15 °C Budapest
Mutatjuk a hitelt, aminek csak egyetlen feltétele van

Mutatjuk a hitelt, aminek csak egyetlen feltétele van

2016. augusztus 2. 11:45

A diákhitelezés fontos sarokköve a társadalmi mobilitásnak, hiszen azt hivatott biztosítani, hogy a rosszabb anyagi helyzetben lévő tanulók is megengedhessék maguknak, hogy felsőoktatásban tanuljanak. Az idei ponthatárok kihirdetése után sokak fejében felmerül, hogy miből fogják finanszírozni tanulmányaikat. Mutatjuk mire érdemes odafigyelni, és melyik konstrukciót érdemes választani.

Magyarországon nagy általánosságban elmondható, hogy a felsőoktatási hallgatók jogosultak diákhitel felvételére. Erre a Diákhitel Központnál van lehetőség, mely nem egy bank, hanem egy speciális hitelintézet, amit kizárólag arra a célra hoztak létre, hogy hitelt nyújtson egyetemi és főiskolai hallgatóknak. Ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor az vehet fel diákhitelt, aki:

 • 40. életévét még nem töltötte be,
 • magyar állampolgár,
 • menekült, letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik,
 • felsőoktatási intézmény hallgatója,
 • van bejelentett lakóhelye, valamint
 • nincs még diákhitel szerződése.

Könnyen belátható, hogy a fenti kritériumoknak viszonylag könnyű megfelelni, ha valaki főiskolára vagy egyetemre jár.

Ugyanakkor van választási lehetőségünk, így nem mindegy, hogy Diákhitel 1-et vagy Diákhitel 2-t veszünk fel.


Mi a különbség?

A legnagyobb különbség a két konstrukció között, hogy míg a Diákhitel 1-et leginkább megélhetési és lakhatási költségekre fejlesztették ki, addig a Diákhitel 2 konstrukciót kizárólag tandíjra lehet fordítani.

Fontos azonban, hogy a Diákhitel 1 konstrukció, hallgatók által fizetett kamatszintje jelenleg magasabb, mint a Diákhitel 2-é. Ennek megfelelően, ha van pénzünk arra, hogy befizessük a tandíjat, de nincs pénzünk megélhetésre, érdemes lehet mégis inkább a tandíjra venni fel a pénzt és a megélhetési költségeinket finanszírozni saját pénzből.

Van persze némi bizonytalanság a Diákhitel 2 konstrukcióban, ez pedig az állami kamattámogatás. A Diákhitel 2 kamata ugyanis enélkül meghaladná a Diákhitel 1 kamatát, így csak az vegye fel a kettes számú konstrukciót az egyes helyett, aki szerint ez a támogatás hosszú távon is megmarad.

Kik veszik fel?

Megkérdeztük a Diákhitel Központot arról, hogy van-e különbség a két típusú hitelt felvevők területi megoszlása és kari megoszlása között.

A 2015/2016-os tanévben Diákhitel 1-et felvevők esetén a három legnépszerűbb szak, sorrendben

 • a mérnökinformatikus
 • a gazdálkodási és menedzsment szak, valamint
 • a turizmus-vendéglátás

volt.

A Diákhitel 2-t felvevők esetében a gazdálkodás és menedzsment szak volt a legnépszerűbb, a bronzérem pedig a turizmus-vedéglátás szaknak járt, ugyanakkor közéjük ékelődtek a jogászok.

A jogászképzés valószínűleg annak köszönheti előkelő második helyezését, hogy az oktatási kormányzat radikálisan csökkentette az elmúlt években az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatók számát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

És hol?

Érdekes még összehasonlítani a két konstrukció közötti különbséget abból a szempontból, hogy milyen a főváros és a vidék aránya az újonnan megkötött szerződések tekintetében.

A Diákhitel 1-et felvevők esetén még a felét sem éri el a fővárosban tanuló hitelfelvevők aránya, ugyanakkor ha a Diákhitel 2 konstrukciót vizsgáljuk, akkor már majdnem kétharmados többségben vannak a Budapesten tanulók.

A Diákhitel 2 esetén az átlagosan felvett hitelösszeg 209 883 forint volt egy félévre, míg a Diákhitel 1 esetén ez az érték havi 30 129 forint volt. Ha a féléves hitelfelvételt elosztjuk hat hónapra, akkor azt láthatjuk, hogy a Diákhitel 2 átlagos hitelösszege 16%-kal meghaladja a Diákhitel 1-ét.

A fentiek utalhatnak egyébként a magasabb fővárosi megélhetési költségekre, de természetesen az is hatással lehet a statisztikára, hogy hol járnak többen önköltséges szakokra.

És mennyit?

A maximálisan felvehető hitelösszegek jelentősen eltérnek a két diákhitel konstrukció között.

 • Diákhitel 1 esetén havi 50 ezer forint, míg
 • Diákhitel 2 esetén félévente a tandíj összege vehető fel.
A Diákhitel 2 esetén ennek megfelelően érdemes azért átgondolni, hogy például az orvosi egyetemet hitelből kívánjuk-e elvégezni, hiszen az így felhalmozódó 12 millió forintos tartozásunkat vissza is kell majd fizetni.


Hogy fizetem vissza?

A Diákhitel 1 és a Diákhitel 2 esetén is a jövőbeni fizetéstől függ a törlesztőrészlet mértéke, ám fontos, hogy az előtörlesztés nem kerül pénzbe. A pontos menethez készítettek kalkulátort is, így ki lehet próbálni, hogy a különböző hitelösszegek esetén, a fizetés mértékétől függően, mennyi idő alatt szabadulhatunk diákhitelünktől.

A Diákhitel 1 kalkulátort itt, a Diákhitel 2-ét pedig ide kattintva találja meg.

Természetesen erre a hitelre is igaz, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mielőtt te, vagy gyermeked, pénzügyi szolgáltatást venne igénybe, érdemes részleteiben is tájékozódni és elolvasni a szerződési feltéteket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?