10 °C Budapest
Egyre több magyar teszi ide a pénzét a válság elől: tudnak valamit?

Egyre több magyar teszi ide a pénzét a válság elől: tudnak valamit?

2022. augusztus 31. 20:01

Az MNB kimutatása alapján 2022. júliusában 1310,8 milliárd forint összegben kötöttek le betétet a magyar háztartások. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg az előző hónapban lekötött összeget. A betéti kamatok is jelentősen emelkedtek a statisztikák szerint, 7,16% volt az átlagkamat, ami 2,60 százalékkal haladja meg a júniusi értékét. A hitelezés szempontjából azonban korántsem volt ilyen rózsás a júliusi hónap – számolt be a bankmonitor.hu.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint idén júliusban jelentősen felbolydult a betéti piac. A statisztikák alapján a háztartások 1310 milliárdot meghaladó összegben kötöttek le betétet ebben a hónapban. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg a júniusban lekötött összeget.

A teljes betéti állomány ilyen mértékben viszont nem növekedett: a háztartások teljes forintbetét állománya 11 092,9 milliárd forintról csupán 11 096,5 milliárd forintra emelkedett. Ezért lehetséges az, hogy a lekötések hatalmas növekedése mögött hónapon belüli ügyletek lehetnek.

Tényleg ennyit emelkedtek a betéti kamatok?

Jelenleg találni már érdemi hozam mellett is betéti ajánlatokat, azonban a piacon a jegybanki alapkamathoz kötött kamatozású konstrukciók is vannak, amiknek a kamata meghaladja a 10 százalékot.

Ugyanakkor 1-2 pénzintézetet leszámítva a bankok nem szálltak még be a versenybe, így sok olyan pénzintézetet is találni, ahol a kamatszint még mindig nem éri el az 1 százalékot. Ezek alapján pedig elképzelhető, hogy az átlagos kamatszintet érdemben növelhetik az egyedi betéti ajánlatok, illetve a s speciális treasury ügyletek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lelassult a hitelpiac

Júliusban a bankok jelentősen kevesebb jelzáloghitelt és fedezetlen hitelt folyósítottak, azonban a megtorpanás mértéke koránt sem azonos: lakáshitel összege összesen 91,8 milliárd forint volt. Utoljára 100 milliárd forintnál kevesebbet egy hónap alatt még tavaly februárban utaltak ki a bankok.

Ezzel párhuzamosan a hitelköltség, azaz a THM is emelkedett: júliusban már csak 8 százalékos THM mellett lehetett felvenni egy átlagos lakáshitelt, míg ez a szám júniusban 6,93 százalék volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17