Meglepetés az ATM-nél - Többet fizetsz mint gondolnád!

Pénzcentrum
2006. november 20. 09:00

Az ATM-ekből történő készpénzfelvétel tranzakciós díja a kondíciós listákban feltüntetett érték többszörösébe is kerülhet, mivel nem csupán az ügyfél kártyáján meghatározott a napi limit, hanem az ATM-ek technikai korlátja miatt is kényszerülhet az ügyfél többszöri kivételre - írja a Világgazdaság.

A bankok gyakran elfelejtik a kondíciós listában feltüntetni az ATM-ek pénzkiadási korlátait.
A legtöbb bankautomata egyszerre 20 darab bankjegy kiadását engedélyezi, ez a legmagasabb, 20 ezer forintos címlettel számolva 400 ezer forintos korlátot jelent.

Előfordulnak olyan bankok, amelyek egyszerre maximum 200 ezer forint készpénzfelvételt engedélyeznek, így például az MKB és a CIB Bank. Míg azonban az előbbi kondíciós listájában kiemeli a tranzakciós limitet, a CIB Bank csupán internetes honlapjának pénztári szolgáltatásokról szóló tájékoztatójában ír a technikai korlátról. Mindkét hitelintézet fix tranzakciós díjakkal dolgozik, amely a tranzakciók számával emelkedik, illetve egyik bank sem határoz meg kártyájához napi készpénzfelvételi korlátot.

A 100 ezer, 300 ezer és 500 ezer forintos limiteket alkalmazó Raiffeisen Bank bankkártyákról szóló kondíciós listája sem említi a legtöbb automatánál érvényesülő 400 ezer forintos technikai korlátot. Az ErsteBanknál 1 millió forintos napi limittel dolgoznak, a tranzakciós díj egy fix (40Ft) és egy volumenarányos (0,4 százalék) költségelemet tartalmaz, a technikai korlát azonban itt is 400 ezer forint.

Az IEB Bank szerint a készpénzfelvételi limiteket a technikai lehetőségek és a gyakorlati tapasztalatok alapján határozzák meg. A korlát elsősorban a terminál típusától, és a kiadónyílás kapacitásától függ, így például az IEB-s automaták a gyártó ajánlása alapján egyszerre 50 bankjegyet képes gyűrődés és hiba nélkül kiadni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankok többsége négyféle bankjegyet használ: húsz, tíz, kettő és ezerforintos címleteket, számos ATM azonban ötezerforintos címletekkel is dolgozik, míg a CIB Bank automatáiból nem kaphatunk húszezrest. A tranzakciók számát, ezáltal annak költségét emelheti a nagyobb címletű bankjegyek kifogyása is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2023. május 30. 17:59
Születésnapi gondolatok a magazin szerkesztőitől. Az elmúlt egy évben tíz írás készült, ebből hat a...
Holdblog  |  2023. május 30. 16:54
A vállalatoknak és az országoknak akkor sem szabad túlköltekezni, ha épp profitot termelnek hangzott...
MEDIA1  |  2023. május 30. 16:50
A Nemzeti Filmintézet (NFI) három alkalommal is visszautasította Buda Flóra Anna 27 című animációs f...
Kiszámoló  |  2023. május 30. 10:05
Hitelügyintézős Gáborunk ígéretéhez híven folytatja az előző írását, most a vállalkozói hitelek bírá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?