14 °C Budapest
Ezért nem kapják meg a legtöbben a babavárót: mutatjuk a leggyakoribb okokat

Ezért nem kapják meg a legtöbben a babavárót: mutatjuk a leggyakoribb okokat

2020. december 11. 20:30

Az igénylők durván a fele nem kap babaváró hitelt - ez derül ki az elmúlt hat hónap adatait elemző összesítésből. A jó hír ugyanakkor az, hogy azok a feltételek, amiknek nem, általában megoldhatók.

A Babaváró támogatás iránt érdeklődők csaknem 58%-a felel meg az összes igénylési feltételnek, míg 42%-uk valamilyen kritérium nem teljesítése miatt nem élhet a lehetőséggel. Ez derül ki a Bankmonitor és a Pénzcentrum Babaváró hitel kalkulátorának elmúlt hat hónapra vonatkozó adataiból. Az eredmények azt mutatják, a leggyakoribb nem teljesített feltétel a házasság (16,8%), ám ez önmagában viszonylag egyszerűen orvosolható. 

Titeket érdekel a pároddal a babaváró? Persze, azért olvasod ezt a cikket. 
Klikk ide és csekkold, megkaphatjátok-e! Ez csak információ, semmi kötelesség.

Sokaknak jelent még nehézséget (16,2%) a legalább 3 éves folyamatos Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárás. Folyamatosnak minősül a Tb-jogviszony akkor is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltott valaki, de a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot. 

Forrás: bankmonitor.hu

A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok is beleszámítanak a 3 éves Tb-jogviszonyba, ám az utolsó 180 napban munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelmet kell igazolni. Fontos, hogy ebben az esetben a felsőfokú tanulmányok befejezése és a munkába állás között legfeljebb 6 hónap telhet el. A külföldi Tb-jogviszony bár beleszámít a 3 évbe, ám az utolsó 90 napban már elvárás a magyar társadalombiztosítás.  

Sokan (13,5%) azért nem igényelhetik a Babaváró támogatást, mert a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeggel 90 napon túli csúszásban vannak a hiteleikkel, emiatt pedig bekerültek a "rossz adósokat" tartalmazó KHR adatbázisba. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előbbiekhez képest a többi feltétel nem teljesítése kevés esetben hiúsítja meg egy Babaváró igénylést, hiszen a Babaváró hitel kalkulátort használók mindössze 2,3%-ának volt NAV tartozása, de a nő életkora (2,5%) és a magyarországi lakcím hiánya (0,6%) ugyancsak kevés esetben jelentett akadályt. A párok 34%-a azonban több jogosultsági feltételnek sem felelt meg, sőt 10%-uk három vagy több elvárást nem teljesített, ezek mindegyikét pedig már nehezebb orvosolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?