5 °C Budapest

Új világ jön: nem hajthatják el ilyen indokkal a bankok az időseket szeptembertől

2020. július 28. 15:03

Új fogyasztóvédelmi elvárásokat fogalmazott meg az MNB, amelyek szerint a bankoknak kötelező meghatározniuk, hogy az idősebb ügyfelek például miként vehetik igénybe szolgáltatásaikat. A jegybank elvárja azt is, hogy az életkort ne tekintsék automatikus elutasítás indokának hitelkérelemnél.

Az MNB új elvárásai szerint, amennyiben a pénzügyi szervezet az ügyfele életkorát jogszabály kizáró rendelkezése hiányában valamely szolgáltatás igénybevételére vonatkozóan korlátozó vagy kizáró feltételként kezeli, erről a szerződés megkötését megelőzően, igazolható módon adjon figyelemfelhívásra alkalmas tájékoztatást a fogyasztó részére.

Az MNB elvárja továbbá, hogy a pénzügyi szervezet a fogyasztó életkorát -az előre meghirdetett termékfeltételektől eltérően, indokolatlanul -ne tekintse a szolgáltatás igénybevételeiránti kérelem automatikus elutasítása indokának, hanem az5. pontban megfogalmazott elvárások mérlegelésével határozza meg azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén az adott szolgáltatást idősebb ügyfelének nyújthatja (pl. további biztosítékok előírásával)

- írták. A rendelkezéseiben az MNB külön kitért az örökösödésre is, ami általában sok problémával szokott járni - és gyakran olyan többletköltséggel is, amelyet az örökösnek muszáj megfizetnie. Ezzel kapcsolatban "az MNB elvárja, hogy a pénzügyi szervezet a szolgáltatását igénybe vevő fogyasztó halála esetén a jogerős hagyatékátadó végzéssel megállapított örökösök és a haláleseti kedvezményezettek esetében az együttműködés és a méltányosság elvét fokozottan szemelőtt tartva és kiemelt körültekintéssel járjon el (pl. a jogszabályok által nem szabályozott, az örökös fel nem róható magatartása, mulasztása miatti jogkövetkezmények alkalmazása sor)."

Az MNB szeptember 1-jétől azt is elvárja, hogy a bankok tegyék közzé, hogy az örökösöket milyen kötelezettségek, költségek terhelik majd az ügyfél halála után. A jegybank azt is megszabja, hogy ezek a díjak nem lehetnek a nyújtott szolgáltatáshoz képeast aránytalanul magasak, és nem teheti meg a bank, hogy kötelezi az örökösöket az adott szolgáltatás igénybevételére.

Az MNB ajánlja: a jogerős hagyatékátadó végzés kézhezvétele után a bank vegye fel a kapcsolatot az örökössel, ha 30 napon belül nem jelentkezik. Ha az örökhagyó közeli hozzátartozója írásban kéri, elvárás, hogy a pénzügyi szervezet adatot szolgáltasson számára az elhalálozott által felvett és még vissza nem fizetett hitelről, lízingtartozásról a jogerős hagyatéki végzésről szóló tudomásszerzésig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
MEDIA1  |  2023. november 28. 09:50
A kormánypárti médiaholdinghoz tartozó bulvárlap közleményben ismerte el, hogy egy családon belüli e...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Holdblog  |  2023. november 28. 06:44
Pont két éve ajánlottuk olvasóink figyelmébe Morgan Housel A pénz pszichológiája című könyvét. Úgy l...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem