3 °C Budapest

Meglepetés az ATM-nél - Többet fizetsz mint gondolnád!

Pénzcentrum
2006. november 20. 09:00

Az ATM-ekből történő készpénzfelvétel tranzakciós díja a kondíciós listákban feltüntetett érték többszörösébe is kerülhet, mivel nem csupán az ügyfél kártyáján meghatározott a napi limit, hanem az ATM-ek technikai korlátja miatt is kényszerülhet az ügyfél többszöri kivételre - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankok gyakran elfelejtik a kondíciós listában feltüntetni az ATM-ek pénzkiadási korlátait.
A legtöbb bankautomata egyszerre 20 darab bankjegy kiadását engedélyezi, ez a legmagasabb, 20 ezer forintos címlettel számolva 400 ezer forintos korlátot jelent.

Előfordulnak olyan bankok, amelyek egyszerre maximum 200 ezer forint készpénzfelvételt engedélyeznek, így például az MKB és a CIB Bank. Míg azonban az előbbi kondíciós listájában kiemeli a tranzakciós limitet, a CIB Bank csupán internetes honlapjának pénztári szolgáltatásokról szóló tájékoztatójában ír a technikai korlátról. Mindkét hitelintézet fix tranzakciós díjakkal dolgozik, amely a tranzakciók számával emelkedik, illetve egyik bank sem határoz meg kártyájához napi készpénzfelvételi korlátot.

A 100 ezer, 300 ezer és 500 ezer forintos limiteket alkalmazó Raiffeisen Bank bankkártyákról szóló kondíciós listája sem említi a legtöbb automatánál érvényesülő 400 ezer forintos technikai korlátot. Az ErsteBanknál 1 millió forintos napi limittel dolgoznak, a tranzakciós díj egy fix (40Ft) és egy volumenarányos (0,4 százalék) költségelemet tartalmaz, a technikai korlát azonban itt is 400 ezer forint.

Az IEB Bank szerint a készpénzfelvételi limiteket a technikai lehetőségek és a gyakorlati tapasztalatok alapján határozzák meg. A korlát elsősorban a terminál típusától, és a kiadónyílás kapacitásától függ, így például az IEB-s automaták a gyártó ajánlása alapján egyszerre 50 bankjegyet képes gyűrődés és hiba nélkül kiadni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankok többsége négyféle bankjegyet használ: húsz, tíz, kettő és ezerforintos címleteket, számos ATM azonban ötezerforintos címletekkel is dolgozik, míg a CIB Bank automatáiból nem kaphatunk húszezrest. A tranzakciók számát, ezáltal annak költségét emelheti a nagyobb címletű bankjegyek kifogyása is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?