23 °C Budapest
Young man sitting at home with an empty wallet. He is left without money and thinking what to do next.

Nehéz szívvel hozza meg rengeteg magyar ezt a döntést: nincs más esélyük az előrelépésre?

2023. június 28. 18:02

Óvatosabban, tudatosabban viszonyulnak a hitelfelvételhez a 25-54 évesek 2023-ban, mint egy évvel korábban. Az óvatosság összefügghet azzal, hogy csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, erre utal, hogy az idén megkérdezettek valamivel kevesebb, mint a negyede tudna kizárólag saját forrásból fedezni egy váratlan kiadást. Átgondolt hitelfelvétellel a nagyobb beruházásokról sem kell lemondani és a nem várt helyzetekre is van megoldás - közölte az egyik legnagyobb hazai pénzintézet friss felmérése alapján.

A válaszadók csaknem fele venne fel hitelt, ha valamilyen tervezett kiadást nem tudna saját forrásból fedezni, ami jelentős, több mint 10 százalékos visszaesést jelent a 2022-es felmérés adataihoz képest az OTP Bank megbízásából készített 2023-as felmérés eredménye szerint. A hitelfelvétel céljában ugyanakkor nincs változás. A legtöbben gépkocsi beszerzésére fordítanák a pénzt, a második helyen a lakásfelújítás áll, amit a háztartási gép vásárlása és a lakás korszerűsítése követ. Bár az autó őrzi vezető helyét a listán, a megelőző évhez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik ezt a beruházást idén halaszthatónak ítélték és egyelőre lemondtak róla.

Az óvatosság, a megfontoltság abban is tetten érhető, hogy arányaiban a legtöbben alaposan átgondolnák a hitelfelvételt, és például személyi kölcsönt csak a valóban szükséges dolgok beszerzésére vennének igénybe. Erre utal az is, hogy némileg csökkent egy év alatt azoknak az aránya, akik a döntést könnyű szívvel hoznák meg. A megelőző évhez képest az is változás, hogy 3 százalékkal kevesebben, 100-ból 23-an nyilatkoztak úgy, hogy a saját megtakarításaikból képesek lennének finanszírozni egy váratlan nagyobb kiadást.

A friss kutatás eredményéből kiderül, hogy a válaszadók 47 százaléka vett már igénybe legalább egyszer személyi kölcsönt, ami – ha csak 1 százalékkal is –, de meghaladja az egy évvel korábbi arányokat, vagyis változatlanul sokan választják ezt a konstrukciót, ha szabadon felhasználható plusz forrásra van szükségük

– mondja Szabó István, az OTP Bank lakossági hiteltermékek üzletfejlesztéséért felelős vezetője. Egy év alatt valamelyest csökkent azoknak az aránya, akik a családtagokhoz, barátokhoz fordulnának pénzügyi segítségért, a személyi kölcsön 1 százalékos erősödéssel a második helyen szerepel a lehetséges megoldások listáján, megelőzve a plusz munkák vállalását. Azok a válaszadók, akik elszánják magukat a hitelfelvételre, a legnagyobb arányban a tervezett beruházás, vásárlás költségeinek negyedét fedeznék kölcsönből. Az óvatosság, a tudatosság ebben is tetten érhető. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 10:42
A médiahatóság bejelentette, hogy további 10 évre az InfoRádió szól majd a Budapest FM 88,1 MHz-en,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem