15 °C Budapest

A válság ára: mennyivel húznak le a bankok...

Pénzcentrum
2008. február 4. 15:00

A jelzáloghitelek átstrukturálásához egyre magasabb díjak kötődnek, az elmúlt két hétben már majdnem 0,45 százalékpontot kell kifizetni Nagy-Britanniában ezekért az ügyletekért. Ennek köszönhetően a hitelesek semmivel sem járnak jobban a kamatcsökkentés után, ami aggasztja a brit szakembereket a jelenlegi jelzálogpiaci helyezet közepedte.

Ez a lépés azt jelenti, hogy minden lakáshiteles, aki a 2 évre előre meghatározott fix kamattal rendelkező jelzáloghitelét szeretné átstrukturálni, közel 75 fonttal (25 935 forint) fog havonta többet fizetni, ami éves szinten 900 fontot (311 220 forint) jelent. Abban az esetben, ha a Bank of England csökkenti az irányadó rátáját, a változó kamatozású hitelek kamatai újra csökkenni fognak, de csak az előző kamatcsökkentés előtti szintre.

Szakértők szerint aggasztó, hogy a bankok emelik a kamatokat, amikor úgy tűnik, hogy a pénzpiaci helyzet kedvező irányba indult el. Minden valószínűség szerint így akarják visszaszerezni a hitelválság következtében elvesztett összegeket. A hitelt nyújtók átlagosan 0,3 százalékponttal emeltek a kamatokon az elmúlt három hónapban, de a legnagyobb emelés ettől jóval magasabb, 0,45 százalékpont volt.

A fix kamatozás nyújtotta védelemből hamarosan hitelesek ezrei fognak kihullani, ugyanis lejár a két év, amelyre előre meghatározták a százalékokat. A jelzálogpiaci válság okozta sokk enyhítésére a kedvezőbb ajánlatok lesznek majd népszerűek az ügyfelek körében, viszont még ezek is sokaknak fognak finanszírozási problémákat okozni.

Két évvel ezelőtt átlagosan 4,25 százalékos fix kamat volt a jellemző, ami 200 ezer font (69,16 millió forint) hitel esetén havi 708 fontos (244,8 ezer forint) fizetési kötelezettséget eredményezett. Ez mostanra már átlagosan 5,49 százalékra emelkedett, a változó kamatozás esetén pedig 5,29 százalékra, ami 915 (316,4 ezer forint) illetve 881 font (304,6 ezer forint) havi törlesztő részletet jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Viszont a jelenlegi körülmények közepedte már sokan vélik azt, hogy jobban járnának egy fix kamatozású konstrukcióval az elkövetkező két évben. Van ugyanis olyan ajánlat, ami 200 ezer font (69,16 millió forint) hitel esetén, 4,75 százalékos kamatot biztosít két évre, így összesen a díjakkal együtt 20 498 fontba (7,088 millió forint) kerülne a hitel. A díj természetesen a hitel nagyságától is függ, valamint a kamattól és a fix kamatozású időtartam hosszától.

De van olyan opció is, amikor egy két évvel ezelőtt fixált kamatozású hitelt ugyanazokkal a feltételekkel újra igénybe lehet venni, "mindössze" egy ezer fontos (345,8 ezer forint) díj kifizetésével. Ilyenkor érdemes alaposan megnézni a korábban fizetett összeget és a plusz díjat, mivel ha ez összesen magasabb lenne, mint az új feltételek szerint fizetendő összeg, akkor nem éri meg a fáradtságot, és a kiadott plusz pénzt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 21:26
A Media1.hu információi szerint bírósági pereket indított nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök min...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 2. 19:59
Egy vásárlásom volt a hónapban, megdupláztam a Leggett & Platt csomagomat. Elemeztem a céget előtte,...
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem