Jó hír a keletre kacsintgató vállalkozásoknak

Pénzcentrum
2009. szeptember 3. 08:58

Ismét nyújt külföldi értékesítés esetén vevőhiteleket az Eximbank - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Bodnár Zoltán vezérigazgató. Ezzel esély nyílik a betörésre az OECD-n kívüli piacokra olyan vállalkozások számára is, akik eddig még nem voltak jelen ezekben az országokban.

Mint ismeretes, a tavaly őszi pénzügyi válság következményeként az Eximbank is a hitelkihelyezések visszafogására kényszerült. Az MFB-től kapott rövid távú forrásokkal a már leszerződött ügyfelek igényeit ki tudta elégíteni, azonban a magyar áruk külföldi eladásai után nyújtott úgynevezett vevőhitel állományukat elegendő forrás hiányában már nem állt módjukban tovább bővíteni.

Stratégiaváltás történt a banknál tavaly év végén. A vevőhitelek helyett elsősorban rövidebb lejáratú forgóeszköz hiteleket nyújtott a magyar exportőrök számára, valamelyest ezzel is enyhítve a vállalkozások forráshoz jutási gondjait.

A feltételek mégis szigorodtak tavalyhoz képest. A bank csak olyan ügyletek után nyújt hiteleket, amelyeknél a magyar beszállítói arány eléri a megrendelés értékének minimum 45%-át (korábban ez az arány 25% volt). Az eszközök és források lejáratai idejének különbözősége azonban továbbra is rejt kockázatokat magában a bank számára. Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében 142 millió eurónyi IMF kölcsönt irányítottak át az Eximbankhoz az MFB-nek szánt hitelkeretből.

2009.05.04 14:20
Újabb magyar bank kap az IMF-hitelcsomagból (3.)

Az ÁKK sikeres kötvénykibocsátását látva a pénzintézet 2009 negyedik negyedévében már nagymértékű piaci forrásbevonással számol. Várhatóan kötvénykibocsátás helyett bankközi hiteleket és klub- vagy szindikált hiteleket vesznek majd igénybe - írja a Napi Gazdaság.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?