12 °C Budapest

Erre figyelj, ha karácsonyi hitelt akarsz felvenni

2015. december 14. 15:40

A kis összegű "karácsonyi" fogyasztási hiteleknél a hitelkamatokon és díjakon túl a kötelezően kapcsolódó pénzügyi termékek, kiegészítő szolgáltatások és a késedelmes fizetés is jelentős többletköltséggel járhatnak. Az MNB hitelválasztó programja szerint a bankok kínálatában ma tíz-harminc százaléknyi különbség is lehet akár ugyanazon kölcsöntípus teljes hiteldíj-mutatójánál - hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A karácsonyi időszakban sokak által igényelt fogyasztási hitelek (pl. áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya) kamatát, s esetleges további költségeit, díjait egyetlen mutatószámban megjelenítő teljes hiteldíj-mutató (THM) mértékét a törvény maximálja. A THM - amely alkalmas arra, hogy segítségével a fogyasztók összehasonlíthassák a különböző hiteleket - egy évre vetítve tartalmazza a hitelszerződés szinte összes olyan terhét, amelyet szerződésszerű teljesítés esetén a tőkén felül fizetni kell.

A fogyasztóknak nyújtott személyi kölcsönök és - a közbeszédben - "gyorskölcsönnek" nevezett konstrukciók (valójában szintén személyi kölcsönök) THM mértéke ma nem lehet magasabb, mint a 2015. június 1-jei jegybanki alapkamat (1,65 százalék) plusz 24 százalék, vagyis 25,65 százalék. A hitelkártyák, áruhitelek, folyószámla-hitelek és a kézizálog-kölcsönök esetében a THM plafon a június elsejei jegybanki alapkamat 39 százalékkal megnövelt mértéke lehet, vagyis 40,65 százalék. Hitelfelvételnél a pénzügyi intézmény mindig köteles a THM-et - szerződésre szabottan is - kiszámítani és annak értékét a szerződésben írásban szerepeltetni.

A THM nem tartalmazza a futamidő során az ügyfél döntése alapján felmerülő költségeket, például a futamidő-hosszabbítás díját vagy a késedelmi kamatot. Ezek mértéke magas is lehet. A "karácsonyi" kölcsönhöz kapcsolódó banki folyószámla vagy hitelkártya költsége akkor a THM része, ha ezek a kölcsönszerződés kötelező kiegészítő elemei. Ha viszont szabadon választhatók, akkor terheik nem számítanak bele a teljes hiteldíjba. Ugyancsak nem számolandó bele a THM-be a választható úgynevezett otthonszolgáltatási díj (vagyis ha a hiteltörlesztést otthon és nem a bankfiókban is lehet teljesíteni). A szerződés megkötése előtt célszerű a THM-en kívüli költségek mértékéről is tájékozódni.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a "karácsonyi" hitelek feltételeiről, összehasonlításáról tájékoztatást nyújtó Hitel- és lízingválasztó programja szerint ma a piacon elérhető konstrukciók több mint negyede a törvény szerinti maximális vagy ahhoz nagyon közeli THM mellett igényelhető. Azonban közel ugyanilyen arányban vannak 20 százaléknál kevesebb THM mellett nyújtott konstrukciók is (a legtöbb a személyi kölcsönöknél). A különböző pénzügyi intézmények kínálatában így - ugyanazon hiteltípus esetében is - a THM mértéke akár 10-30 százalékkal is eltérhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hitelkártyák döntő többségének teljes hiteldíj mutatója 30-40,64 százalék között mozog. A személyi kölcsönök kétharmadánál 20 százalék felettiek, a folyószámla-hitelek több mint a felénél 30 százalékot meghaladók a THM mértékek. A piacon elérhető áruhitelek egytizedénél ma 0 százalék a THM, vagyis ezeknél a tőkeösszegen felül - ha nincs késedelem vagy fizetés-átütemezés - egyéb költséget nem kell fizetni. A hiteldíj mellett ugyanakkor minden esetben a termék árát is érdemes összehasonlítani a különböző kereskedőknél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem