7 °C Budapest

Eddig hiteleztek, most a rossz adósokat hívogatják

Pénzcentrum
2009. november 12. 09:17

Az MNB Klub tegnapi rendezvényén elhangzottak szerint a 2009-ben a korábbi évek átlagához képest megháromszorozódik a bankok hitelezési vesztesége, jövőre pedig még stresszhelyzet, azaz drasztikusan kedvezőtlenebbé váló feltételek nélkül is tovább romlik. Ennek hátterében leginkább a romló hitelportfolió állhat, a tapasztalatok szerint ugyanis még a fellendülés megindulását követően is egy évbe telik, míg megindul a javulás - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az MNB előrejelzése szerint a GDP még 2010-ben is csökken, ám eközben a rendszerkockázati szempontból fontos nagybankok közül egynek sem kerül az elvárt 8 % alá a tőkemegfelelése. Ha újabb hullámban támadna a válság, akkor a bankok többsége tőkehiányossá válna, feltőkésítésük összesen 100-170 milliárd forintra rúgna.

A hitelezési veszteség a korábbi években 1 % körüli volt, az idén 3,1 %-ra rúghat. A 2010-es prognózis szerinti alappályán mozogva 3,6 %-os, stresszpályán haladva 5,6 %-os értékre rúghat.

A banki hitelportfóliók egységes értékelése nem könnyű feladat. A jegybanki előrejelzésekben kitüntetett szerepe van az értékvesztés eredményrontó hatásáról készített viszonyszámnak. Ennél az értéket nem befolyásolják számottevően az állományt érintő tranzakciók (a portfólió tisztítása a rossz hitelek kiszervezésével, eladásával). 

A bankok többnyire a 90 napot meghaladó fizetési késedelem arányával jellemzik portfóliójukat, arról azonban egyáltalán nem beszélnek, hogy mekkora állományt kezel saját work out cégük, illetve mennyit értékesítettek külső vállalkozásnak. Alighanem részben emiatt nem romlanak látványosabban a bankok saját közlése szerinti portfóliók.

A bankok többsége a válság hatására a negyedévesről átállt a havi minősítésre. A banki követeléskezelési részlegeken idén 5-15 %-os létszámbővítés ment végbe, de bővítették az eszköztárat is (például általánossá vált az sms-küldés).

Az adósvédelmi programok hatására pedig megugrott az átstrukturálások aránya (futamidő hosszabbítás, türelmi idő bevezetése, devizanemváltás). Ez a jelzálogalapú hiteleknél az összes ügyletszámhoz viszonyítva 0,7 %, a fedezetlen kölcsönöknél 2,5 %-ra emelkedett az átstrukturálás aránya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?