21 °C Budapest

Az önköltséggel tanuló diákok harmada kérheti a diákhitelt

Pénzcentrum
2012. augusztus 15. 09:33

A Diákhitel Központ (DK) Zrt. nagyjából az önköltséges szakra felvett 25 ezer diák 32 százalékával, 8 ezer Diákhitel II. igénylővel számol az első félévre - írja a Napi Gazdaság.

Bugár Csaba, a központ vezérigazgatója elmondta, őket is meglepetésként érte, hogy a 40 ezer potenciális igénylő helyett ebben a szemeszterben csak 25 ezren kezdik meg a tanulmányukat államilag nem finanszírozott alapképzésben.

Míg a Diákhitel I. forrását ugyanolyan arányban, folyamatosan folyósítja az Európai Beruházási Bank (EIB), a Magyar Fejlesztési Bank és a DK a 40 milliárd forintos kötvénykibocsátásával, addig a Diákhitel II. ebben a félévben főként a kötvénykibocsátásból bevont forrásokra támaszkodik. A fennmaradó egy-két százalékot különböző kereskedelmi bankok készenléti hitelként biztosítják. Jövő év elejére pedig kiderül, hogy a ma kezdődő és szeptember 17-éig tartó első hiteligénylési időszakban hányan fordultak a központhoz az új diákhitelért. Az új konstrukció finanszírozásáról a DK megkezdte a tárgyalásokat az EIB-vel, amely idén legfeljebb hitelkérelmet fogad be, folyósításra azonban az első időszak számainak ismerete nélkül nincs lehetőség.

Az új konstrukció kamatösszetételét egyelőre homály fedi. A Diákhitel II. kétszázalékos kamattal vehető igénybe, az e fölötti részt az állam átvállalja, és ha a diploma megszerzése után a diák a hazai államigazgatási szférában helyezkedik el, a magyar állam a diákhitel teljes összegének törlesztését is állja. Ha azonban az egyetemről, főiskoláról kikerülő diák nem az államigazgatásban talál munkát, a felvett hitel értékétől függően 4-11 százalékos törlesztőrészlettel kell számolnia. Korábban szakértők megpendítették annak lehetőségét, hogy a Diákhitel II. elstartolása újabb lendületet adhat az I.-nek, Bugár azonban nem tartja valószínűnek, hogy az egyik konstrukció húzza majd a másikat.

A Diákhitel II. törlesztő-részletében a kamatfizetési technika a szabad felhasználású és alacsonyabb plafonú, 8 százalékos kamatú I.-hez hasonlóan alakul. A Diákhitel I. esetében. ha egy hallgató a 2012-2015-ös tanulmányi időszakban hét féléven keresztül kéri a havi 40 000 forintos támogatást, akkor összesen 1 486 152 forintnak megfelelő hitelösszeget vesz fel. Ebben az esetben 2 348 945 forintot kell visszafizetnie, amelynek havi törlesztése 15 454 forint, ha sikerül 200 000 forintos havi kezdő fizetéssel elhelyezkednie (más fizetés esetén más havi törlesztőre kell számítania). Így 152 hónapon át törlesztheti adósságát, ami fix 6 százalékos törlesztőrészletet jelent.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm