6 °C Budapest
Cheerful parents with small children preparing food at home together. family breakfast kids

A lakásárak csökkenésének éve lehet 2023: milliónyi magyar lélegezhet fel, ha ez bejön

2023. január 9. 17:30

Van esély arra, hogy csökkenjenek a lakásárak 2023-ban, de ehhez sok feltételnek kell teljesülnie - ezt mondták a Pénzcentrumnak az erről megkérdezett szakértők. Az biztosnak látszik, hogy a lakáshitelek drágák maradnak egy ideig, épp ezért nem ér véget az új szerződések zuhanása - és van olyan szakértő is, aki nem lát esélyt olcsósodásra az ingatlanpiacon, épp a támogatások megmaradása miatt.

2022 utolsó napjaiban derült ki, hogy el kell búcsúznunk a rendkívül népszerű otthonfelújítási támogatástól, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásától is. Az is biztossá vált ugyanakkor, hogy sok hónapnyi bizonytalankodás után kiderült: a babaváró hitel változatlan feltételekkel kapott még két esztendőt, a jelenlegi igénylési határidő 2024 utolsó napja. Megmarad a CSOK és a lakásáfa visszaigénylésének lehetősége is – bár az előbbiről Orbán Viktor az év legvégén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az év közepén szeretnék átgondolni, részleteket azonban nem közölt. Szakértőkkel jártuk körbe, mit jelenthet a családtámogatások fennmaradása, és mi várható emiatt az ingatlan- és hitelpiacon.

Minden marad a régiben?

Valószínűleg megmarad a lakáshitelpiac új szerződéseinek csökkenése az év első részében, de jelentős hatása az otthonfelújítási támogatás kivezetésének azért nem lesz a lakáspiacra – ez a véleménye Palkó Istvánnak, a Portfolio vezető elemzőjének. Szerinte sokkal jelentősebb lesz a használt lakások piacának alakulása:

A magyar lakossági hitelpiac 2022 közepén negatív trendfordulót ét ált, azóta csökkennek a hitelfelvételek éves összehasonlításban. Minden bizonnyal 2023 első felében is kitart majd a visszaesés , már csak azért is, mert a bázis (2022 első fele) még erős volt. Az otthonfelújítási támogatás megelőlegezésére két évvel ezelőtt bevezetett kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön mindössze néhány százalékos arányt képviselt a lakáshitelezésen belül, így a támogatás kivezetése a lakáshitelpiac egészére még nem gyakorol jelentős hatást. A lakáshitelezés jövőjét elsősorban a használt lakások piacának alakulása határozza meg, ebből a szempontból fontos tényező a CSOK, a falusi CSOK, a babaváró hitel és az ezekhez kapcsolódó különböző támogatások fenntartása

Az elemző elmondta azt is, hogy a CSOK hitelek száma éppúgy visszaesett, mint a babaváróé, ezért pedig lakást is kevesebbet vásárolnak a magyarok.

A legfrissebb, novemberi adatok ugyanakkor azt mutatták, hogy a CSOK-osok által igénybe vehető kamattámogatott CSOK-hitel felvétele ugyanúgy visszaesett, mint a piaci kamatozású hiteleké, tehát a kedvező állami lehetőséget nem jelentenek menekülőutat a lakáshitelezés visszaesése elől. A lakástranzakciók száma csökken, a lakosság hitelfelvételi képessége és hitelezhetősége pedig romlik, emiatt a lakáshitelezés még nagyobb mértékben eshet vissza, mint amit a lakáspiac tranzakciói önmagukban indokolnak. Valamelyest mérsékelheti a csökkenést, hogy a támogatások jó része fennmarad, de nem jelentenek akkora stimulust, hogy sikerülne elkerülni általuk a jelentős visszaesést. Ezt már az őszi hitelpiaci adatok jól mutatták

- fogalmazott a Pénzcentrumnak Palkó István.

Menekülünk a rezsi elől

Hiába kerülnek sokkal többe, a felújítási támogatás kivezetése az új lakások felé terelheti az ingatlanvásárlást tervezőket – ezt már Argyelán József, a Bankmonitor vezető elemzője mondta a Pénzcentrum kérdésére.

A felújítási támogatás megszűnésével véleményem szerint az várható, hogy a kereslet el fog menni az új építésű lakások irányába – mégpedig a sokkal jobb energiabesorolás miatt. Egy régebbi építésű ingatlannál megvan a magasabb rezsi kockázata, és bár valóban drágábbak az új építésű ingatlanok, a fenntarthatóság és energiatakarékosság máris olyan szempont, mellyel sok magyar már komolyan számol, ha ingatlant tervez vásárolni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta az elemző lapunknak. Hozzátette azt is, hogy bár összességében pozitív a babaváró megmaradása, gondolni kell azokra is, akik így továbbra sem jutnak olcsóbban lakáshoz – ennek ugyanis a babaváró kivezetése adhatott volna egy lökést.

Van egy negatív kicsengése is annak, hogy a csok és a babváró támogatások megmaradnak – ez pedig mindenképpen az, hogy azok a fiatal párok, családok, akik családtámogatás nélkül terveznek ingatlant vásárolni, még mindig ugyanazokon az árakon tehetik majd meg, mint eddig, mióta ezek a támogatások megvannak. Előfordulhat ugyanis, hogy a fiatal pár adott esetben még nem – vagy egyáltalán nem – akar gyermeket vállalni, és ők azt várták, hogy a családtámogatások kivezetésével az ingatlanpiacon lesz egy csökkenés az árakat tekintve. Ez nem történik meg, így nekik a vágtató inflációval és az energiaárak növekedésével együtt nagyon át kell azt gondolniuk, hogyan és milyen hitelfeltételek mellett vesznek lakást vagy házat.

Pillangóhatás a lakáspiacon

Máshogy látja azonban a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte 2023 végre csökkenést hozhat az ingatlanárakban, és egy érdekes láncolat is van a piacon, már ha a támogatással vett ingatlanokat nézzük.

Ha van év, ahol legalább minimális esély van az ingatlanpiaci árcsökkenésre, az mindenképpen 2023. Egyre többen szeretnék eladni a lakásukat vagy házukat, a kereslet azonban folyamatosan csökken – most, január második hetében ott tartunk, hogy az eladók versenyeznek a vevőkért, szabadulnának az ingatlantól, ez pedig előbb vagy utóbb árcsökkenést kell, hogy hozzon, mert nyomnia kell az árat lefelé. A babaváróval vagy csok-kal megvett ingatlanokkal pedig az a helyzet, hogy a sor végén van a fiatal pár vagy család, akik ingatlant szeretnének venni, ezt eladja nekik valaki, aki másikba költözik, de ő is veszi valakitől – és így tovább, akár 4-5 eladó lakáson keresztül. Ha kivezették volna például a babavárót, az egy megtorpanást idézett volna elő a piacon

-  mondta el lapunknak Balogh László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem