27 °C Budapest
Tényleg túlárazzák azt a terméket, amire van nullás hitel?

Tényleg túlárazzák azt a terméket, amire van nullás hitel?

2016. december 11. 13:00

A nullás hiteleket kínáló áruházak jellemzően a termékek árán hozzák be a kölcsön miatt kieső bevételeiket. A sokszor 30 százalék körüli teljes hiteldíj mutatójú (THM) kölcsönök azonban nem azt jelenti, hogy a termékek ára is harmadával drágább. Példával mutatjuk be, hogy mennyivel drágábbak a nullás hiteleket kínáló áruházak.

Korábbi cikkünkben írtunk a nullás hiteleket kínáló áruházakról. Ezekben a cikkekben arról is szó volt, hogy ezek a boltok úgy gazdálkodják ki a nullás hitelajánlatokat, hogy a termékeiket valamennyivel drágábban adják a versenytársaikhoz képest.

Tényleg drágábbak ezek a boltok?

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mennyivel drágábbak a nullás hitelt adó boltok a nullás kölcsönt nem adó társaiknál, ezért véletlenszerűen kiválasztottunk három terméket:

  • Egy lapostévét,
  • Egy okostelefont és
  • Egy mosógépet,

amelyek több áruházban is megtalálhatók, így hasonlítottuk össze az árakat. A leginkább szembetűnő kölönbséget a tévénél tapasztaltuk, ahol 10 százalékkal olcsóbb volt a Mall.hu-ban az ár, mint a Media Marktban vagy az Euronicsban, mind a két boltban 100 ezer forintba kerül az általunk kiválasztott tévé. Ez egyébként nem nagy különbség, vagyis, ha nem tudjuk megvenni egyben kifizetve a tévét, akkor a hitel felvételével nagyjából ugyanott vagyunk, mintha többet fizettünk volna érte.

A másik két terméknél viszont minimális, 2-3 százalékos különbséget fedezhetünk fel a nulláshitelt kínáló és a nullás hitelt nem kínáló boltok átlagárai között,

ami még a drágább iPhone esetén is mindössze 6 ezer forintos különbség. Persze a boltok között vannak eltérések, a legolcsóbb ajánlatot pedig az infografikánk alapján választhatjuk ki.

De akkor hol vásároljunk?

A fenti összehasonlítás alapján is látszik, hogy érdemes körülnézni a boltok ajánlatai között, hiszen lehet, hogy jobb ajánlatot találunk. Ha viszont egy nagyobb értékű tárgyat vennénk meg, akkor a hitellel járhatunk jól, abból viszont érdemes lehet a nullás ajánlatot választani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha viszont egyben ki tudjuk fizetni a vásárolni kívánt terméket, akkor mindenképp nézzünk szét az ajánlatok között, mivel lehet, hogy olcsóbbat is találunk. Persze arra sem árt figyelni, hogy van olyan áruház, amely csak az akciós újságban szereplő termékekre ad nekünk nullás hitelt. Ilyenkor arra is figyeljünk oda, hogy véletlenül ne a drágább kölcsönt vegyük fel, mivel annak a költségei akár 30 százalék felettiek is lehetnek.

Címlapkép: MTI / EPA / Erik S. Lesser

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?