Cheerful parents with small children preparing food at home together. family breakfast kids

A lakásárak csökkenésének éve lehet 2023: milliónyi magyar lélegezhet fel, ha ez bejön

2023. január 9. 17:30

Van esély arra, hogy csökkenjenek a lakásárak 2023-ban, de ehhez sok feltételnek kell teljesülnie - ezt mondták a Pénzcentrumnak az erről megkérdezett szakértők. Az biztosnak látszik, hogy a lakáshitelek drágák maradnak egy ideig, épp ezért nem ér véget az új szerződések zuhanása - és van olyan szakértő is, aki nem lát esélyt olcsósodásra az ingatlanpiacon, épp a támogatások megmaradása miatt.

2022 utolsó napjaiban derült ki, hogy el kell búcsúznunk a rendkívül népszerű otthonfelújítási támogatástól, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásától is. Az is biztossá vált ugyanakkor, hogy sok hónapnyi bizonytalankodás után kiderült: a babaváró hitel változatlan feltételekkel kapott még két esztendőt, a jelenlegi igénylési határidő 2024 utolsó napja. Megmarad a CSOK és a lakásáfa visszaigénylésének lehetősége is – bár az előbbiről Orbán Viktor az év legvégén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az év közepén szeretnék átgondolni, részleteket azonban nem közölt. Szakértőkkel jártuk körbe, mit jelenthet a családtámogatások fennmaradása, és mi várható emiatt az ingatlan- és hitelpiacon.

Minden marad a régiben?

Valószínűleg megmarad a lakáshitelpiac új szerződéseinek csökkenése az év első részében, de jelentős hatása az otthonfelújítási támogatás kivezetésének azért nem lesz a lakáspiacra – ez a véleménye Palkó Istvánnak, a Portfolio vezető elemzőjének. Szerinte sokkal jelentősebb lesz a használt lakások piacának alakulása:

A magyar lakossági hitelpiac 2022 közepén negatív trendfordulót ét ált, azóta csökkennek a hitelfelvételek éves összehasonlításban. Minden bizonnyal 2023 első felében is kitart majd a visszaesés , már csak azért is, mert a bázis (2022 első fele) még erős volt. Az otthonfelújítási támogatás megelőlegezésére két évvel ezelőtt bevezetett kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön mindössze néhány százalékos arányt képviselt a lakáshitelezésen belül, így a támogatás kivezetése a lakáshitelpiac egészére még nem gyakorol jelentős hatást. A lakáshitelezés jövőjét elsősorban a használt lakások piacának alakulása határozza meg, ebből a szempontból fontos tényező a CSOK, a falusi CSOK, a babaváró hitel és az ezekhez kapcsolódó különböző támogatások fenntartása

Az elemző elmondta azt is, hogy a CSOK hitelek száma éppúgy visszaesett, mint a babaváróé, ezért pedig lakást is kevesebbet vásárolnak a magyarok.

A legfrissebb, novemberi adatok ugyanakkor azt mutatták, hogy a CSOK-osok által igénybe vehető kamattámogatott CSOK-hitel felvétele ugyanúgy visszaesett, mint a piaci kamatozású hiteleké, tehát a kedvező állami lehetőséget nem jelentenek menekülőutat a lakáshitelezés visszaesése elől. A lakástranzakciók száma csökken, a lakosság hitelfelvételi képessége és hitelezhetősége pedig romlik, emiatt a lakáshitelezés még nagyobb mértékben eshet vissza, mint amit a lakáspiac tranzakciói önmagukban indokolnak. Valamelyest mérsékelheti a csökkenést, hogy a támogatások jó része fennmarad, de nem jelentenek akkora stimulust, hogy sikerülne elkerülni általuk a jelentős visszaesést. Ezt már az őszi hitelpiaci adatok jól mutatták

- fogalmazott a Pénzcentrumnak Palkó István.

Menekülünk a rezsi elől

Hiába kerülnek sokkal többe, a felújítási támogatás kivezetése az új lakások felé terelheti az ingatlanvásárlást tervezőket – ezt már Argyelán József, a Bankmonitor vezető elemzője mondta a Pénzcentrum kérdésére.

A felújítási támogatás megszűnésével véleményem szerint az várható, hogy a kereslet el fog menni az új építésű lakások irányába – mégpedig a sokkal jobb energiabesorolás miatt. Egy régebbi építésű ingatlannál megvan a magasabb rezsi kockázata, és bár valóban drágábbak az új építésű ingatlanok, a fenntarthatóság és energiatakarékosság máris olyan szempont, mellyel sok magyar már komolyan számol, ha ingatlant tervez vásárolni

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- mondta az elemző lapunknak. Hozzátette azt is, hogy bár összességében pozitív a babaváró megmaradása, gondolni kell azokra is, akik így továbbra sem jutnak olcsóbban lakáshoz – ennek ugyanis a babaváró kivezetése adhatott volna egy lökést.

Van egy negatív kicsengése is annak, hogy a csok és a babváró támogatások megmaradnak – ez pedig mindenképpen az, hogy azok a fiatal párok, családok, akik családtámogatás nélkül terveznek ingatlant vásárolni, még mindig ugyanazokon az árakon tehetik majd meg, mint eddig, mióta ezek a támogatások megvannak. Előfordulhat ugyanis, hogy a fiatal pár adott esetben még nem – vagy egyáltalán nem – akar gyermeket vállalni, és ők azt várták, hogy a családtámogatások kivezetésével az ingatlanpiacon lesz egy csökkenés az árakat tekintve. Ez nem történik meg, így nekik a vágtató inflációval és az energiaárak növekedésével együtt nagyon át kell azt gondolniuk, hogyan és milyen hitelfeltételek mellett vesznek lakást vagy házat.

Pillangóhatás a lakáspiacon

Máshogy látja azonban a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte 2023 végre csökkenést hozhat az ingatlanárakban, és egy érdekes láncolat is van a piacon, már ha a támogatással vett ingatlanokat nézzük.

Ha van év, ahol legalább minimális esély van az ingatlanpiaci árcsökkenésre, az mindenképpen 2023. Egyre többen szeretnék eladni a lakásukat vagy házukat, a kereslet azonban folyamatosan csökken – most, január második hetében ott tartunk, hogy az eladók versenyeznek a vevőkért, szabadulnának az ingatlantól, ez pedig előbb vagy utóbb árcsökkenést kell, hogy hozzon, mert nyomnia kell az árat lefelé. A babaváróval vagy csok-kal megvett ingatlanokkal pedig az a helyzet, hogy a sor végén van a fiatal pár vagy család, akik ingatlant szeretnének venni, ezt eladja nekik valaki, aki másikba költözik, de ő is veszi valakitől – és így tovább, akár 4-5 eladó lakáson keresztül. Ha kivezették volna például a babavárót, az egy megtorpanást idézett volna elő a piacon

-  mondta el lapunknak Balogh László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18