0 °C Budapest

Jó hír a keletre kacsintgató vállalkozásoknak

Pénzcentrum
2009. szeptember 3. 08:58

Ismét nyújt külföldi értékesítés esetén vevőhiteleket az Eximbank - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Bodnár Zoltán vezérigazgató. Ezzel esély nyílik a betörésre az OECD-n kívüli piacokra olyan vállalkozások számára is, akik eddig még nem voltak jelen ezekben az országokban.

Mint ismeretes, a tavaly őszi pénzügyi válság következményeként az Eximbank is a hitelkihelyezések visszafogására kényszerült. Az MFB-től kapott rövid távú forrásokkal a már leszerződött ügyfelek igényeit ki tudta elégíteni, azonban a magyar áruk külföldi eladásai után nyújtott úgynevezett vevőhitel állományukat elegendő forrás hiányában már nem állt módjukban tovább bővíteni.

Stratégiaváltás történt a banknál tavaly év végén. A vevőhitelek helyett elsősorban rövidebb lejáratú forgóeszköz hiteleket nyújtott a magyar exportőrök számára, valamelyest ezzel is enyhítve a vállalkozások forráshoz jutási gondjait.

A feltételek mégis szigorodtak tavalyhoz képest. A bank csak olyan ügyletek után nyújt hiteleket, amelyeknél a magyar beszállítói arány eléri a megrendelés értékének minimum 45%-át (korábban ez az arány 25% volt). Az eszközök és források lejáratai idejének különbözősége azonban továbbra is rejt kockázatokat magában a bank számára. Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében 142 millió eurónyi IMF kölcsönt irányítottak át az Eximbankhoz az MFB-nek szánt hitelkeretből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2009.05.04 14:20
Újabb magyar bank kap az IMF-hitelcsomagból (3.)

Az ÁKK sikeres kötvénykibocsátását látva a pénzintézet 2009 negyedik negyedévében már nagymértékű piaci forrásbevonással számol. Várhatóan kötvénykibocsátás helyett bankközi hiteleket és klub- vagy szindikált hiteleket vesznek majd igénybe - írja a Napi Gazdaság.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 15:22
Sitcom csatornává alakul az RTL KETTŐ. Olyan sorozatok érkeznek majd a csatornára mint a Kockafejek,...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem