11 °C Budapest

151 ezret kap ajándékba egy átlagos devizahiteles

Pénzcentrum
2014. január 13. 16:02

Az októberi mélypont után ismét növekedett az árfolyamgátba belépők száma novemberben: 316 új szerződést írtak alá az ügyfelek - közölte hétfőn az MNB. Ezzel az árfolyamukat rögzítő devizahitelesek száma 171 801-re emelkedett, közülük az alacsonyabb törlesztőrészletet 160 634 devizahiteles élvezi. Egy átlagos belépő 151 ezer forintnyi törlesztéstől mentesült végleg, 79 ezer forint pedig az öt év után törlesztendő gyűjtőszámlára került. Az árfolyamgát igénybevételének növekedését hozhatja, hogy novembertől a 90 napnál nagyobb késedelemben lévők és a nagy hitelösszeggel tartozók is beléphetnek.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2012. április 1. és 2013. november 30. között összesen 166 089 db szerződést kötöttek devizahiteleseikkel, ami a korábbi 5 712 db árfolyamgát I. szerződéssel együtt 171 801 db. Ebből a megnyitott gyűjtőszámlák száma november végén 160 634 db volt - közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Novemberben mindössze 316 új szerződés köttetett, ami nagyon alacsony szám a tavalyihoz és az első félévihez képest, de másfélszerese az októberinek. A mérsékelt növekedés oka az lehet, hogy a 90 napon túl késedelmes, banki fizetéskönnyítés alatt álló, valamint 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevő adósok számára novemberben nyílt meg a lehetőség a belépésre.

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


November végén 1329,3 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel "volt rögzítve", vagyis ennyi a résztvevők devizahitel-tartozása.

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Ez a teljes (lényegében a jogosult) devizaalapú jelzáloghitel-állomány 38%-a. A részvételi arány alábbi ábrán látható visszaesését a jogszabályi változás (jogosultak körének növekedése) okozta.

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Az árfolyamgát konstrukcióban mentesülnek az ügyfelek a program végéig (jellemzően 60 hónapig) a rögzített árfolyam feletti törlesztés megfizetésétől. A tőkerész egy forintalapú gyűjtőszámlára kerül, amin november végén 12,6 milliárd forintot tartottak nyilván a bankok. Egy átlagos, árfolyamgátban benne lévő ügyfél tartozása tehát 78,5 ezer forint volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Nagyobb viszont az az összeg, amit a bankok és az állam fele-fele arányban végleg elengednek az adósnak: ez a rögzített árfolyam feletti törlesztés kamatrésze. November végéig 24,2 milliárd forintot engedtek el így az adósnak, vagyis az állam és a bankszektor 12,1-12,1 milliárd forintot áldozott eddig a programra. Egy átlagos ügyfél 150,6 ezer forint megfizetésétől mentesült végleg.

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


Az árfolyamgátban résztvevő ügyfelek hiteltartozása az átlagnál kissé magasabb. Egy átlagos árfolyamgátas ügyfél 8,3 millió forintnyi devizahitellel tartozott november végén (novemberben nőtt az összeg, valószínűleg az újonnan belépő nagyobb hiteltartozók miatt).

Ma közölték: 151 ezerrel kedveskednek egy átlagos devizahitelesnek


A novemberi jogszabályi változások alapján ma már nemcsak a 20 millió forintnál nagyobb összeget felvevők, hanem a 90 napon túli késedelemben lévő ügyfelek és a banki fizetéskönnyítés alatt állók is beléphetnek az árfolyamgátba, és csak 180 napon túli késedelem esetén kerülhetnek ki onnan, aminek köszönhetően (igaz, a bankok jelzései alapján nem túl nagy mértékben) emelkedhet az igénybevevők száma.

Árfolyamgát

- a deviza jelzáloghitel az árfolyamrögzítés végéig (a friss jogszabályi javaslatok alapján mindenkinél 60 hónapig) rögzített árfolyamon törleszthető
- a rögzített árfolyam nagysága: CHF: 180, EUR: 250, JPY: 2,5 forint
- a rögzített árfolyam fölött a kamattörlesztést a bank és az állam fele-fele arányban teljesen elengedi, a tőketörlesztés pedig egy gyűjtőszámlán halmozódik
- a gyűjtőszámlán fokozatosan felhalmozódó összeg mint a bank által felszámított hitel a bankközi kamatlábnak megfelelően (Bubor) kamatozódik
- az ún. legmagasabb árfolyam fölött (CHF: 270, EUR: 340, JPY: 3,3 forint) nem nő tovább a gyűjtőszámla-tartozás, ezt az állam állja
- az árfolyamrögzítést követően a devizahitel és a forint alapú gyűjtőszámla-hitel párhuzamosan, a piaci feltételeknek megfelelően törlesztendő tovább.
- mindenki igénybe veheti, akinek fel nem mondott és végrehajtás alatt nem álló, lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitel-szerződése van, amelyet forintban törleszt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem