23 °C Budapest

Horror a pesti ingatlanpiacon: itt az 1,1 milliós négyzetméterár

2021. február 15. 19:28

Egy év alatt nyolc százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban, és alulról már súrolja az 1,1 millió forintot, derült ki az Otthon Centrum piaci elemzéséből, amely a fővárosi lakáspiac 2020 negyedik negyedévében mért adatait összegezte. A válság első hulláma megérezte a szektor, tavaly év végére 11,5 százalékkal kevesebb beruházás indult el, és az épülő lakásszám is hét százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az Otthon Centrum összegezte 2020 negyedik negyedévének új építésű lakásokra vonatkozó piaci adatait, melyből az derült ki, hogy a fővárosban 2019 utolsó negyedévéhez képest 11,5 százalékkal kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában. Emellett az épülő és tervezett lakások száma is 2650 darabbal csökkent, ami 7,7 százalékos esést jelent. Az új projektek indulásának számában még ennél is nagyobb a visszaesés: a tavalyi év utolsó negyedévben 25 új projektet kezdtek el a befektetők, ami a 2019 negyedik negyedévében rögzített 51-hez képest 51 százalékos csökkenés. Mindezek ellenére nem beszélhetünk drámai csökkenésről, de a vírus az építőipart sem kímélte.

Tavaly decemberben Budapesten 436 beruházás volt folyamatban, mely 31,7 ezer lakás építését jelenti. A projektek 33,3 százaléka egyelőre még csak tervként létezik, csak előregisztrálni lehet néhányra, de az építkezés nem kezdődött el. A beruházók 6300 lakást kínáltak megvételre, ez az épülő és tervezett lakásállomány 20 százaléka volt, ami megegyezik az egy évvel ezelőtti értékkel.

A fővárosban, a budai kerületekben a projektek átlagos lakásszáma 73,2 darab, míg a pesti oldalon 72,3 darab. A legnagyobb lakásszámok a IX., XI., és XIII. kerületben találhatók, amelyek beruházásonként átlagosan 100 körüli lakást jelentenek. A legkisebb lakásszámú projektek a II., XVI., XXII., és XXIII. kerületekben épülnek, itt az átlag 10-12 lakás, ami összefügg az építési helyszínek zöldövezeti, illetve kertvárosi karakterével

Angyalföld vezető pozíciója a beruházások számát tekintve évek óta megingathatatlan Budapesten, a legtöbb beruházás a XIII. kerületben indult el, csak ebben a városrészben 77 projekt van a megvalósítás különböző szakaszában. Ez az összes fővárosi társasház projektek 17,6 százalékát öleli fel. Kiemelkedő a beruházások száma alapján Budán a XI. kerület (53) és a III. kerület (45). Pesten Ferencváros (30), Zugló (29), Józsefváros (26) a sorrend a projektek számában. A legkevesebb lakás a XXI. és a XXIII. kerületben épül. Csepelen két projektben 46 lakás, míg Soroksáron három helyszínen 30 lakás épül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1 073 000 Ft/m2 volt, ami 8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értékhez képest. Ez az érték azonban az elhelyezkedéstől és az ingatlan adottságaitól függően jelentős különbséget takar: 500 ezer forintól 3 millió forintig terjedő négyzetméterárral találkozhatnak az érdeklődök. A legmagasabb fajlagos átlagár továbbra is az V. kerületben volt kétmillió forinttal. Ettől az értéktől azonban nem sokkal maradt el a II., XII. és a VI. kerület sem.

Budán a XXII. kerülettől eltekintve az átlagos négyzetméterár mindenhol meghaladta az egymillió forintot, míg Pesten a VII. és XIII. kerületről mondható el ugyanez. Buda és a Belváros többi kerületében átlag 800 ezer és egymillió forint közötti kínálati négyzetméterárak voltak a felmérés időpontjában. A külső pesti kerület árfekvése 730-900 ezer Ft/m2, azonban a XXIII. kerületben csak 650 ezer Ft/m2 lakásár jellemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 09:37
Az első évad, az Adom a napom első évadának sikere nyomán újabb részeket rendelt a Viasat3 csatornát...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM