából fontos fordulónapjuk.

Azt lehet tehát mondani, hogy a realizált törlesztőrészlet-emelkedés a rövid kamatperiódussal rendelkező lakáshitelek esetében gyakoribb, de jóval kisebb, mint a hosszú kamatperiódussal rendelkezőknél. Az elmúlt hónapok piaci turbulenciái összességében a hosszú kamatperiódussal rendelkezők pozícióját rontották nagyobb mértékben, de az esetek döntő többségében ez nem nagyobb törlesztőrészlet-emelkedés, hanem kisebb törlesztőrészlet-csökkenésben fog megmutatkozni. Az aktuális kamatperiódus ugyanis a mostaninál is magasabb kamatkörnyezetben kezdődött, és a referenciahozamok egyelőre nem magasabbak a tavaly nyáron látottaknál.

Nincs tehát ok a pánikra, továbbra is nagyon alacsony a kamatkörnyezet a piaci turbulenciák ellenére is, a közeljövőben esedékes törlesztőrészlet-emelkedés az esetek döntő többségében legfeljebb néhány száz forint. A hosszú kamatperiódussal rendelkezők pedig hiába buktak nagyobbat év elejéhez képest, az előző kamatperiódusnál még így is kevesebbet fizethetnek, ha mostanában fordul a hitelük. Semmi garancia azonban arra, hogy ez a még mindig kedvező kamatkörnyezet sokáig így marad. Hogy egy ijesztő, de reális ábrát is mutassunk: 20 éves futamidő mellett egy 5 százalékpontos kamatemelkedés például csaknem 50 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést okozna.

A fentiekben a piaci turbulenciáknak a meglévő lakáshitelek törlesztőrészletére gyakorolt hatásairól írtunk. Érdekes azonban az is, hogy a bankok miként reagáltak a hozamemelkedésre a frissen elérhető lakáshitelek kondícióiban.
A bank360.hu friss elemzése szerint a referenciahozamok növekedése ellenére bankok egyelőre (kevés kivétellel) nem hajtottak végre szisztematikus kamatemeléseket az újonnan felvehető, fix kamatlábbal meghirdetett hosszú kamatperiódusú lakáshitelek esetében (miközben a változó kamatozásúak jellemzően a BUBOR-t követik) - mondta el kérdésünkre Turmezey Tamás, a bank360.hu társalapítója.

A bankok többsége tehát továbbra is több hetes/hónapos csúszással reagál a hosszú kamatperiódusú hitelek esetében a hozamkörnyezet megemelkedésére. Ha reagál egyáltalán (sok esetben csak átmeneti a jelenség). Mindenesetre aki fix kamatozású hitelen töri a fejét, annak érdemes lehet sietnie a hitelfelvétellel, az elhúzódó olasz politikai bizonytalanság ugyanis nem kecsegtet látványos és gyors hozamcsökkenéssel a piacokon.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A HITELKIVÁLTÁSSAL!

A legtöbb elemző közös nevezőn van a tekintetben, hogy a hitelkamatok rekord alacsony szintje már nem lesz sokáig tartható. Ez azt jelenti, hogy nem nagyon lesz jobb alkalom arra, hogy a régebben felvett hiteleinket kedvezőbbre cseréljük. Ahogy azt korábbi elemzésünkben írtuk, egy jó adósságrendező hitellel tízezreket is spórolhatunk havonta a törlesztőrészleteken, legyen szó lakáshitelről, vagy épp személyi kölcsönről. Nem hiszed? Nézd meg a saját szemeddel a Pénzcentrum kalkulátorában. Egy konkrét példán szemléltetve, tegyük fel, hogy három évvel ez előtt vettünk fel személyi kölcsönt, hat éves futamidőre, az akkori átlagosnak mondható 22-25 százalékos THM-mel. A törlesztésből még három év maradt hátra. Ha megnézzük a Pénzcentrum kalkulátorának ajánlatait, egyből kiderül, hogy ekkora összeget, 36 hónapra, már 8,17 százalékos THM-mel is felvehetünk a Cib Bank konstrukciójával így 46 920 forintos havi fixszel számolhatunk. Érdemes megemlíteni még a Raiffeisen Bank ajánlatát is is, ők 49 073 forintos törlesztőt ígérnek 12,73 százalékos THM-mel. Az Erste adósságrendezésre kínált kölcsönével 49 457 forintos törlesztővel (THM 13,21%) mehetünk neki a 3 éves futamidőnek. Mindezek mellett van találhatunk még Budapest Bankos ajánlatot 16,20, és Cofidises ajánlatot 16,35 százalékos THM-mel is. További bankok ajánlataiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk