26 °C Budapest
Horror a pesti ingatlanpiacon: itt az 1,1 milliós négyzetméterár

Horror a pesti ingatlanpiacon: itt az 1,1 milliós négyzetméterár

2021. február 15. 19:28

Egy év alatt nyolc százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban, és alulról már súrolja az 1,1 millió forintot, derült ki az Otthon Centrum piaci elemzéséből, amely a fővárosi lakáspiac 2020 negyedik negyedévében mért adatait összegezte. A válság első hulláma megérezte a szektor, tavaly év végére 11,5 százalékkal kevesebb beruházás indult el, és az épülő lakásszám is hét százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az Otthon Centrum összegezte 2020 negyedik negyedévének új építésű lakásokra vonatkozó piaci adatait, melyből az derült ki, hogy a fővárosban 2019 utolsó negyedévéhez képest 11,5 százalékkal kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában. Emellett az épülő és tervezett lakások száma is 2650 darabbal csökkent, ami 7,7 százalékos esést jelent. Az új projektek indulásának számában még ennél is nagyobb a visszaesés: a tavalyi év utolsó negyedévben 25 új projektet kezdtek el a befektetők, ami a 2019 negyedik negyedévében rögzített 51-hez képest 51 százalékos csökkenés. Mindezek ellenére nem beszélhetünk drámai csökkenésről, de a vírus az építőipart sem kímélte.

Tavaly decemberben Budapesten 436 beruházás volt folyamatban, mely 31,7 ezer lakás építését jelenti. A projektek 33,3 százaléka egyelőre még csak tervként létezik, csak előregisztrálni lehet néhányra, de az építkezés nem kezdődött el. A beruházók 6300 lakást kínáltak megvételre, ez az épülő és tervezett lakásállomány 20 százaléka volt, ami megegyezik az egy évvel ezelőtti értékkel.

A fővárosban, a budai kerületekben a projektek átlagos lakásszáma 73,2 darab, míg a pesti oldalon 72,3 darab. A legnagyobb lakásszámok a IX., XI., és XIII. kerületben találhatók, amelyek beruházásonként átlagosan 100 körüli lakást jelentenek. A legkisebb lakásszámú projektek a II., XVI., XXII., és XXIII. kerületekben épülnek, itt az átlag 10-12 lakás, ami összefügg az építési helyszínek zöldövezeti, illetve kertvárosi karakterével

Angyalföld vezető pozíciója a beruházások számát tekintve évek óta megingathatatlan Budapesten, a legtöbb beruházás a XIII. kerületben indult el, csak ebben a városrészben 77 projekt van a megvalósítás különböző szakaszában. Ez az összes fővárosi társasház projektek 17,6 százalékát öleli fel. Kiemelkedő a beruházások száma alapján Budán a XI. kerület (53) és a III. kerület (45). Pesten Ferencváros (30), Zugló (29), Józsefváros (26) a sorrend a projektek számában. A legkevesebb lakás a XXI. és a XXIII. kerületben épül. Csepelen két projektben 46 lakás, míg Soroksáron három helyszínen 30 lakás épül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új építésű lakások fajlagos átlagára Budapesten 1 073 000 Ft/m2 volt, ami 8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értékhez képest. Ez az érték azonban az elhelyezkedéstől és az ingatlan adottságaitól függően jelentős különbséget takar: 500 ezer forintól 3 millió forintig terjedő négyzetméterárral találkozhatnak az érdeklődök. A legmagasabb fajlagos átlagár továbbra is az V. kerületben volt kétmillió forinttal. Ettől az értéktől azonban nem sokkal maradt el a II., XII. és a VI. kerület sem.

Budán a XXII. kerülettől eltekintve az átlagos négyzetméterár mindenhol meghaladta az egymillió forintot, míg Pesten a VII. és XIII. kerületről mondható el ugyanez. Buda és a Belváros többi kerületében átlag 800 ezer és egymillió forint közötti kínálati négyzetméterárak voltak a felmérés időpontjában. A külső pesti kerület árfekvése 730-900 ezer Ft/m2, azonban a XXIII. kerületben csak 650 ezer Ft/m2 lakásár jellemző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?