151 ezret kap ajándékba egy átlagos devizahiteles

Pénzcentrum
2014. január 13. 16:02

Az októberi mélypont után ismét növekedett az árfolyamgátba belépők száma novemberben: 316 új szerződést írtak alá az ügyfelek - közölte hétfőn az MNB. Ezzel az árfolyamukat rögzítő devizahitelesek száma 171 801-re emelkedett, közülük az alacsonyabb törlesztőrészletet 160 634 devizahiteles élvezi. Egy átlagos belépő 151 ezer forintnyi törlesztéstől mentesült végleg, 79 ezer forint pedig az öt év után törlesztendő gyűjtőszámlára került. Az árfolyamgát igénybevételének növekedését hozhatja, hogy novembertől a 90 napnál nagyobb késedelemben lévők és a nagy hitelösszeggel tartozók is beléphetnek.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2012. április 1. és 2013. november 30. között összesen 166 089 db szerződést kötöttek devizahiteleseikkel, ami a korábbi 5 712 db árfolyamgát I. szerződéssel együtt 171 801 db. Ebből a megnyitott gyűjtőszámlák száma november végén 160 634 db volt - közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Novemberben mindössze 316 új szerződés köttetett, ami nagyon alacsony szám a tavalyihoz és az első félévihez képest, de másfélszerese az októberinek. A mérsékelt növekedés oka az lehet, hogy a 90 napon túl késedelmes, banki fizetéskönnyítés alatt álló, valamint 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevő adósok számára novemberben nyílt meg a lehetőség a belépésre.

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


November végén 1329,3 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel "volt rögzítve", vagyis ennyi a résztvevők devizahitel-tartozása.

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Ez a teljes (lényegében a jogosult) devizaalapú jelzáloghitel-állomány 38%-a. A részvételi arány alábbi ábrán látható visszaesését a jogszabályi változás (jogosultak körének növekedése) okozta.

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Az árfolyamgát konstrukcióban mentesülnek az ügyfelek a program végéig (jellemzően 60 hónapig) a rögzített árfolyam feletti törlesztés megfizetésétől. A tőkerész egy forintalapú gyűjtőszámlára kerül, amin november végén 12,6 milliárd forintot tartottak nyilván a bankok. Egy átlagos, árfolyamgátban benne lévő ügyfél tartozása tehát 78,5 ezer forint volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Nagyobb viszont az az összeg, amit a bankok és az állam fele-fele arányban végleg elengednek az adósnak: ez a rögzített árfolyam feletti törlesztés kamatrésze. November végéig 24,2 milliárd forintot engedtek el így az adósnak, vagyis az állam és a bankszektor 12,1-12,1 milliárd forintot áldozott eddig a programra. Egy átlagos ügyfél 150,6 ezer forint megfizetésétől mentesült végleg.

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Az árfolyamgátban résztvevő ügyfelek hiteltartozása az átlagnál kissé magasabb. Egy átlagos árfolyamgátas ügyfél 8,3 millió forintnyi devizahitellel tartozott november végén (novemberben nőtt az összeg, valószínűleg az újonnan belépő nagyobb hiteltartozók miatt).

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


A novemberi jogszabályi változások alapján ma már nemcsak a 20 millió forintnál nagyobb összeget felvevők, hanem a 90 napon túli késedelemben lévő ügyfelek és a banki fizetéskönnyítés alatt állók is beléphetnek az árfolyamgátba, és csak 180 napon túli késedelem esetén kerülhetnek ki onnan, aminek köszönhetően (igaz, a bankok jelzései alapján nem túl nagy mértékben) emelkedhet az igénybevevők száma.

Árfolyamgát

- a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (a friss jogszabályi javaslatok alapján mindenkinél 60 hónapig) rögzített árfolyamon törleszthető
- a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
- a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
- a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
- az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
- az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.
- mindenki igénybe veheti, akinek fel nem mondott és végrehajtás alatt nem álló, lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitel-szerződése van, amelyet forintban törleszt.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07