Tényleg túlárazzák azt a terméket, amire van nullás hitel?

Tényleg túlárazzák azt a terméket, amire van nullás hitel?

2016. december 11. 13:00

A nullás hiteleket kínáló áruházak jellemzően a termékek árán hozzák be a kölcsön miatt kieső bevételeiket. A sokszor 30 százalék körüli teljes hiteldíj mutatójú (THM) kölcsönök azonban nem azt jelenti, hogy a termékek ára is harmadával drágább. Példával mutatjuk be, hogy mennyivel drágábbak a nullás hiteleket kínáló áruházak.

Korábbi cikkünkben írtunk a nullás hiteleket kínáló áruházakról. Ezekben a cikkekben arról is szó volt, hogy ezek a boltok úgy gazdálkodják ki a nullás hitelajánlatokat, hogy a termékeiket valamennyivel drágábban adják a versenytársaikhoz képest.

Tényleg drágábbak ezek a boltok?

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mennyivel drágábbak a nullás hitelt adó boltok a nullás kölcsönt nem adó társaiknál, ezért véletlenszerűen kiválasztottunk három terméket:

  • Egy lapostévét,
  • Egy okostelefont és
  • Egy mosógépet,

amelyek több áruházban is megtalálhatók, így hasonlítottuk össze az árakat. A leginkább szembetűnő kölönbséget a tévénél tapasztaltuk, ahol 10 százalékkal olcsóbb volt a Mall.hu-ban az ár, mint a Media Marktban vagy az Euronicsban, mind a két boltban 100 ezer forintba kerül az általunk kiválasztott tévé. Ez egyébként nem nagy különbség, vagyis, ha nem tudjuk megvenni egyben kifizetve a tévét, akkor a hitel felvételével nagyjából ugyanott vagyunk, mintha többet fizettünk volna érte.

A másik két terméknél viszont minimális, 2-3 százalékos különbséget fedezhetünk fel a nulláshitelt kínáló és a nullás hitelt nem kínáló boltok átlagárai között,

ami még a drágább iPhone esetén is mindössze 6 ezer forintos különbség. Persze a boltok között vannak eltérések, a legolcsóbb ajánlatot pedig az infografikánk alapján választhatjuk ki.

De akkor hol vásároljunk?

A fenti összehasonlítás alapján is látszik, hogy érdemes körülnézni a boltok ajánlatai között, hiszen lehet, hogy jobb ajánlatot találunk. Ha viszont egy nagyobb értékű tárgyat vennénk meg, akkor a hitellel járhatunk jól, abból viszont érdemes lehet a nullás ajánlatot választani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha viszont egyben ki tudjuk fizetni a vásárolni kívánt terméket, akkor mindenképp nézzünk szét az ajánlatok között, mivel lehet, hogy olcsóbbat is találunk. Persze arra sem árt figyelni, hogy van olyan áruház, amely csak az akciós újságban szereplő termékekre ad nekünk nullás hitelt. Ilyenkor arra is figyeljünk oda, hogy véletlenül ne a drágább kölcsönt vegyük fel, mivel annak a költségei akár 30 százalék felettiek is lehetnek.

Címlapkép: MTI / EPA / Erik S. Lesser

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22