Kitiltották falujából az uzsorást

Pénzcentrum
2012. szeptember 26. 19:32

Egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte, és két évre kitiltotta a falujából a Kaposvári Városi Bíróság szerdán a csökölyi uzsorást. Az ítélet nem jogerős. A 44 éves vádlott kölcsönöket adott a hozzáforduló helybelieknek, majd a következő hónapban annak kétszeresét kérte vissza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2009 és 2011 között az uzsorás kétezer és húszezer forint közti összegeket adott kölcsön. Azzal, hogy 100 százalékos kamattal követelte vissza a pénzét, több családot is nélkülözésbe taszított a bírósági ítélet szerint.

A korábban tíz hónapig előzetesben lévő vádlott a bíróságon tagadta, hogy pénzt adott volna kölcsön, mint ahogyan azt is, hogy a helybelieknek hitelre eladott élelmiszerekre és italokra - krumplit, hagymát, tyúkot, bort árult hitelbe - kétszeres felárat számított volna fel. Azt mondta: az irigyei jelentették fel, mert bár ő is szociális segélyből élt, de nem szórta el a pénzt, mint mások.

A vádhatóság szerint ennek ellentmondanak a sértetti vallomások, és az is, hogy a rendőrök a vádlottnál tartott házkutatáskor találtak egy noteszt, benne egy listát az adósokról, a kölcsönökről és az eladott árukról. Az abban szereplő összegek a sértetteket igazolják, mindegyikük szociális segélyből él. A káruk összességében több mint 800 ezer forint.

Korábban a meghallgatott tanúk egyike a bírónak arra a kérdésére, hogy könnyebb-e az életük az uzsorás nélkül, azt mondta: most sokkal nehezebb, mert nincs kitől kölcsönkérni, és már segélyt sem kap.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?