Kivonják a forgalomból az egy- és kétforintos érméket!

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 07:30

Jövő év márciusától kivonják az egy-, illetve kétforintos érméket a forgalomból - értesült az Index a jegybank döntéséről. Az ok: a kis értéket képviselő fizetőeszközök előállítási költsége magas, kivonásukkal pénzt takarít meg az állam, így végső soron a gazdaság. Bár a technikai megvalósításról még nincs információ, az biztos, hogy megkezdődik a kerekítések időszaka.

A forgalomból történő kivonással az állam visszanyeri az érmék alapanyagául szolgáló fémet, amit bizonyára értékesít majd, illetve hosszabb távon spórol azzal is, hogy a pótlás és bővítés költsége is eltűnik. Ez a magas eltűnési arány és az utóbbi években emelkedő nyersanyagárak (elsősorban a réz, nikkel és a cink) miatt is szép summa: egy tavalyi becslés szerint évi egymilliárd forintot lehet megtakarítani az aprópénzek megszüntetésével. Az egyforintos előállítási költsége 4 forint körül van, a kétforintosé pedig 8 forintra rúg. (Az egyforintosok az említett három fémből készülnek, a kétforintosokban nincs cink.)

A döntést a monetáris tanács hozta, de a technikai és szabályozási kérdések kidolgozásában a Pénzügyminisztérium is részt vesz, ez a munka jelenleg is folyik. Az Index információi szerint október elején kívánják bejelenteni a döntést.

Bár a részleteket még nem ismerjük, de más országok gyakorlata és a józan ész is sugall bizonyos következtetéseket. Az egyik, hogy a termékek, szolgáltatások árai továbbra sem fognak kizárólag nullára vagy ötösre végződni. A számlapénzként, átutalással vagy kártyával történő fizetésnél szinte bizonyosan ezentúl is fizethetünk pontosan. Ezt a szabályt esetleg csak akkor írja felül a szabályozó hatóság, ha a készpénzzel illetve számlapénzzel történő fizetés feltételeit teljesen azonosnak akarja megtartani. Ekkor dönthet úgy a minisztérium, hogy a kerekítést számlapénznél is el kell végezni, ám ezt nem tartjuk valószínűnek.

Készpénzfizetésnél sem kell attól tartani, hogy pórul jár a vásárló. Egyrészt a lefelé, illetve felfelé kerekítések hatása több vásárlás során semlegesíti egymást, másrészt szinte biztosra vehetjük, hogy a kerekítés csak a végszámlánál történik. Egyszerű példával élve: egy darab 18 forintos zsemlét vásárolva 20 forintot fizetünk majd, de 10 darabért nem 200 forintot, hanem 180-at kérnek majd a pénztárnál. (Tizenegy darab esetén viszont 198 forint helyett 200-at fizethetünk.)

Kérdés, hogy mindettől mi változik. Amennyiben feltételezéseink helytállóak, akkor szinte semmi. A termelők és kereskedők árazási magatartása a legtöbb esetben nem módosul jelentősen: a nagyobb értékű termékeknél eddig sem voltak jellemzők a nem kerek számok, a "marketing kilencesek" pedig továbbra is megmaradnak. (Ausztriában évtizedekkel ezelőtt volt jellemző, hogy az egygroschenes érme kivonása után is hemzsegtek a boltokban a 14.99-es termékek.) A kisebb értékű árucikkek esetén pedig a tömegáru jelleg miatt az összérték szintén magas, így a piac a kerekítésre hivatkozó áremelést feltehetően nem tolerálná - legalábbis termelői, nagykereskedői szinten.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy míg Magyarországon semmilyen problémát nem okozott a fillér kivonása, addig a cseheknél a 10 és 20 filléresek megszűnésekor - elsősorban bizonyos pékáruknál - tapasztalták a kerekítésből fakadó drágulást. Még a cseh jegybank egyik vezetője is elismeri, hogy tapasztaltak némi, az intézkedésből fakadó inflációt.

Elképzelhető, hogy egyes termékek árai nálunk is elkezdenek "kerekedni", elsősorban a kisboltokban, ahol így megoldható, hogy egyetlen vásárlás se okozzon kerekítési igényt. (Ahol kimért áru is van, ott ez nemigen lehetséges.) Technikai kihívásként felmerülhet a pénztárgépek átalakítása, ha automatikusan akarják megoldani a kerekítés elszámolását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elviekben azonban a kerekítésből származó károk és előnyök elhanyagolhatók, így várhatóan a lakosság sem fogja nagyobb mértékben keresni a számlapénzzel történő fizetés lehetőségét, mint eddig. A fentiekből következően az árhatás vélhetően minimális lesz, így inflációs többlettel sem kell számolni, az árstatisztika pedig eltekinthet a kerekítés számbavételi problémáitól.

Az állam egyébként az Index információi szerint gáláns lesz: adóknál lefelé, kifizetéseknél felfelé fog kerekíteni, illetve érvényesül ez a szemlélet minden más olyan pénzmozgásnál, ahol az állam és az állampolgár lép egymással kapcsolatba.

Az aprópénzek problémája nem egyedülálló. Az euró esetében a kezdetek óta folyik a gondolkodás, mit kezdjenek az egy- és kétcentesekkel (az Egyesült Államokban szintén ismert az egycentesek dilemmája). Néhány tagország azt fontolgatja, hogy ugyan elfogadja a kis érméket fizetőeszközként, de nem gyártja őket, így aztán fokozatosan marginalizálódna a szerepük a fizetési rendszerben. A csehek jövőre az 50 filléres kivezetésével megszüntetik a váltópénzüket.

Magyarországon utoljára 1999-ben vontak ki véglegesen érmét a forgalomból: akkor az 50 filléres szűnt meg. Számítási egységként azonban a fillér is tovább él mindennapjainkban.

Ma délelőtt fél 10-kor megérkezett a jegybank közleménye a hírre regálva. Ez gyakorlatilag mindenben megerősíti információinkat és feltételezésünket a kivonás következményeit illetően. A széleskörű tájékoztató kampány október 1-én indul.

2007.09.21 09:36
Megérkezett az MNB közleménye - tényleg megszűnik az aprópénz

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem