11 °C Budapest

Betört az olcsóság a pesti albérletpiacra? Rengeteg a kiadó lakás

MTI
2020. augusztus 27. 18:30

A fővárosi piacon 20-30 százalékkal több ingatlant kínálnak hosszú távú albérletre, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul 15-30 százalékkal kedvezőbb áron - közölte a Duna House. Az ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján vidéken is hasonló a helyzet.

Az elemzés szerint a fővárosi albérletpiac alakulását leginkább a külföldi diákok és munkavállalók, illetve a belföldi diákok kereslete határozza meg: az előbbi két csoport például a bérlők mintegy 80 százalékát tette ki az elmúlt években, azonban az idén szinte teljesen eltűntek a bérlők közül. Növeli a kínálatot az is, hogy a turizmus visszaesésével az eddig rövidtávú kiadásra szánt lakások legnagyobb részét hosszútávon szeretnék a befektetők kiadni.

Finanszírozást keresel? Válogass a lakáshitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Duna House elemzése szerint a piaci változások miatt az albérletek már a kollégiumi elhelyezéssel versenyeznek. Ugyanakkor érdemes minimum egy éves szerződést kötni, mert még sokat változhat a piac. Hozzátették: a vidékről fővárosba költöző magyar egyetemisták kedvezőbb helyzetben vannak az eddigieknél, hiszen sok lakásból választhatnak és még alkudni is tudnak a meghirdetett árakhoz képest. Már a belvárosban is található 120-150 ezer forintos havi lakbérért kiadó lakás, amely eddig leginkább a külvárosi kerületekre volt jellemző.

Az adatok szerint a vidéki egyetemi nagyvárosokban is érződik a külföldi diákok csökkenő érdeklődése, itt azonban a turizmus okozta kiesés nem olyan jelentős mint a fővárosban. Debrecen, Szeged és Pécs érezheti meg leginkább az egyelőre elmaradó külföldi érdeklődést, ezeken a településeken 90 és 130 ezer forintos havi lakbérért lehet már találni megfelelő minőségű, jó elhelyezkedésű lakást. Jellemzően tavaly ilyenkor sokkal ritkább volt a 100 ezer forint alatti albérlet. Ezeken a településeken azonban a nemzetközi ösztöndíjak újra indulásával gyorsabban visszarendeződhet a piac - közölték.

Az ingatlanközvetítő néhány gyakorlati tanácsra is felhívta a figyelmet: ezek közül a legfontosabb a bérleti feltételek szerződésbe foglalása, amelyet, ha közjegyző előtt kötnek meg, még nagyobb jogi biztonságot nyújthat mindkét fél számára. A változó piaci környezet miatt mindkét fél számára fontos szempont lehet a kiadási vagy bérlési időszak pontos meghatározása, hiszen sok befektető gondolkozik úgy, hogy ha újraindul a turizmus akkor inkább újra a rövidtávú piacon szeretné hasznosítani a lakását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem