5 °C Budapest

Végső megoldás a devizahiteleseknek: jöhet az újabb mentőcsomag

2015. április 10. 08:31

Az elszámolás után sem teljesítő adósoknak két út kínálkozik: a Nemzeti Eszközkezelő (NET) vagy a készülő adósságrendezési eljárás, közismertebb nevén magáncsőd; bár ez a két megoldás több tízezer ügyfélen segíthet, az adósok nagy részének a problémáját nem tudja megoldani, így további lépések is szükségessé válhatnak - nyilatkozta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Magyar Hírlapnak.

Nagy Márton a lap pénteki számában közölt interjúban elmondta: a teljes pénzügyi közvetítőrendszerben a háztartások esetében a nem teljesítő hitelek aránya 25 százalék, minden negyedik hitel nem teljesítő. Ennek legnagyobb részét a lakással fedezett hitelek adják. A nem teljesítő jelzáloghitelek állománya megközelíti az 1500 milliárd forintot, mintegy 193 ezer szerződéshez kapcsolódóan.

Az ügyvezető igazgató szerint érdemes tanulmányozni más országok tapasztalatait. Horvátországban például adósságelengedésre került sor, célzottan a legnehezebb helyzetben lévő háztartásoknál. Ebben a bankok mellett közüzemi szolgáltatók is részt vesznek, amelyeknek a veszteségeit az állam nem téríti meg. Írországban a nem teljesítő jelzáloghitelek kezelése során a jegybank célszámokat fogalmazott meg a bankoknak arra vonatkozóan, hogy a nem teljesítő állomány mekkora részét kell átstrukturálásokkal fenntartható adósságpályára állítaniuk, a jegybank ezenfelül elvárta, hogy az átstrukturálások háromnegyede sikeres legyen.

Figyelembe véve a szociális aspektusokat, a túlzott eladósodottságot, valamint az ingatlanpiac korlátozott felszívóképességét, mindenképpen szükséges ilyen jellegű megoldásban gondolkodni - fejtette ki Nagy Márton. Hangsúlyozta, kiemelten figyelni kell ugyanakkor a morális kockázatok kezelésére és a bankrendszer teherviselő képességére is.

Az ügyvezető igazgató a lapnak beszélt arról is, hogy míg a mérethatékonyság miatt várhatóan öt univerzális nagybank marad a jelenlegi hét helyett, addig a szabályozás hatására minimum három új jelzálogbank alakulhat. Beszámolt arról is, hogy folytatódik a növekedési hitelprogram finomhangolása, gondolkodnak a program lakóparképítéshez kapcsolódó finanszírozásra való kiterjesztésén

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?