31 °C Budapest

Meglepő dolog derült ki az Orbán-hitelről: akár még veszélyes is lehet

2019. február 21. 15:33

Nem kötik majd jövedelemhez a 10 milliós kamatmentes hitel felvételét, csak azt nézik majd a folyósítás előtt, hogy az igénylő szerepel-e a KHR-listán. A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a garancia arra, hogy nem fognak sorra bedőlni az új hitelesek.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter sajtóhírek szerint a mai Kormányinfón kijelentette: nem lesz jövedelemhez kötött a 10 millió forintos kamatmentes hitel felvétele, mindössze azt nézik majd a folyósítás előtt, hogy az igénylő szerepel-e a KHR negatív adóslistáján, közismertebb nevén a "BAR-listán".

A miniszter kijelentése után az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen garanciát kapnak a hitelt folyósító kereskedelmi bankok arra az esetre, ha az ügyfelek nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket és nem fizetik vissza a kölcsönt - írja közleményében a Bank360. Az ennyire laza feltételek mellett jelentősen megnövekedhet a nem fizetés kockázata, amelyre az államnak jól átgondolt lépésekkel kell majd reagálnia.

Felelős hitelfelvelételhez használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A szakportál megjegyzi: pénzügyi tudatosság szempontjából kérdéses üzenetet hordoz, hogy az elhangzottak alapján a 10 millió forintos hitel kikerül a JTM-rendelet alól, amely viszont az egyik leghatékonyabb eszköz a felelőtlen és túlzott eladósodottság megfékezésére. Így ugyanis azok számára is lehetővé válik a hitelfelvétel, akik egyébként a piacról nem kapnának kölcsönt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor közleményükben azt is kiemelték: a jelenleg ismert részletek alapján igen erős szűrőfeltétel a legalább 3 éves munkaviszony megléte, a KHR negatív adóslistája, továbbá az, hogy a hitelt az újabb információk szerint nem a család nőtagja, hanem a házastársak veszik fel, így a háztartás jövedelméből kell kigazdálkodni a havi törlesztőrészletet, amely jelen számítások szerint 50 000 forint alatt, várhatóan 42 000 forint körül alakul majd.

Az apránként csepegtetett információk miatt egyelőre még mindig nagyon nehéz átgondolnia egy fiatal házaspárnak, hogy valóban megéri-e felhasználni az állam kedvezményes hitelét. A szakportál szerint mindenképpen fontos megvárni, hogyan alakul a kamatmentes hitel sorsa és feltételrendszere, és csak mindezek után érdemes megvizsgálni helyét és szerepét a család pénzügyeiben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. július 16. 17:48
A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés fol...
MEDIA1  |  2024. július 16. 15:57
Mintha nem is annyira burkoltan az RTL-esek az RTL Híradó új kampányában a TV2 Tények című műsorának...
Bankmonitor  |  2024. július 16. 12:20
Július elsejétől lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra, a kedvezményből a családi házak...
Holdblog  |  2024. július 16. 08:04
Új tulaj, új menedzsment, új játékosok alapjaiban változik meg a világ egyik legértékesebb sportmárk...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm