Meglepetés az ATM-nél - Többet fizetsz mint gondolnád!

Pénzcentrum
2006. november 20. 09:00

Az ATM-ekből történő készpénzfelvétel tranzakciós díja a kondíciós listákban feltüntetett érték többszörösébe is kerülhet, mivel nem csupán az ügyfél kártyáján meghatározott a napi limit, hanem az ATM-ek technikai korlátja miatt is kényszerülhet az ügyfél többszöri kivételre - írja a Világgazdaság.

A bankok gyakran elfelejtik a kondíciós listában feltüntetni az ATM-ek pénzkiadási korlátait.
A legtöbb bankautomata egyszerre 20 darab bankjegy kiadását engedélyezi, ez a legmagasabb, 20 ezer forintos címlettel számolva 400 ezer forintos korlátot jelent.

Előfordulnak olyan bankok, amelyek egyszerre maximum 200 ezer forint készpénzfelvételt engedélyeznek, így például az MKB és a CIB Bank. Míg azonban az előbbi kondíciós listájában kiemeli a tranzakciós limitet, a CIB Bank csupán internetes honlapjának pénztári szolgáltatásokról szóló tájékoztatójában ír a technikai korlátról. Mindkét hitelintézet fix tranzakciós díjakkal dolgozik, amely a tranzakciók számával emelkedik, illetve egyik bank sem határoz meg kártyájához napi készpénzfelvételi korlátot.

A 100 ezer, 300 ezer és 500 ezer forintos limiteket alkalmazó Raiffeisen Bank bankkártyákról szóló kondíciós listája sem említi a legtöbb automatánál érvényesülő 400 ezer forintos technikai korlátot. Az ErsteBanknál 1 millió forintos napi limittel dolgoznak, a tranzakciós díj egy fix (40Ft) és egy volumenarányos (0,4 százalék) költségelemet tartalmaz, a technikai korlát azonban itt is 400 ezer forint.

Az IEB Bank szerint a készpénzfelvételi limiteket a technikai lehetőségek és a gyakorlati tapasztalatok alapján határozzák meg. A korlát elsősorban a terminál típusától, és a kiadónyílás kapacitásától függ, így például az IEB-s automaták a gyártó ajánlása alapján egyszerre 50 bankjegyet képes gyűrődés és hiba nélkül kiadni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bankok többsége négyféle bankjegyet használ: húsz, tíz, kettő és ezerforintos címleteket, számos ATM azonban ötezerforintos címletekkel is dolgozik, míg a CIB Bank automatáiból nem kaphatunk húszezrest. A tranzakciók számát, ezáltal annak költségét emelheti a nagyobb címletű bankjegyek kifogyása is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 23. 21:06
Az Otthonfelújítási Program részletei, feltételei az elmút hetekben többször módosultak. De végre me...
MEDIA1  |  2024. június 23. 18:02
A Media1 podcastjának vendége volt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke. A beszé...
Kiszámoló  |  2024. június 23. 13:56
A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok...
Holdblog  |  2024. június 23. 07:28
Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik rész...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm