31 °C Budapest
Mutatjuk a hitelt, aminek csak egyetlen feltétele van

Mutatjuk a hitelt, aminek csak egyetlen feltétele van

2016. augusztus 2. 11:45

A diákhitelezés fontos sarokköve a társadalmi mobilitásnak, hiszen azt hivatott biztosítani, hogy a rosszabb anyagi helyzetben lévő tanulók is megengedhessék maguknak, hogy felsőoktatásban tanuljanak. Az idei ponthatárok kihirdetése után sokak fejében felmerül, hogy miből fogják finanszírozni tanulmányaikat. Mutatjuk mire érdemes odafigyelni, és melyik konstrukciót érdemes választani.

Magyarországon nagy általánosságban elmondható, hogy a felsőoktatási hallgatók jogosultak diákhitel felvételére. Erre a Diákhitel Központnál van lehetőség, mely nem egy bank, hanem egy speciális hitelintézet, amit kizárólag arra a célra hoztak létre, hogy hitelt nyújtson egyetemi és főiskolai hallgatóknak. Ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor az vehet fel diákhitelt, aki:

 • 40. életévét még nem töltötte be,
 • magyar állampolgár,
 • menekült, letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik,
 • felsőoktatási intézmény hallgatója,
 • van bejelentett lakóhelye, valamint
 • nincs még diákhitel szerződése.

Könnyen belátható, hogy a fenti kritériumoknak viszonylag könnyű megfelelni, ha valaki főiskolára vagy egyetemre jár.

Ugyanakkor van választási lehetőségünk, így nem mindegy, hogy Diákhitel 1-et vagy Diákhitel 2-t veszünk fel.


Mi a különbség?

A legnagyobb különbség a két konstrukció között, hogy míg a Diákhitel 1-et leginkább megélhetési és lakhatási költségekre fejlesztették ki, addig a Diákhitel 2 konstrukciót kizárólag tandíjra lehet fordítani.

Fontos azonban, hogy a Diákhitel 1 konstrukció, hallgatók által fizetett kamatszintje jelenleg magasabb, mint a Diákhitel 2-é. Ennek megfelelően, ha van pénzünk arra, hogy befizessük a tandíjat, de nincs pénzünk megélhetésre, érdemes lehet mégis inkább a tandíjra venni fel a pénzt és a megélhetési költségeinket finanszírozni saját pénzből.

Van persze némi bizonytalanság a Diákhitel 2 konstrukcióban, ez pedig az állami kamattámogatás. A Diákhitel 2 kamata ugyanis enélkül meghaladná a Diákhitel 1 kamatát, így csak az vegye fel a kettes számú konstrukciót az egyes helyett, aki szerint ez a támogatás hosszú távon is megmarad.

Kik veszik fel?

Megkérdeztük a Diákhitel Központot arról, hogy van-e különbség a két típusú hitelt felvevők területi megoszlása és kari megoszlása között.

A 2015/2016-os tanévben Diákhitel 1-et felvevők esetén a három legnépszerűbb szak, sorrendben

 • a mérnökinformatikus
 • a gazdálkodási és menedzsment szak, valamint
 • a turizmus-vendéglátás

volt.

A Diákhitel 2-t felvevők esetében a gazdálkodás és menedzsment szak volt a legnépszerűbb, a bronzérem pedig a turizmus-vedéglátás szaknak járt, ugyanakkor közéjük ékelődtek a jogászok.

A jogászképzés valószínűleg annak köszönheti előkelő második helyezését, hogy az oktatási kormányzat radikálisan csökkentette az elmúlt években az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatók számát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

És hol?

Érdekes még összehasonlítani a két konstrukció közötti különbséget abból a szempontból, hogy milyen a főváros és a vidék aránya az újonnan megkötött szerződések tekintetében.

A Diákhitel 1-et felvevők esetén még a felét sem éri el a fővárosban tanuló hitelfelvevők aránya, ugyanakkor ha a Diákhitel 2 konstrukciót vizsgáljuk, akkor már majdnem kétharmados többségben vannak a Budapesten tanulók.

A Diákhitel 2 esetén az átlagosan felvett hitelösszeg 209 883 forint volt egy félévre, míg a Diákhitel 1 esetén ez az érték havi 30 129 forint volt. Ha a féléves hitelfelvételt elosztjuk hat hónapra, akkor azt láthatjuk, hogy a Diákhitel 2 átlagos hitelösszege 16%-kal meghaladja a Diákhitel 1-ét.

A fentiek utalhatnak egyébként a magasabb fővárosi megélhetési költségekre, de természetesen az is hatással lehet a statisztikára, hogy hol járnak többen önköltséges szakokra.

És mennyit?

A maximálisan felvehető hitelösszegek jelentősen eltérnek a két diákhitel konstrukció között.

 • Diákhitel 1 esetén havi 50 ezer forint, míg
 • Diákhitel 2 esetén félévente a tandíj összege vehető fel.
A Diákhitel 2 esetén ennek megfelelően érdemes azért átgondolni, hogy például az orvosi egyetemet hitelből kívánjuk-e elvégezni, hiszen az így felhalmozódó 12 millió forintos tartozásunkat vissza is kell majd fizetni.


Hogy fizetem vissza?

A Diákhitel 1 és a Diákhitel 2 esetén is a jövőbeni fizetéstől függ a törlesztőrészlet mértéke, ám fontos, hogy az előtörlesztés nem kerül pénzbe. A pontos menethez készítettek kalkulátort is, így ki lehet próbálni, hogy a különböző hitelösszegek esetén, a fizetés mértékétől függően, mennyi idő alatt szabadulhatunk diákhitelünktől.

A Diákhitel 1 kalkulátort itt, a Diákhitel 2-ét pedig ide kattintva találja meg.

Természetesen erre a hitelre is igaz, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mielőtt te, vagy gyermeked, pénzügyi szolgáltatást venne igénybe, érdemes részleteiben is tájékozódni és elolvasni a szerződési feltéteket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06