10 °C Budapest

Tényleg kihagyhatatlan: így lehet kis jövedelemmel is ingyen saját lakásod

2019. július 4. 05:35

Napokkal ezelőtt élesedett a falusi CSOK és a babaváró támogatás. Azt eddig is tudtuk, hogy amennyiben valaki mindkét támogatásra jogosult, és él a családtámogatási program egyéb elemeivel is, az jelentős kedvezményekre tehet szert. Most azonban azt is kiszámoltuk, hogy mekkora ezeknek a kedvezményeknek a mértéke. Leesett az állunk, amikor azt találtuk, hogy egy átlagosnál alacsonyabb jövedelmű család is akár minden elvárásnak megfelelő ingatlanra tehet szert önerő nélkül, minimális ráfordítással. Azonban ha a család beéri egy alacsonyabb értékű ingatlannal, akkor a fenti támogatások kombinálásával bizony még jelentős összegű megtakarítást is képezhet. Hogy mikor van erre lehetőség? 3 esetet vizsgálva mutatjuk be alábbi cikkünkben.


Hatalmas változásokat hozott július 1-je a magyar családok és családalapítás előtt állók számára elérhető állami támogatásokat illetően. Mivel nehéz eligazodni a meglévő szabályok és az újdonságok útvesztőiben, ezért a Takarék Csoport és a Portfolio közös roadshow-t indít, hogy Magyarország öt nagyvárosában, egy-egy esti program keretében válaszoljunk a kérdésekre, a legegyszerűbbektől a legbonyolultabbakig. További részletekért KATTINTS!

Július elsejével elérhetővé váltak a családtámogatási program egyes elemei. Ezek közül az egyik, talán legjobban várt támogatás, a falus CSOK, amely némileg kedvezőbb feltételeket biztosít azon kistelepülésen élőknek, vagy oda költözni vágyóknak, amelyek népessége fogyóban van. (Az érintett települések jegyzékét a rendelet tartalmazza.) Ha a gyermeket nevelő és/vagy vállaló pár ezeken a településeken vásárol ingatlant, és ehhez igénybe veszi a falusi CSOK-ot, valamint a babavárót is, akkor egészen kedvező feltételekkel juthat nagy értékű ingatlanhoz. Nem mindegy azonban, hogy mennyi gyermekkel számolunk - a támogatás mértékét mutatjuk be aszerint, hogy a háztartásban hány gyermek szerepel majd.

Mindenekelőtt azonban röviden kitérünk arra, hogy mitől olyan speciális a falusi CSOK. Azokon a kistelepüléseken, ahol 5000 főt nem haladja meg a népességszám, ráadásul csökkenő tendenciát mutat, ott a CSOK-támogatás igénybe vehető meglévő lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére is. Használt lakásvásárlás esetén pedig a vételárhoz történő megfizetésen túl a felvett támogatás összegének legalább felében a fenti célokra kell fordítani a kapott támogatást. Arról, hogy mi minősül korszerűsítésnek és bővítésnek, a jogszabály pontosan rendelkezik.

Az egy gyermekes, vagy gyermek nélkül egy gyermeket vállaló párok 600 ezer forintot kaphatnak, aminek felét fordíthatják vásárlásra, másik felét azonban korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell fordítani. Kétgyermekeseknél ez 2 millió 600 ezer forint, aminek szintén fele használható fel vásárlásra, a háromgyermekesek pedig 10 millió forintot kaphatnak ezekre a célokra.

Példánkban azt feltételezzük, hogy a pár igénybe kívánja venni a fenti támogatást, ha pedig az nem elég, akkor a maradékot a kamatmentes babaváró támogatásból fedeznék. Amennyiben az így megszerezhető összeg sem elég, akkor a kedvezményes CSOK-hitelt (amelynek kamata 3 százalékos, és a teljes futamidőre rögzített) is felvennék, ha pedig még ez sem elég, a maradékot piaci hitelből fedeznék. A példáinkban szereplő pár célja a használt lakásvásárlás, annak korszerűsítése és/vagy bővítése mellett. Három esetet vizsgálunk meg:

  • első esetben a pár egy gyermeket nevel
  • másodikban két gyermekkel,
  • harmadikban pedig három gyermekkel számolunk.

Mindhárom esetben vacilál a pár, hogy mekkora értékű ingatlant vásároljon. Azt kiemelnénk, hogy a falusi CSOK-nál is meghatározottak a minimális négyzetméterek (egy gyermeknél 40, kettőnél 50, háromnál legalább 60 négyzetméternek kell lennie a hasznos alapterületnek), de ezeken a településeken jellemzően alacsonyak a négyzetméterárak a nagyvárosokhoz képest, így nem jelent problémát, hogy ennek megfeleljen a példába szereplő pár.

Az első választott ingatlan értéke 5 millió forint, a másodiké 10, a harmadik esetben 15 milliós ingatlant néz ki magának a pár. Azt nézzük meg, hogy mennyi forrást tudnának bevonni, ha 1-2-3 gyermekük van, vagy gyermeket vállalnának, ennek az összegnek mekkora hányada lenne vissza nem térítendő, és mekkora önerőre lenne szükségük az adott helyzetekben. Annyit előre elmondunk: egy 3 gyermekes pár szinte minimális önerővel vidéken magas értékűnek számító ingatlanhoz juthat, egy gyermek esetén viszont ez már arányaiban alig különbözik a gyermektelen pároktól. Nézzük hát!

Amikor csak egy gyermeket tervez a pár

Egy gyermek esetén a támogatások mértéke nem olyan jelentős, de így is vannak olyan kedvezmények és támogatások, amit érdemes lehet igénybe venni. A falusi CSOK ebben az esetben 600 ezer forint - ez vissza nem térítendő összeg. Ebből 300 ezer fordítható lakásvásárlási vételárra, a maradék összeg pedig korszerűsítésre (bővítés csak ebből aligha valósul meg, persze az összeg felhasználható rá - a példánkban szereplő pár azonban erre nem kíván saját összeget költeni). Fontos, hogy gyermekvállalással már jogosult lesz a pár a kamatmentes babaváróra is.

Amennyiben 5 milliós értékű ingatlanra vágynak, akkor a 300 ezres falusi CSOK összegén kívül fel kell venni a babaváróból is 4 millió 700 ezer forintot, amit viszont vissza is kell fizetni. Ezzel meg is szerezték az ingatlant, nincs szükség további forrásra. Ebben az esetben a tehát 4 millió 700 ezret kellett az ügylet során visszafizetni - viszont ezt 20 év alatt kell csak kitermelni, plusz 300 ezer forint értékben korszerűsítési munkát is végeztet a család.

Ha az 5 milliós ingatlan nem elég, és 10 milliós értékűre vágynak, akkor a fenti 4,7 milliós babavárón és a 300 ezres CSOK-on felül már bizony kiegészítő forrásra is szükségük lesz, további 5 millió forint értékben. Érdemes lehet tehát a babaváró majd’ teljes összegét felvenni. Az önrész nem jelent problémát, mert a babaváró összegének 75 százaléka felhasználható önrészként, 10 milliós ingatlannál ez még bőven elég.

Így tehát azt kapjuk, hogy a pár 9 millió 700 ezer forint hitelt vett fel, ezt kell visszafizetnie kamatmentesen, ha legalább 1 gyermek születik a babváró folyósítását követő 5 éven belül. Kiemeljük, hogy a CSOK második része, a 300 ezer forint ezentúl is gond nélkül rendelkezésre áll, így ekkora értékű bővítést vagy korszerűsítést ebben az esetben is el kell végezni.

Amennyiben a 10 milliós ingatlan sem elég, 15 millió esetén már, 4,7 milliós piaci kölcsönt is fel kell venni a 10 milliós babaváró és a 300 ezres CSOK mellé. Ez egyben azt is jelenti, hogy a családnak már nagyobb jövedelemre van szüksége, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályoknak meg tudjanak felelni. Ebben az esetben a hitelek teljes futamideje alatt 14,7 milliót kell visszafizetni, ebből 10 milliót kamatmentesen, ha legalább 1 gyermek születik a babváró folyósítását követő 5 éven belül (természetesen a kamatköltség további kiadás lesz ezen felül, ez csupán a tőketartozás).

Két gyermek esetén sokkal jobban néz ki

Az látható volt, hogy egy gyermek esetén is jobban jönnek ki a kamatmentes hitel miatt, mintha nem vállalnának gyermeket, az igazi különbség azonban csak a második gyermek után érződik. Ha van, vagy előre vállalnak két gyermeket, akkor ugyanis már a CSOK-hitelre is jogosultak lesznek, ráadásul a falusi CSOK összege is 2,6 millió forintra nő. A folyósítást követően született második gyermeknél a babaváró tőketartozásának 30 százalékát is elengedik, valamint a CSOK-hitel tőketartozásából is 1 millió forintot. Ez így már elég jól néz ki, vizsgáljuk meg, hogy az egyes ingatlanok esetén hogy jönnek ki a számok.

Az 5 milliós ingatlannál ebben az esetben 1,3 millió forintot kapnak vásárlásra, a 2,6 millió forint másik felét pedig a vásárolt ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére kell költeni. További 3,7 millióra van tehát szükségük, amit a babaváróból tudnak fedezni. De mennyi lesz akkor az az összeg, amit saját erőből fizettek ki a hitelösszeg futamideje (ez akár lehet 20 év is) alatt? A forrásbevonás 5 millió volt, vissza azonban már csak 2 millió 590 ezret fizetnek. Miért is? Az 2,6 millió forint CSOK-ot eleve nem kell visszafizetni, ha vállalt gyermek esetén a gyermekvállalás teljesül, a gyermek születésekor pedig elengedik a babaváró tőketartozásának 30 százalékát (az egyszerűség kedvéért ezt mi az 3,7 millióból vontuk le , de a valóságban a baba csak később érkezhet, így valamilyen szintű törlesztésnek a születésig már le kell zajlania). Itt nem jöhet szóba a jelzáloghitel-tartozás elengedése, hiszen a babaváró nem jelzáloghitel, CSOK-hitelre pedig nem volt szükség. Azaz az ingatlan értékének 100 százalékát támogatott forrásból szerezték, és kaptak további 1,3 milliót felújításra. Ez a legoptimálisabb helyzet.

A 10 milliós ingatlan sem jelenthet gondot: az 1,3 millióval a vásárlásnál ugyanúgy számolhatunk, mint ahogy a babaváró 8,7 milliójával is (és itt is vásárolt ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére kell költeni a CSOK-ból 1,3 millió forintot). Ráadásul a második gyermek megérkezése esetén ebből ismét le kell vonni a babaváró tőketartozásának 30 százalékát a második gyermek után, így azt kapjuk, hogy a 10 milliós ingatlan árából 6,09 milliót fizetett a család.

Nézzük most a legdrágább verziót, a 15 milliós ingatlant. Értelemszerűen az 1,3 millió és a 10 milliós babaváró ismét szerepet kap, akárcsak a CSOK-hitel, amiből viszont csak 3,7 millió forintra lesz szükség. Ha mindezekből levonjuk a babaváró 30 százalékos tőkeelengedését, és a jelzálog-támogatás 1 millióját, akkor megkapjuk, hogy összesen a 20 év alatt a 15 milliós ingatlan a kamatköltségek nélkül 9,7 millió forintba került a kétgyermekes családnak. Természetesen ezen felül még volt 1,3 millió forintjuk, amit korszerűsítésre / bővítésre költhettek.

Három gyermek esetén szinte bármekkora vidéki ingatlan "ingyen van"

Miben különbözik a három gyermek esete a kettőtől? Először is itt már 10 millió forint lesz a CSOK összege, amiből 5 millió forint vásárlásra fordítható - ezzel mindenképp érdemes lehet élni, a másik feléből viszont korszerűsíteni és / vagy bővíteni kell az ingatlant. A babaváró teljes összegét is érdemes lehet felvenni, akkor is, ha meghaladja a kinézett ingatlan értékét, hiszen 3 vállalt gyermek teljesítése esetén ez teljes egészében vissza nem térítendővé válik. Emellett a CSOK-hitelből is immár 15 milliót vehetünk fel, és a jelzálogtartozás elengedése 1 millióról összesen 5 millióra nő. Nem árulunk zsákbamacskát: egy háromgyermekes család vidéken önerő nélkül meg tud vásárolni egy 15 milliós ingatlant. Nézzük meg, hogyan.

Előbb térjünk ki az 5 milliós esetre. Lehetséges, hogy hibát vétenénk, ha ezt a babaváróból fedeznénk, arra gondolva, hogy az összeg bőven lefedi a kinézett ingatlan árát, ráadásul amúgy sem kell visszafizetni a 3 gyermek miatt. Érdemes lehet ekkor is a CSOK-ot felvenni, hiszen azt csak vásárlásra és a megvásárolt lakás bővítésre és/vagy korszerűsítésére használhatjuk fel. Mi jön így ki? 5 millió CSOK-ból vettünk ingatlant, 2,5 millió CSOK összeget elköltöttünk a vásárlásra, a másik felét, 2,5 milliót pedig a megvásárolt lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére - és ebből egy centet sem kellett visszafizetni.

Ki tudjuk hozni pozitív eredménnyel a 10 milliós ingatlant is? Nézzük meg! Felvesszük a 10 milliós CSOK-ot és 5 millió forint babavárót, hiszen a CSOK támogatásának csak fele fordítható vásárlásra. Az 5 millió tőketartozásból azonban a 3 gyermek miatt 5 milliót (tehát a teljes összeget) elengedik, így az egyenleg itt is pozitív - így a semmiből lett 10 milliós ingatlanunk, és még kaptunk hozzá 5 milliót korszerűsítésre / bővítésre (amit kötelező erre használni). Kifizetéseink itt is lesznek, mégpedig a gyermekszületésig törlesztendő babaváró, de, ha kellően korán megérkeznek az újszülöttek, akkor lehetséges, hogy ez az összeg nem lesz túl jelentős.

Mi a helyzet a 15 milliós ingatlannal? Ezt is megússzuk piaci hitel nélkül? Igen, mégpedig azért, mert a CSOK és a babaváró együtt pont 15 millió (a vételre fordítható hányad), és még CSOK-hitel sem kell. Ne feledjük, ebből 10 milliót elenged nekünk az állam, így aztán összességében az jön ki, hogy körülbelül 5 millió forintért vettünk egy 15 milliós ingatlant, és még maradt 5 millió forint korszerűsítésre / bővítésre (amit kötelező erre használni).Érthető már, hogy miért olyan nagy az érdeklődés a családtámogatási program iránt.

Összegzés

A fentiekből azt látjuk, hogy egy gyermeket vállaló párok is kedvezményekre tehetnek szert a piaci hitelekhez képest, de igazán az jár jól, aki három gyermeket vállal és teljesíti is azt. A vidéki árakat látva azt állíthatjuk, hogy a támogatásokat összegezve, akár alacsony jövedelem mellett, kevés önerővel is egy ideális ingatlanhoz juthat a család, ha azonban kellően tudatosak, és egy kisebb értékű ingatlant választanak, akkor okosan kombinálva a támogatásokat még megtakarítás is képezhető az ingatlanvásárláson felül. Hát, erre mondhatjuk azt, hogy nem szabad kihagyni.

Tudni kell azonban, hogy a vállalásokat teljesíteni kell:

  • 1. ha a babváró folyósításától számított 5 éven belül nem született legalább 1 gyermek, a kamattámogatást vissza kell fizetni, és ezen túl a rendeletben meghatározott mértékű kamatot köteles az ügyfél fizetni,
  • 2. ha a CSOK tekintetében a vállalt gyermek(ek) nem születnek meg, a folyósított CSOK - meg nem született gyermek(ek)re eső része késedelmi kamataival együtt visszafizetendő, és a felvett kölcsön a kamattámogatást elveszíti,
  • 3. ha a CSOK-ból a vásárolt ingatlan bővítése és/vagy korszerűsítése nem történik meg, a kapott teljes támogatás visszafizetendő.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm