12 °C Budapest

Mi lesz a nyugdíjakkal? - Nem lesz sokkterápia!

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 09:45

A napokban nyilvánosságot kapott nyugdíjreformtervek alapján elmondható, hogy sokkterápia helyett a nyugdíjrendszer átalakítása lassabban, fokozatosan valósulhat meg - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A javaslatok egy része egyébként már szerepel a konvergencia-programban is, a leglényegesebb változtatás a nyugdíjkorhatárt, illetve az átlagos nyugdíjbameneteli kor felemelését célozza meg.

A jelenleg hatályos törvények szerint 2009-re az előrehozott nyugdíj alsó határa 59 év lesz, melyet 2013-ra 60-ra terveznek felemelni. Emellett növekszik az előre hozott nyugdíjazáshoz szükséges szolgálatban töltött idő is, 37 évre a csökkentett, illetve 41 évre a teljes összegű nyugdíj esetében.

A jelenlegi értesülések szerint egyébiránt még az is felmerült, hogy akár teljesen eltörlésre kerülne a teljes összegű folyósítás korkedvezményes nyugdíj esetén. Átalakul a nyugdíjindexálás rendszere is. A jelenlegi rendszerben az emeléseket felerészben az infláció, felerészben pedig az átlagos bérnövekedés határozza meg.

Egyes javaslatok szerint a két tényező arányát kellene megváltoztatni, de az is felmerült, hogy a nyugdíjak kizárólag az inflációt kövessék, s többletemelésre abban az esetben kerüljön sor, ha a gazdasági növekedés meghalad egy bizonyos szintet.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A fegyveres szervezeteknél dolgozók is számíthatnak szigorításra. Jelenleg 25 éves szolgálati idő után mehetnek nyugdíjba, ezt várhatóan 35 évre tolnák ki, a nyugdíjszámítási módszert pedig átvennék a "cilivektől".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?